Skocz do zawartości
IGNORED

Barclay James Harvest i Moody Blues

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiem moj nick kojarzy sie kazdemu jednoznacznie - ale wierzcie mi nic bardziej mylnego. Muzyka taneczna zajalem sie w 1988 roku jako dj i jestem nim do tej pory. Potem byly rozglosnie radiowe i programy autorskie - stad ten nick. Natomiast na codzien w zaciszu domowego ogniska dla siebie slucham czegos zupelnie innego.

Swoja przygode z Barclay James Harvest zaczalem od audycji Tomasza Beksinskiego koncem lat 80-tych - prezentowal wtedy sredni jak dla mnie album Turn Of The Tide (1981). Potem byla pewna wypozyczalnia plyt CD w Krakowie i nagrana na kasete plyta Time Honoured Ghosts (1975). Po jakims czasie zaczalem sam zbierac kompaktowe albumy BJH. Dzis mam niemal cala dyskografie. Najbardziej cenie nastepujace albumy: XII (1978), Eyes Of The Universe (1979) i wspomnianą Time Honoured Ghosts.

Historia z The Moody Blues jest zupelnie inna. W polowie lat 80-tych przezywalem fascynacje tworczoscia Jeffa Lynne'a i Electric Light Orchestra. Kiedys ktos z rodziny przedstawil mi skladanke Moody Blues i... zauwazylem pewne podobienstwa. No tak ale bylem nastolatkiem a tematy ktore mi przedstawiono byly poznymi utworami Haywarda i spolki. Kumpel ktory byl wiele lat starszy i siedzial w klasycznym rocku zainteresowal mnie wczesnymi plytami zespolu. Kiedy zaczalem zbierac kompaktowe albumy nie zapomnialem o przepieknej plycie Days Of Future Passed (1967) - pierwszym albumie z Haywardem. Oprocz pierwszych plyt Moody Blues (do Seventh Sojourn wlacznie - 1972r) lubie tez bardzo album Long Distance Voyager (1981).

Ciekaw jestem czy ktos z Was slucha podobnej muzyki. Musze jednak uprzedzic ze te dwie grupy to tylko wierzcholek gory lodowej jesli chodzi o moje zainteresowania nieco bardziej ambitna muzyka niz ta ktora jest tylko moim zawodem i od ktorej poochodzi nick. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/23219-barclay-james-harvest-i-moody-blues/

'Long Distance Voyager' to takze jedna z moich ulubionych plyt. Jednak kiedy z pospiechu kupilem pozniej kolejna w dyskografii rozczarowanie bylo pelne. No i Moody Blues poszli w odstawke. Ale sentyment do blekitnej plyty pozostal. Nawet nie wiem, jak to by dzis zabrzmialo bo plyta winylowa ostala sie w Polsce.

pzdrw

soso

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Soso pozny The Moody Blues po 1981 roku to juz nie rock a pop. Bylo coraz gorzej... Koncert w Red Rocks jest jeszcze do zniesienia. Posluchaj wczesnych plyt o ktorych pisalem - tych wydawanych przez Deram. Zrobili rewelacyjne remastery. Brzmia genialnie. Nie polecam tylko albumu wydanego zanim do zespolu dolaczyl Hayward: Magnificent Moodies (1965). W ogole okres kiedy najwiekszym przebojem grupy byl singiel Go Now! (1964) byl najslabszy w calej karierze. Pozdrawiam.

PS Hayward dolaczyl do Moody Blues w 1966 roku. Mial wtedy 20 lat.

... kiedyś pisałem o Barclay ... jako o zespole , który niczego nowatorskiego do muzyki rockowej nie wniósł.

Zaliczam Go do tgz. muzycznej galanterii - w dobrym tego słowa zanaczeniu - ładne, efektowne, miłe w słuchaniu, etc. Oczywiście biorępod uwagę tylko lata 70-te, bo później ,, spopowiał,, .

A co się tyczy Moody Blues - bardziej rockowe i przez to bardziej wyraziste. Znam tylko trochę ich dokonania z lat 70-tych, wcześciej pewnie nieźle łoili... Pózniej podobnie jak Barclay to muzyczna galanteria, moźna do niej też

dołożyć Bread i ,, Brinsley schwartz,, , w USA grała wówczas America - bardzo zacna galanteryjna kapela.

Miło, przyjemnie i trochę rockowo...

No kolego discomaniac71 toś mnie zażył!!! Też miałem fascynację ELO po wydaniu przez nich "Time" i od tego czasu zaczęła się moja prawdziwa fascynacja muzyką - łezka się w oku kręci, na wspomnienie Radiokuriera a potem pr. 3 PR gdzie można było taką muzykę usłyszeć. Gusta muzyczne mi się "rozszerzały" zmieniała się muzyka do słuchania, ale sentyment pozostał. Z dorobku Barclay James Harvest "Victims of Circumstance" bardzo przypadło mi do serca - płytka wyszła w podobnym czasie jak "Fugazi" Marilion pamiętam, że słuchałem ich na zmianę z kaseciaka. Barclay James Harvest nazywano trochę pogardliwie "Moody Blues dla Ubogich", ale ich przeróbka "Nights In White Satin", która ukazała się pod nazwą "Poor Man of Moody Blues" pokazała, że i żebrak może być księciem : ). Ten kawałek to był "pewniak" na randkach ; ). Z nagrań "Moody Blues" cenię sobie szczególnie "Question" i "Your Wildest Dreams". Jako DJ pamiętasz może "Secret Service"?

*nie gniewaj się za to "kolego" - dorabiałem sobie od czasu do czasu jako DJ (lata '90) ; ) -oj, nie lubiłem tej pracy...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yahagi jak jestes z Krakowa znasz moze Radio Alfa? Tam zajmowalem sie do 2004 roku stara muzyka taneczna. Najprawdopodobniej teraz zaczne przygode z Radiem Krakow ale nie chce niczego zapeszac. Co do Salonu Muzycznego na Rynku - prowadzil go jeden z najlepszych wowczas djow w Krakowie - Zbyszek Rybarczyk. Potem wyjechal do Kanady. Dobry kumpel mojego ojca. Gral w Pasazu Bielaka.

Co do BJH: uwazam ze poszli o wiele dalej jak Moody Blues i do muzyki wniesli calkiem sporo. Ich nagrania choc melodyjne popem nigdy nie byly. Zadziwiaja aranzacja zmianami tempa i mistrzowska harmonia. W przeciagu czasu (zespol powstal w 1966 roku w Manchesterze i istnieje do dzis choc jeden z podstawowych jego czlonkow nie zyje) grali duzo rowniej jak Moody Blues. A co do owego okreslenia: nadali je dziennikarze a ci jak wiadomo mowia rozne rzeczy.

Pozdrawiam.

Z Krakowa wywiozłem miłe wspomnienia studenckie... i małżonkę... Mieszkam niedaleko Nowego Targu. W sprawie nagrań to zawsze człowiek czegoś potrzebuje :0 :) - Znam tylko jedną płytkę SS - "Flash in the Night" całkiem niezła była to muzyczka - czy nagrali jeszcze jakąś inną ale równie ciekawą płytkę?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yahagi - Flash in the night to tytul singla z 1981 roku - na jego drugiej stronie bylo nagranie Watching Julietta. Secret Service nagrali wiele dobrych piosenek a w 1985 roku goscili na Festiwalu Piosenki w Sopocie (Haakanson wystepowal na bosaka...).

>Ciekaw jestem czy ktos z Was slucha podobnej muzyki. Musze jednak uprzedzic ze te dwie grupy to tylko >wierzcholek gory lodowej jesli chodzi o moje zainteresowania nieco bardziej ambitna muzyka niz ta ktora jest >tylko moim zawodem i od ktorej poochodzi nick. Pozdrawiam.

można rzec, że to rdzeń gatunku

jak to Beksiński powiedział "BJH to Moody Blues dla ubogich"

osobiście wolę BJH

pozdr

BJH sami sobie są winni. Jeden ze swoich utworów zatytułowali "Poor man's moody blues" co można przetłumaczyć jako "smutny blues biedaka", lub też właśnie "Moody Blues dla ubogich".

... odbiegając trochę od głównego wątku wspomnę wspomnianą wyżej ELO. Oj, nasłuchałem się jej.

Za najlepsze uznaję płyty do Time włącznie. Nagrywało się na Kasprzaka ze Studia Stereo....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja rowniez uwazam ze BJH poszli o wiele dalej niz Moody Blues - niestety tylko pierwsze plyty Haywarda i spolki byly (moim zdaniem) godne zainteresowania. BJH zdaniem niektorych nigdy nie spuscili z tonu - mnie albumy typu River of Dreams mniej przypadly do gustu. Panowie zreszta dobrze sie znaja (BJH i Moody Blues).

BJH z muzykami zaprzyjaznionymi nagrali nawet wspolna plyte (Mandalaband). Na albumach solowych czlonkow Moody Blues wystapili m. innymi muzycy 10CC. O tych roznych relacjach miedzyzespolowych i znajomosciach opowiem w nastepnym poscie.

... kiedyśtam twierdzono, że ,, Ten Si Si,, nagrało pierwszy teledysk. Pamietam premierę w TVP - sobota ,

rok 1979 ? , chłopaki łażą po plaży i śpiewają. Jaka to była wtedy rewelacja.

W zasadzie nigdy ich na poważnie nie słuchałem, aż do momentu kiedy kupiłem podwójną koncertówkę z lat 70-tych. Całkiem porządne rockowe granie, a i trochę bluesa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.