Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam kabla glośnikowego - sugestie.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

System to wzmacniacz - końcówka mocy McIntosh 252 CD Accuphase DP-65

preamp AVM 4.

Do tej pory używałem głośnikowych Red Dawna na średnicę i górę, a na bas Kimbera 8 TC.

Kable poszły pod młotek.

O co chodzi ? System jest za jasny, równowaga tonalna jest przeniesiona na wyższą średnicę i górę,

która jest uwypuklona..

Chcę poprawić tą równowagę tonalną, ale też chcę mieć czytelną górę - blaszki na tle ciszy - ciemności ;-) i dobrą podstawę basową bo Nautilusy 804 nie mają olbrzymiego basu dlatego nie chcę uszczuplać tego co mam .

Lubię dźwięk analityczny ,barwny, spójny - trudno mi się pogodzić ,że po Red D. z innym kablem nie będę miał tej ilości szczegółów. Cena - kupię z drugiej ręki -także nie wysoka ;-)

Na dół spróbowałbym najzwyklejszego, taniego Resona lub to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo coś z oferty Furukawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Frank => mam w tej chwili u siebie na testach najnowszą - poprawioną wersję kabla głośnikowego Sonus Oliwa.

Jest bardzo dobry i niezbyt drogi, cały dźwięk bardzo szybki ,dynamiczy z dużą ilością szczegółów ze sporym basem, ślicznym pianinem ;-) - słuchałem do późnej nocy , bardzo ładna szczegółowa gora. Ale cały kabelek trochę za jasny dla mnie, posłucham i jeszcze coś napiszę o nim ;-)

zyzio = > nie da się , nawet Kimber 8 TC zestawiony z Red Dawnem nie wypalił.

R.D pokazał klasę na średnicy i wysokich ,nadmiernie to eksponując , inaczej muszą być dwa kable jednej klasy !!

Teraz szukam jednego kabla w wersji bi wire za ok. 2500 zl, ale używanego min. 2 x 3m.

Gutekbull -> nie wiem czy da sie znalezc uzywane w dobrej cenie, ale ja bym chyba na Twoim miejscu sprobowal Coherence Fadel'a i AZ Hologram. Nieglupi moze byc rowniez glosnikowy CGR. Dziwi mnie jednak fakt rozjasnienia z zestawienia Mac'a i DP-65 nawet z N804...tutaj zadne kable nie powinny przejaskrawic. Moze to subiektywne przejasnienie wynikajace z wyszczuplenia basu, bo jak sadze 'krew z uszu' nie leci...

Pozdr.

"Moze to subiektywne przejasnienie wynikajace z wyszczuplenia basu, bo jak sadze 'krew z uszu' nie leci..."

Może tak być jak mówisz, jakoś do tej pory mi to nie przeszkadzało, ale R.D daje taki wgląd w średnicę i wysokie, a niżej......... Zrobiłem samego Kimbera 8-TC na calość ,jest ok. ,ale to już nie to co R.D ;-)

Gutek -> Wiem, czlowiek jak sie przyzwyczai do rozciagniecia wysokich tonow, to potem brzmienie, w ktorym go brakuje zaczyna sie wydawac matowe. Sam to przezylem :-) Niestety obawiam sie, ze Nordost wlasnie wprowadza taki efekt. Jesli moge cos jeszcze poradzic, to jesli masz czas i bawi Cie przerzucanie kabelkow, poeksperymentuj z psuciem dzwieku sieciowkami. Nie wierzylem w ich wplyw, ale one rzeczywiscie psuja w porownaniu do zwyklego kabla zasilajacego. Masz w poblizu firme Ansae. Sam uwazam ich sieciowki za nieszczegolne i zbyt drogie. Jednak jeden, wyraznie slyszalny efekt, ktory wprowadzil do mojego systemu Lamat to wlasnie zmiana w basie. Ja i wszyscy, ktorzy ze mna sluchali, stwierdzilismy, ze bas zrobil sie ciezszy i pojawilo sie wiecej kontroli. Zrobilismy slepe testy i okazalo sie, ze udalo sie rozroznic Lamat bez trudu (szczegolnie panie trafialy bezblednie). Gore niestety minimalnie zmatowil, ale w porownaniu do np. zamiany Nordosta na Cardas NR spkr byla to niezwykle subtelna zmiana. Nie namawiam do zakupu, bo uwazam, ze za te cene nie warto, sadze jednak, ze w ramach rozrywki na okres swiateczny mozesz sobie taki eksperyment zafundowac.

Pozdr.

qb_1=> To nie wchodzi w rachubę ,słyszałem ,że 252 jest bardziej dynamiczny od 402 ;-)? no i po co mi więcej watów w 18m2 i tak jest ich dużo.

Napiszę do ciebie na prv. jak rozszyfruję twój adres ;-)

Gutek -> to byl zart oczywiscie :-) Porownywalem MC-252 i MC-402 tak, MC-252 sprawia wrazenie chlodniejszego i dynamiczniejszego, 402 jest gladszy. Mail: jkbfila @ yahoo . co . uk (wywalic spacje).

Pozdr.

PMD -> Furukawa to calkiem niezly pomysl. VdH (szczegolnie Revelation) to czolowka najgorszych kabli jakie slyszalem. Kazdy system, w ktory wpialem the Revelation zaczynal grac lepiej w prawie kazdym szczegole, z jednym zastrzezeniem, zupelnie przestawal grac muzyke :-))

Gutekbul-> za 3000zł będziesz miał Agentuma głośnikowego drugi model od góry w długościach preferowanych do Twego systemu 2x3m. "Zje" on wszystko do ceny ....? Nie chcę robić antyreklamy innym drutom, ale A. cięzko znaleźć konkurencję w cenach sklepowych do hm. np. 10000zł. I wierz mi nie zalewam.

Obecnie mam w tym samym systemie AQ Slate i dopiero widzę jak łagodny a miły był Albedo, na AQ mam rozjaśnienie i mnóstwo ssssyyyyybilantów ale czekam na kolumny na Morelu wysokotonowym, więc może z nim się AQ zgra...

Jaro -> to Albedo w ogole dziala? Jakies pol roku temu wyslalem do nich b.grzecznego maila z zapytaniem o mozliwosc testu ich kabli glosnikowych. Bylem na serio zainteresowany. Firma sama zreszta podala adres mailowy z prosba o wysylanie zapytan o odsluchy...no i od pol roku zero odzewu :-)) Moze moje pytanie o najwyzsze kable z ich oferty wzbudzilo nieufnosc :-)) W zwiazku z tym, gdyby ktos mial okazje, jestem b. zainteresowany opiniami. Wlasnym odsluchem i zakupem juz z oczywistych wzgledow zupelnie nie...

Opisałęm całą sprawę wypożyczenia w wątku 22661. Działają jak najbardziej!!! Bardzo miła obsługa. szalenie profesjonalny kontakt a Pan Grzegorz Gierszewski jest osobiście przesymaptycznym człowiekiem. Mam obiecane, że jak będę miał już docelowe kolumny (Made by McGyver) to znów dostanę Blue na odsłuch.

qb_1 do Pana Grzegorza tel to 605 931859.

>>>gutekbull

ja również sugeruje Ci wypróbowanie sieciówki, która "psuje".

jak chcesz to dam Ci namiar na kogoś kogo sieciówki znam ( bez problemu Ci wypozyczy do odsłuchu), ale nie kupiłem bo u mnie psucie za bardzo psuło, równowagę systemu, właśnie przesuwało ją zbytnio w dół, ale wyższa średnia i góra dostaje bęcka, dlatego może jeszcze nie pozbywaj się RD skoro będzie Ci pewnych aspektów jakie wnosi brakować.

Koszt samych przesyłek malutki, a sam koszt kabla też nie jest duży, więc może warto przynajmniej spróbować....?

gutekbull - proszę bardzo ,to może być czego szukasz .Akkusa masz pod ręką.

1. Goertz MI3 + MI2

2. Goertz MI2 + MI1 ale tę konfigurację w drugiej kolejności ,masz silny wzmacniacz, to z pierwszą konfiguracją poradzi sobie bez problemu ,tak myślę. Warto też sreberko tej firmy spróować , ale ceny to kosmaos jak na kable , po prostu z nieba.

Próbuj tylko w bi-wire w takich zestawieniach jak podałem.IC może jakiś wysoki Cardas, ale tu specjalnie nie sugeruję.

Ok. Aluzju pońjał - prijezżaju :) - jak w starym ruskim kawale.

Zgadzam się, że ogólne zachwalanie nie ma sensu i wie o tym najlepiej our frend - przeciwnik fryzjera :)

A uogólnianie na podstawie jednorazowych doświadczeń też jest nieuprawnione.

Piękno brzmienia to sztuka doboru elementów, wcale nie najdroższych, ale najlepiej ze sobą brzmiących.

Dlatego m.in. ten sam kabel w różnych systemach zachowa się różnie, a do tego upodobania ludzkie są bardzo różne.

Przewlokłem sporo różnych węży - od tanich po najdroższe i to co np. w/g innych ograniczało górę, u mnie (i dla mnie) było idealnym strzałem w 10.

>gutekbull

jeszcze raz zareklamuje na forum kabel wybitny, kabel dla ludzi ktorzy juz cos niecos posluchali i wiedza co moze w trawie piszczec ;-/ Kondo SPC-KSL, kabel ktory Kondo zrobil do KD, zeby zlagodzic nalecialosci cyfrowe...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.