Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki system słuchawkowy?

Decao

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety coraz rzadziej mam możliwośc słuchac w domu muzyki - tzw. czynnik żony i niedopasowania gustów, wiecej pracy = późniejsze powroty, mieszkanie w bloku = sąsiedzi itd...

Jedynym wyjściem jest rozsądny system słuchawkowy i tu proszę o radę (już poruszane tematy nie do końca mi pomogły)...

Nie chciałbym wydac więcej niz 4k PLN, oczywiście im mniej tym lepiej. Jako źródło będzie grał MF 3.2 (i to się na razie nie zmieni). Proszę o sugestie wzmacniacza i słuchawek dopasowanych klasą dźwięku (nie lepszy, nie gorszy) i charakterem. Nie przepadam za dźwiękiem analitycznym i chłodnym, bardziej zależy mi na muzykalności i barwach.

https://www.audiostereo.pl/topic/23475-jaki-system-s%C5%82uchawkowy/

A zaryzykuje taki system, beyerdynamic dt 931 oraz Graham Slee ( chociaz tu mozna by pokombinowac z innymi jeszcze droższymi,ale raczej tranzystorami,jesli wybrałbys własnie ten model sluchawek),powinienes sie zmiescic w okolicach nawet 3 tysiecy.

dt 931 nie sa na pewno najlepszymi słuchawkami na jakie mozna by sobie pozwolic za deklarowane pieniadze, ale jak dla mnie mają piękną barwę ( duzo duzo prawdziwszą/pełniejszą od chwalonych hd 600 przykładowo) i są to zarazem najbardziej muzykalne słuchawki jakie słyszałem nawet w odniesieniu do sporo drozszych ( dt 880,hd 600,grado 225,325i).

ps. uwazam ze lepiej kupic bardzo klasowy wzmak i naprawde dobre słuchawki niz odwrotnie.

Odsłuchaj wszystko co mają w ofercie producenci słuchawek w okolicach 1000 zł i wzwyż (np Grado RS 1. Tylko jeżeli kupowałbyś te to albo używane, albo import, bo w Polsce ich cena to zwykłe zdzierstwo). Do tego odsłuchaj wzmaki w granicach 2-3 tys (poszukaj starego tematu o wzmakach mniej więcej z tego przedziału, który jakieś pół roku temu założyłem, tam masz te wzmaki wyliczone z imienia). Sprawdź jeszcze system Staxa za nieco ponad 4 tys.

Wiem, że jest to cholernie czasochłonne ale inaczej się po prostu nie da...

ja mam V.A.L. E-10 z Sennkami HD650 i jestem bardzo zadowolony

przedtem miałem Beyery 990pro (ładny dół, ale wysokie tony kłuły w uszy), Grado sr80 (dzwiek genialny, ale tragiczny komfort - sprzedałem w tydzień po kupnie), Sennki hd555 (jakies takie bez "duszy"), Sennki hd570 (znowu nieprzyjemna góra)

To się porobiło... w Hi&Corner w Poznaniu poinformowali mnie, że nie moga się doprosic producenta o przysłanie Skorpiona, zadzwoniłem do producenta i faktycznie - wszystko na zachód wysyłają... co za czasy! Blady cień nadziei dają na połowę lutego...

Zdaje się, że bez godzin poszukiwań, wypożyczeń i odsłuchów się nie obędzie.

Czy ktoś wie, kiedy będzie gotowy do sprzedaży Ragtime SoundArtu? Jeśli gra tak, jak wygląda...

Decao -> ja uzywam Graham Slee Solo Intro i Sennheiser HD650. Zestaw miesci sie w cenach nominalnych w 4 kzl. Gra to dosc ladnie. Przed zakupem porownywalem glownie z ProJect Head Box, ASL HB-1, roznymi modelami Beyer'a i HD-600. Graham byl IMO jednoznacznie lepszy od Head Box'a i HB-1 (ale tez wiecej kosztowal). Co do sluchawek, to HD-650 najbardziej trafily w moj gust, ale nie zdziwie sie, jesli komus bardziej spodobaja sie Beyer'y DT-931 czy DT-990 Pro.

Pozdr.

Decao -

Jak masz problem z posłuchaniem Scorpiona to może by tak wypadzik do Wrocławia ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Beyerdynamic DT150 + Graham Slee z extra zasilaczem, całość ca. 4k.

Słuchałem i gdybym miał na ten cel 4k zostawiłbym tyle w audioforte na te zabawki.

Niesamowita przyjemność ze słuchania muzyki, smyczki śpiewają aż łzy się cisną z wrażenia, niesamowite zróżnicowanie barw wiolonczeli, ataki dźwieków fortepianu i wybrzmienia taka klasa że ciary po plecach przechodzą... no coś wspaniałego, posłuchać trzeba.

>as

Czy i z czym porownywales swojego Skorpiona? Przede mna wlasnie wybor wzmaka sluchawkowego... Moje sluchawki leza i kwicza z powodu jego braku...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rafko - niestety nie posiłkowałem się, żadnym w pełni długotrwałym odsłuchem (tak naprawdę to takich możliwości wręcz nie ma) - wybrałem na podstawie zbiorczych opinii i dokonałem wyboru okablowania - i tyle.

Nie można po prostu krótkich odsłuchów traktować w pełni wiarygodnie.

Mimo drobnego mankamentu (bas nie jest taki jak na moich kolumnach) to wszystko jest jak należy. Ale na to ma również kolosalny wpływ okablowanie. W moim przypadku sieciówka Powercord ULTRA i łączówka Albedo Monolit. I w sumie daje to jakąś wymierną kasę, którą jadnak musisz przeznaczyć na zestaw słuchawkowy.

Za cztery tysiące możesz już powalczyć o (nowy) zestaw Stax 3030 Classics (SR-303 + SRM-313) .

Ukryta Zawartość

Do kupienia tu:

Ukryta Zawartość

Tego przynajmniej należy posłuchać, zanim wybierze się co innego!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Decao>

Jeśli jesteś zainteresowany odsłuchem Skorpiona to mam takiego i mieszkam w Poznaniu. Tylko że aktualnie moje słuchawki są w naprawie. Jeśli posiadasz jakieś słuchawki które chcesz odsłuchać na Skorpionie to zapraszam.

Drogi Decao

AKG K1000 można kupić już za ok. 2400 zł, resztę dołóż do lepszego wzmaka lub po prostu wydaj na płyty osobiście skłaniałbym się do tego drugiego rozwiązania :) ale nie wiem jaki masz piecyk

K1000 zagrają praktycznie z każdym wzmacniaczem wysokiej jakości - ZWYKŁYM, one nie potrzebują specjalnego "wzmacniacza słuchwkowego"

to jest i sonicznie i praktycznie DUŻO LEPSZE ROZWIĄZANIE NIŻ WSZYSTKO CO WYŻEJ PRZECZYTAŁEŚ, jedyna alternatywa to polecany przez U-T system Stax-a

ale... ja bym wybrał K1000 :)

pozdr.

graaf

-> as, Krystian Majer

dziękuję za zaproszenie, kto wie, czy nie skorzystam :)

-> graaf

hmm, słyszałem o AKG K1000, ale aż tak cudowne byc nie mogą! :) Grają podobno dosyc chłodno i średnio muzykalnie - prawda li to?

Dziękuje za wszystkie rady, coś zaczyna mi się klarowac, będę się starał porównac różne kombinacje, chociaż z odsłuchami jest po prostu kiepsko. Jedynie ze Staxem udało mi się umówic na wypożyczenie za kaucją.

Re: Decao

>słyszałem o AKG K1000, ale aż tak cudowne byc nie mogą! :)

aż jak cudowne? że lepsze od flagowych Senków i Beyerów? Zapewniam Cię że mogą :)

przeszukaj forum, wejdź na stronę Headroom-a, poszperaj w sieci

one są po prostu "better by design", normalne słuchawki nie mają w ogóle "podejścia", jedynie elektrostaty są w różnych opiniach słuchaczy pod pewnymi względami lepsze a pod innymi gorsze

zobacz sobie szczegóły techniczne tu:

Ukryta Zawartość

>Grają podobno dosyc chłodno i

>średnio muzykalnie - prawda li to?

to bardzo subiektywne sprawy i bardzo nieprecyzyjny język, dla jednego jeszcze chłodno a dla drugiego już ciepło :)

co dla jednego średnio muzykalnie dla drugiego bardziej prawdziwie i bez koloryzujących upiększeń :))

ale na podstawie dziesiątek opinii można stwierdzić grubnie, że dla większości słuchaczy K1000 to dźwięk bardziej HiFi - wierność bez eufonii - a Staxy bardziej eufoniczny - "audiofilski"

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

ps.

K1000 są do nabycia w sklepach internetowych więc można nabywając je tą drogą uzyskać 10 dni od odbioru słuchawek do posłuchania i namysłu (konsument może w tym terminie odstąpić od umowy sprzedaży zawartej na odległość). W razie odstąpienia ponosi się tylko koszt odesłania produktu do sklepu.

Także problem niemożności odsłuchu przed nabyciem odpada.

BTW nie przesadzałbym z poleganiem na choćby kilkugodzinnym testowaniu odsłuchowym np. w sklepie. To zbyt krótko, gdyż nasz słuch jest nad wyraz często przyzwyczajony do gorszego dźwięku (kwestia "brain-ear reference")

Graafie, AKG 1000 sa swietne ( to samo tyczy sie wymienionego staxa, ale wedle wskazanych priorytetów lepszy byłby, wyraznie drozszy,lampowy model 4040),ale uzyskanie z nich dzwieku jaki chce Decao ( nie analityczny , muzykalny, wielobarwny) wymaga znacznie wiecej zachodu niz zestawienie je na chybił trafił z dobrym wzmakiem. Nie zawsze to co najblizsze prawdzie jest najmilsze do słuchania w swym charakterze, tu na wstepie zaznaczonym(!).

>uzyskanie z nich dzwieku jaki

>chce Decao ( nie analityczny , muzykalny, wielobarwny) wymaga znacznie wiecej zachodu niz

>zestawienie je na chybił trafił z dobrym wzmakiem

zgoda Pastwo - dobry wzmak NA POCZĄTEK, a potem można kombinować do woli :) a możliwości kombinowania są dużo większe niż w przypadku wzmacniaczy słuchawkowych

takze potencjał końcowego efektu dużo wyższy niż w przypadku rozwiązań alternatywnych (poza Staxem)

pozdr.

graaf

ps.

są ludzie którzy się z satysfakcją przesiedli z TOPOWEGO systemu Stax Omega II na K1000 zestawione z właściwym (co nie znaczy superkosztownym) wzmakiem (vide jeden z ostatnich wpisów Petera Daniela z wątku Piotra Ryki "wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy")

Należy jednak pamiętać, że do K1000 trzeba mieć "mocną głowę". Nie spotkałem drugich tak niewygodnych słuchawek. W związku z powyższym trudno mi powiedzieć jak grają, chpoć słuchałem ich przez chwilę - ale na dźwięku żadną miarą skupić się nie mogłem.

ale wedle wskazanych

>priorytetów lepszy byłby, wyraznie drozszy,lampowy model 4040),ale uzyskanie z nich dzwieku jaki

>chce Decao ( nie analityczny , muzykalny, wielobarwny) wymaga znacznie wiecej zachodu niz

>zestawienie je na chybił trafił z dobrym wzmakiem. Nie zawsze to co najblizsze prawdzie jest

>najmilsze do słuchania w swym charakterze, tu na wstepie zaznaczonym(!).

Co do w/w Staxa to takiego akurat slucham na co dzien i uzyskanie "muzykalnego" dzwieku oraz 'nie analitycznego' jest stosunkowo trudne, gdyz Stax jest w wysokim stopniu neutralny, analityczny i szybki, dobor CD i kabla jest istotny ponadto na niektorych plytach wychodza pewne ich braki tzn mam na mysli jakosc nagrania tych ze plyt. Domyslam sie iz pod pojeciem 'muzykalny' i 'nie analityczny' ktos chce uzyskac ocieplony analogowy dzwiek a Stax jest raczej szybki szczegolowy, zreszta wiele zalezy od charakteru CD i dobierajac odpowiedni mozna uzyskac czesciowo dzwiek na jakim komus zalezy

pozdrawiam

Robert

>Decao

Z takim cd zabawa na poziomie 4 kpln za wzmak i słuchawki nie ma sensu. Wystarczy jak wydasz 1000-1500 pln na obie rzeczy. Natomiast nie zapomnij o bardzo dobrym okablowaniu czyli sieciówki i IC.

pozwolę sobie niezgodzić się z Arek67 (mam nadzieję, że nie obrzuci mnie za to wyzwiskami)

IMHO na początek możesz spokojnie ZAPOMNIEĆ o "bardzo dobrym okablowaniu", natomiast za 1000-1500 zł NIE KUPISZ słuchawek i wzmacniacza jakich szukasz

chyba że zdecydujesz się na wariant radykalny i spróbujesz iRivera IMP550 z zasilaniem bateryjnym ( na początek chyba ok. 900 zł) i słuchawki Shure E2 (ok. 350 zł). Tego pierwszego znajomy bardzo doświadczony audiofil używa jako źródła z systemem Staxa. Co do Shure E2 poszukaj wątku na ich temat, który założyłem na tej zakładce jakiś czas temu.

I jeśli coś takiego Ci podpasuje - a warto spróbować, bo ryzyko kapitałowe niewielkie ;) (używanego iRivera można już kupić za 200 zł na allegro) - to "bardzo dobre okablowanie" po prostu nie będzie ci już potrzebne :)

pozdr.

graaf

Ja tylko w kwesti ceny IPM 550,zupełnie nowy model jest do dostania juz/jeszcze za około 500 PLN ( ogłoszenia sklepów internetowych około 89 funtów bodaj), jego cena drastycznie spadła wraz z dominacja na rynku odtwarzaczy mp3 opartych na dysku twardym i jesli ktokolwiek ma zamiar zakupic sobie ten model odtwarzacza przenosnego cd , radze sie pospieszyc bo mam wrazenie ze wkrótce zupełnie zniknie z oferty firmy.

Za 1000 pln - używany Piotrek608 + DT-150 - to samo nowe za 1500 pln:)

Możliwosci tego zestawu są powyżej możliwości cd MF. Tym bardziej bez dobrego okablowania:)

Nie chce mi się już personalnie polemizować ale mam pytanie. Kto osobiście zna graafa z forum bo okazuje się, że on ma doświadczonych kolegów audiofili?

.. gdzies na forum był fajny projekcik na podstawkę drewniana do słuchaweczek, holerka znależć nie moga.. pamieta ktosik może gdzie to jest ? Były fotki i chyba nawet rozrysowane wymiarki.....

Zdecydowanie przychylam sie do opinii, ze lepiej bardzo dobry wzmacniacz i mniej wytrawne sluchawki niz odwrotnie. Sam mecze sie z Creekiem OBH 21 SE i jest to badziewie. A sluchawki? Te potrafia 'isc' za wzmacniaczem.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.