Skocz do zawartości
IGNORED

przerwy w dźwięku -- zakłócenia z sieci

slvn

Rekomendowane odpowiedzi

mam bardzo upierdliwy problem: kiedy włączam/wyłączam światlo w pokoju, na ułamek sekundy sprzęt przestaje grac, dzieje się tak tylko gdy słucham muzyki z CD. Dokladniej -- sprzet NIE wyłącza-sie-i-włącza, tylko po prostu przez te pol sekundy milknie. Podejrzewam, ze ktores z urządzeń (transport lub przetwornik) jest szczególnie podatne na zakłócenia (elektrostaryczne? - zauwazylem tez ten efekt, gdy mocno naelektryzowana dlonia dotkne wiekszego metalowego przedmiotu, np lampki - widac wtedy iskre, a takze ja czuc ;). Gdy muzyka biegnie z radia lub dvd czegos takiego nie ma -- podatnym na to jest tylko CD. Moze kabelek cyfrowy powinien byc uziemiony? Sam juz nie wiem. Dodam, ze kiedys podłączałem cały sprzęt przez jakiegos HELIONA i nic nie pomoglo. Wyglada to, jakby ktorys kabel dzialal jak antena i zakłócał CD. Czy ktos z Was mial taki efekt i moze udalo sie go zlikwidowac?

pzdr

Po pierwsze należy ustalić czy problem leży po stronie złej jakości instalacji elektrycznej w twoim mieszkaniu, czy po stronie CD. Proponuje przenieść sprzęt na próbę do np. kumpla i sprawdzić czy problem dalej występuje.

Jeżeli tak - to faktycznie twój CD jest wrażliwy na zakłócenia z sieci. ( przy zakłóceniu z zewnątrz procesor wykrywa za duży wsp.błędu i na chwilę załącza tranzystory MUTE na wyjściu toru audio CD.)

Zalecałbym po pierwsze zastosowanie filtru zasilania sieciowego który można samodzielnie zbudować lub kupić np. taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Po drugie należy uziemić lub podłaczyć do zerowania wszystkie

komponenty (obudowy) systemu audio - przy czym należy wybrać ALBO uziemienie ALBO zerowanie. Nie należy mieszać rodzaju ochrony. Jezeli masz w mieszkaniu instalację elektryczną PEN to lepiej zerowanie, natomiast jeżeli PN

to lepiej uziemienie. Uziemienie wykonać linką Cu conajmniej 2.5mm^2 do rury wodociągowej lub CO po uprzednim sprawdzeniu skuteczności uziemienia. Nie uziemiać do rury gazowej lub piorunochronu !!! Oczywiście najlepszy byłby uziom dedykowany- ale jeżeli mieszkasz w bloku to raczej nie wchodzi w gre.

Po drugie w CD należy wymienić kondensatory elektrolityczne w bloku zasilacza na kond. o pojemności conajmniej dwukrotnie większej i dodatkowo zablokować je kondensatorami foliowymi 100nF. To dodatkowo poprawi lekko parametry soniczne odtwarzacza. Taki zabieg poprawi filtrację napieć zasilających.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten sam problem mialem w poprzednim mieszkaniu, wiec lezy po stronie sprzetu. Szczerze mowiac nie chcialbym grzebac w przetworniku ani transporcie. Natomiast udalo mi sie znalezc pewien sposob na zlikwidowanie efektu, ale sposob ten nie podoba mi sie. Polega na tym, ze odlaczylem przewod uziemienia (E) we wtyczce kabla zasilajacego (po stronie urzadzenia a nie gniazdka 220V) i mimo iz mam w domu stara instalacje PN i nie ma w gniazdku zyly E, to przy takim odlaczeniu zyly E we wtyczce problem zniknal. Tylko ze teraz mam nie uziemione urzadzenie (a konkretnie transport)... A tak nie powinno byc. Bede probowal jeszcze z tym filterconem, ktory mi poleciles, chociaz wyglada to jakby kabel dzialal jak antenka i zbieral jakis syf z powietrza a nie z sieci ; )

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.