Skocz do zawartości
IGNORED

cd za 100zł zamiast karty dźwiękowej

squid

Rekomendowane odpowiedzi

Czy opłaca mi sie wymiana mojej karty dźwiękowej terratec 512i na jakis odtwarzacz cd za okolo 100zl ??

Jesli tak to co wybrać, myślalem o jakims philipsie, ale o tych ktore sa najtansze na allegro nie moge znaleźć żadnej opinii, moze ktos doradzi ??

poprostu chodzi mi o to czy po wypaleniu plików na cd i odsłuchu na odtwarzaczu cd za 100zl jakość dźwięku będzie lepsza niż z tego terrateca 512i bezpośrednio z kompa.(pliki ape,flac,mpc,no i sporo mp3 bo kto by wyrzucał:))

No to polecę to, co już parę razy polecałem, jakiegos starego tańszego CEC'a, na przykład 540CD. Chodzą po około 50 złotych na Allegro i w komisach. Trudne do zajeżdżenia i mają jedną na pewno zaletę w stosunku do komputera jako źródła. Cichy, bezgłośny napęd. Czego o komputerze niestety powiedzieć się zwykle nie da.

Przykładowy CEC z Allegro, tu CEC 680CD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Aukcja zaraz się kończy, więc będziesz mógł się zorientować w cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ja wlasnie dostalem CEC'a 540CD imho naprawde dobry nabytek w tej cenie 60zl :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

zamiast muzyki z komputera bedzie muzyka z cd, skoro jest lepszym źródłem niż ten terratec wiec czemu karty nie sprzedac i odtwarzacza nie kupic, a muzyke na plyty powypalac :)

PC bez karty dzwiekowej? uuuu... sie przydaje... choc milo posluchac czasem pcspeaker ;) ogolnie cd kupic!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>czy po wypaleniu plików na cd i odsłuchu na odtwarzaczu cd za 100zl jakość

>dźwięku będzie lepsza

jeśli wypalisz pliki mp3 z komputera na płytę audio to nie będzie żadnej rożnicy, nie masz sie co łudzić. Kompresja pozostawia nieodwracalne skutki...

Nie mówiąc już o czasie jaki poświęcisz na wypalenie płyt, opisanie pudełek, miejscu jakie to zajmie i kasie jaką na to wszystko wydasz... aby po 5 latach piosenki z płyt po prostu sobie wyparowały... ;-P

Nieprawda. Najstarsze płyty CDR które mam nagrywałem ponad 8 lat temu. Niektóre były nagrywane na bardzo tanich nośnikach. Mimo to żaden sprawny odtwarzacz CD nie ma problemów z odczytem tych płyt.

Widocznie jesteś w czapku urodzony, bo mi wiele płyt wyparowało, a w szczególności dotyczy to wytworów BASF/EMTEC. Tanie nośniki 8 lat temu to nie były te same tanie nośniki które są dzisiaj.

• Redaktorzy

zdecydowanie polecam zakup CD - sam ostatnio nabyłem na Allegro Philipsa CD 360 w idealnym stanie za 85 zł. Czyta wszystkie płytki CD/CDR (niezależnie od koloru, marki itp). Jakość dźwięku po prostu rewelacyjna, praca napędu bezgłośna i .... spore możliwości upgradu (w przyszłości - zewnętrzny DAC i takie tam ;) ).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie kupuj najtańszych, ale też nie inwestuj zbyt dużo. Moim zdaniem wystarczające będą Esperanzy, Verbatimy, ogólnie przedział 1-2 PLN.

Nagrywaj prędkością nie większą niż x16. Im szybciej, tym większa ilość odtwarzaczy CD może sobie nie poradzić z odczytem. Im wolniej tym dokładniej, taka jest zasada. Powyzej x16 zreszta już nie ma takiego zysku czasu, lepiej poświęcić tę 1min (dosłownie) na nagranie CD, niż męczyć się w przyszłości.

Tak na oku mam te 3 odtwarzacze, może ktos słuchał i jest w stanie powiedziec ktory bylby najlepszy ??

Philips CD-710

Ukryta Zawartość

C.E.C 480CD

Ukryta Zawartość

Pioneer PD-6700

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomimo tego, że wielokrotnie było to na forum wyjaśniane nadal pokutuje mit, że muzykę na komputerze najlepiej nagrywać na płytach CDR-audio. Otóż nie, bo te płyty technicznie niczym się nie różnią od zwykłych, wcale nie są lepsze do muzyki. Jedyna różnica polega na tym, że stacjonarne nagrywarki audio zwykłe płyty odrzucają, a płyty audio akceptują. Istnieją jednakże metody ominięcia tej niedogodności, da się na nagrywarce audio skutecznie wypalić zwykłą płytę, co w przeszłości często czyniłem. Różnic żadnych nie stwierdzono. Teraz jednak, gdy płyta audio jest droższa od zwykłej o kilkadziesiąt groszy zaledwie, to już mi się nie chce kombinować i nagrywam po prostu na płytach oznaczonyc audio, co oznacza po prostu że są dedykowane do stacjonarnych nagrywarek audio. Tylko tyle.

albo dysan zwykly, tdk, verbatim, sony - teraz nawet ponizej zlotowki za sztuke. to juz zadne koszty, a szczegolnie przy plytach bez kompresji - a sam pisales ze takowe beda - zdecydowana roznica. no i uniezalezniasz sie od komputera, co tez moze miec swoje plusy.

moze poczekaj na jakies inne cec-e - nie znam sie, ale wyzszy numer powinien raczej wskazywac na wyzszy model. poprawcie mnie prosze, jezeli sie myle:-) no i ten z zakonczonej juz aukcji wygladal na nowszego.

pozdrawiam

p.

Fakt faktem CD 6000 ma opory w czytaniu wypalanych płytek (audio czy nie audio, bez różnicy) co mi specjalnie nie przeszkadza, ponieważ takowych nie posiadam. Natomiast jak wypaliłem płytkę stacjonarną nagrywarką SONY CDR-66W na najzwyklejszym Dysanie, to czyta bez zająknięcia...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.