Skocz do zawartości
IGNORED

Konwersja Component/RGB ?

adamkrak1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam TV Philips z wejsciem SCART/RGB oraz odtwarzacz DVD z wyjsciami RGB oraz Component.

Z przyczyn oczywistych uzywam RGB.

Ale kupilem ostatnio kolejne urzadzenie z wyjsciem Component oraz S-Video. Uzywam wiec S-Video bo TV tylko jego przyjmie.

I teraz co nastepuje:

W amplitunerze mam przelacznik sygnalow video Componentowych: 3we/1wy.

Pomyslalem podlaczyc urzadzenia (oba zrodla obrazu) do tych wejsc po Componencie. Wyjscie z amplitunera natomiast musialbym konwertowac do RGB, aby przyjal to TV.

Czy taki konwerter Component/RGB mozna kupic ? Widzialem schematy, nawet proste - na wzmacniaczach operacyjnych albo na jednej kosci, ale nie chce mi sie eksperymentowac, chce gotowca.

A moze nie ma sensu robic konwersji ? Moze oryginalne S-Video z drugiego zrodla sygnalu bedzie lepsze niz konwerter Component/RGB?

pozdrawiam

AdamKrak

https://www.audiostereo.pl/topic/23382-konwersja-componentrgb/

Ja bym zostal na Twoim miejscu przy RGB. Przeciez to calkiem dobra forma przekazu. Jak dla mnie obraz jest bardzo ostry i nasycony. Tez mam "Filipa" :) Poza tym, konwersja +konwersja ?? Po co?

Pozdr.

Nie, nie tak.

W Filipie mam jedno wejscie RGB. A mam dwa zrodla obrazu:

1) RGB + component + svideo

2) RGB + component + svideo

I teraz albo podlacze tylko jedno po RGB a drugie svideo.

Albo z amplitunera zrobie centrale przelaczajaca wejsciowe Componenty na jeden wyjsciowy Component i zamienie go na RGB. To jedno RGB dostepne w Filipie :)

Adam

Nie ma sensu konwertowanie componentu do RGB i jeszcze pakowanie w sygnal video nie wiedziec po co amplituner.

Zostaw DVD podlaczone bezposrednio do TV po RGB a przez ampli pusc sam dzwiek. Konwertowanie stanardow moze Ci co najwyzej sygnal sknocic, podobnie jak zupelnie niepotrzebne przepuszczanie go przez ampli. Zarowno audio jak i video lubi krotka sciezke sygnalu, majstrowanie na sygnale video jest o wiele latwiej go w stanie sknocic, ze wzgledu na jego bardzo szerokie widmo.

Zainwestuj jedynie w porzadnego scarta (np jakis Ixos, Profigold) - naprawde potrafi poprawic obraz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.