Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonnecty w kinie domowym

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam swojego Denona DVD2800mk2 połacznego a amplem Denon 1804 za pomocą coaxiala. Zastanawiałem się czy lepszą jakość dźwięku nie uzyskałbym jakimiś chinchami wysokiej klasy. Ale jak podłączyłem dvd tak jak podłaczyłbym cd (kanał lewy, kanał prawy) no to mam tylko dźwięk stereo... Czy istnieje możliwość podłaczania dvd kablami analogowymi tak aby uzyskiwać 5.1, 6.1, 7.1? Czy warto w ogóle????

https://www.audiostereo.pl/topic/23224-interkonnecty-w-kinie-domowym/

Temat walkowany byl po tysiackroc w tej zakladce, wystarczy poszukac. Fajnie by bylo tez po prostu zrozumiec gdzie zachodzi proces konwersji cyfrowo-analogowej przy danym typie polaczenia.

Pytanie o "chinche wysokiej klasy" zwiastuje jakas migracje uzytkownika z zakladki Stereo? Po zrozumieniu tego powyzej mozna zaczac zajmowac sie zmienianiem bizuterii, ale ja przynajmniej tu juz nic nie pomoge.

Witam !!!!!!!!

>adamgdansk

Mam tego samego DVD Denonka podpiętego do AVR 2802 . Niestety wyjście 5.1 i 6.1 masz tylko po Digital optikal lub coaxial RCA . Co do kabelka to przejdż się do sklepu audio ( nie markietowych ) i wypróbuj pare kabelków optycznych jak i coaxialnych . Ja ma na digitalu Fadela Digitz a na analogu Van De Hul 102Mk2 . Dla mnie dzwięk jest O.K i w stereo i w KD . Ale z tego co sobię przypominam to warto się w tym temacie trochę pobawić ponieważ różnica między kabelkami były i to znaczne . A z drugiej strony to fajna zabawa z tymi zmianami kabelków i nasłuchiwaniem różnic . Polecam !!!!

Pozdrawiam

Kajo

Kajo - dzięki!

Czyli rozumiem, że spokojnie masz użyte zarówno wyjście cyfrowe jak i analogowe? Czy w tym momencie musisz sterowac osobno na amplu w zależności od tego jaką płytę (CD lub DVD) oglądasz? Bo u mnie jak włączam dvd to oczywiście (w zależności od kodowania) włącza się odpowiednio DTS lub DD, ale jak leci CD to mam na Direct DVD (bo łączę tylko coaxialem).

?

Wszystko przełączasz selektorem wejść i jeśli jesteś podpięty analogowo i cyfrowo równocześnie. Analogowo możesz słuchać/oglądać DVD tylko w stereo plus zwykłe CD, lub normalnie cyfrowo w DD czy dts.

Cyfrowo możesz też oczywiście słuchać CD korzystając wtedy z przetworników amplitunera.

Posłuchaj i zdecyduj które stereo Ci odpowiada, bo różnica raczej będzie na pewno.

Witam !!!!!!!!!!!!

Wybór drogi sygnału kierujesz poprzez selektor wejść w Ampli ( tak jak to LeStat powiedział ) Co do daców w DVD ( chyba jakiś Analog Devices AD????) i w Ampli ( nie mam pojęcia co tam siedzi ) to mam wrażenie że po digitalu ( oczywiście CD ) jakoś lepiej gra . Tylko może to wina zastosowanego kabelka . Prawdopodobnie Fadel jest lepszy od 102MK2 bo wątpie żeby w Ampli zaaplikowali lepszy dac chyba że się mylę .

Może ktoś wie co Denon wkładał za dac-i do swoich Ampli ???

Pozdrawiam

kajo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.