Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebne pomiary GDN20/80/2 - pomóżcie

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do Was ogromną prośbe jeśli ktoś posiada pomiary tego glośniczka jak w temacie (chodzi o SPL i Impedancję), na ich podstawie chcialbym zrobic do niego zwrotnice. Mam tez głośniczek wysokotonowy GDWK9/120/12F, ale ostatnio dokupiłem do niego membranę tekstylną (orginalnie była laminatowa) i może któryś z panów posiada rownież pomiary takiej kopółki. Za wszelką pomoc będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam

Dzieki ale taki mi sie nie przyda niestety. Kożystam z programu LspCad i fajnie by było gdyby pomiaty były w formacie Clio (txt) lub jakims innym obsługiwanym przez ten program.

Witam,

Pomimo, że to być może nie pomoże dodam pewną istotną informację do wyżej podanej ch-ki Spl:

"Pomiar: kabina bezechowa, 1W/1m, zamontowany w obudowie zamkniętej 24 dm^3".

Pozdrawiam, Piotr01

Witam!

Czy moze mi ktos powiedziec cos o dzwieku tego głosnika? Z wykresu wynika ze nisko nie zejdzie, ale moze jest inaczej? Czy np. 2 tesle 226 w zamknietej beda lepsze od gdn w bas-refleksie?

A do jak duzej obudowy bass-reflex mozna go zaaplikowac i w jakich okolicach stroic tunel bass-reflex. A co do tematu watku przydaly by sie te pomiary zeby zwrotke w programie zaprojektowac, bylo by o wiele latwiej, pozdrawiam :)

Moje obecne kolumny maja 45l i zastanawiam sie nad zastapieniem 2xGDN20/40 jednym GDN20/80? sa to podlogowki o wymiarach wys.80/sze.32/gle.25, w razie cos mozna ograniczyc komore woofera prawda?

marcinw899, 26 Gru 2005, 16:41

Raczej nie może. To głosnik do 30-36 litrów. W za dużej obudowie bas zejdzie nisko ale spada moc liniowo przetwarzana. Bedzie się z niego wydobywało coś niewyraźnego przy głosniejszym odsłuchu.

Obudowa tak np. 35-36 litrów i strojenie na 38-40Hz i masz -3db przy 42hz.

Qubric, 26 Gru 2005, 20:55

Dzieki.

Mam 2 drozne 10 litrowe monitory zamkniete na 16 cm Gdn-ie Tonsila. Wg. programu Winisd powinien on miec

-3 dB przy 72 Hz!!!!!!!!! a płynnym genereatorem czestotliwosciowym bez problemu było słychac 45 Hz!!!!!!

(oczywiscie ciszej, ale jescze wyraznie). Wiec jak to jest z tym pasmem przenoszenia?

W obudowie zamkniętej spadek charakterystyki przenoszenia jest bardzo łagodny. W praktyce w pomieszczeniu maszzazwyczaj podbicie w okolicach 60-70hz. A słyszysz z nich dźwięk nawet i przy spadku -10db.

Czyli zmniejszajac objetosc do 34-36l moge spokojnie zastosowac jeden GDN20/80/2? A skoro nie ma nikt z was pomiarow tego glosnika to jakie wartosci elementow byscie do niego zaproponowali, interesuje mnie filtr 2 rzedu a odciecie przy czestotliwosci 1000Hz. Pozdrawiam

Głosnik legenda to raczej GDN 20/100 - legenda dlatego że nigdzie i nigdy nie moana go było kupić, a wyglądem i parametrami przypominał nieco głosniki estradowe.

A ten 20/80 też jest ciekawy - bo niskotonowy a mimo tego polipropylen - dla uzyskania odpowiedniej sztywności membrana ma przekrój stozkowy a nie wykładniczy (to się chyba nazywa ekspotencjalny). No i ma bardzo dobrze dobrany zestaw parametrów.

Jest to głosnik niskotonowy z TLC Classsik2.

• 2 tygodnie później...

Witam

Odswiezam watek bo nie dowiedzialem sie tego co chcialem. Wiec zadam pytanie moze latwiejsze a moze bardziej zrozumiale. Jakie zastosowac wartosci elementow dla filtru drugiego rzedu (12dB/okt) przy czestotliwosci podzialu 500Hz dla glosnika jak w temacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.