Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony napęd w Philips CD720

Uki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Chyba dałem ciała, tylko nie wiem w którym momencie. Wymieniałem kondy wyjściowe i po włączeniu cdka do prądu zaczęły się dziać niezłe jajca.

Otórz po załączeniu wszystkie silniczki kręcą się z max prędkością i w ogóle się nie zatrzymują.

Przejżałem płytkę, nie ma zimnych lutów ani zwarć. Gdzie szukać uszkodzenia? Niestety nie posiadam prawie zadnych urządzeń pomiarowych z wyjątkiem multimeru (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Nie posiadam także doświadczenia na polu elektroniki :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/23282-uszkodzony-nap%C4%99d-w-philips-cd720/

Dobra ludzie, jest ok. Rzeczywiście dałem ciała :) hehe

Przy składaniu wszystkiego do kupy musiałem przechylić jeden z dużych kondensatorów w zasilaniu i oderwała się ścieżka :/ Swoją drogą cholernie kruche one są. Kilka prób podmiany elementów i się odklejają skubane. Pewnie to też kwestia doświadczenia, ale dzieje mi się tak tylko z tym CD.

Pozdrawiam wszystkich DIY.

PS przepraszam za dwa rażące ortografy z poprzedniego postu, niestety nie sprawdziłem pisowni w wordzie przed wysłaniem..

Miało być CD46 - sorry.

Tak z kapelusza nie powiem co może być przyczyną - zwykle zaczynam sprawdzać od zasilania podstawowych kostek - począwszy od zasilacza idąc dalej do stabilizatora itd... Później można sprawdzić te drivery i jeśli masz osobnego clocka, to jego zasilanie (przy zbyt niskim napięciu może nie startować). Właściwie ten CD jest bardzo prosty, dlatego kiedyś go kupiłem, bo wdzięczny do testów i prób. Kusi w nim zrobienie całkowicie osobnej analogówki na oddzielnej płytce - może nawet razem z DAC-kiem.

Je prawdopodobnie skaszaniłem swoje servo zwarciem w silniku ładowania płyty, nie wiem dokładnie ten silnik słabo chodził i kombinowałem przy nim, potem był miły zapaszek i sprint wszystkich silników. Stabilizator +5 V w tym cedeku nieźle się grzeje, jeśli to ten za kondem 6800 mikro zasila servo, to moje popisy mogły go przeciążyć. Sprawdzę to niezwłocznie! To by była miła niespodzianka bo mam juz os-cony i opa 2134, które czekają aż naprawię cd 40

Moje uwagi dotyczyły wprawdzie CD46, a nie jak omyłkowo napisałem wcześniej CD40, ale sprawdzić nie zawadzi. Gorzej jeśli padło servo, chociaż to mało prawdopodobne - raczej opa robiące tam za drivery do silników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.