Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 601, 602, 602.5 (odsłuchy) - długie

Nevton

Rekomendowane odpowiedzi

W okresie między świątecznym zorganizowałem z kolegą odsłuch kilku zestawów audio (KD i stereo) opartych o kolumny B&W serii 600. Celem było porównanie różnic pomiędzy kolumnami tej serii i dobranie optymalnego dla nich wzmacniacza. Wnioski być może nie są zbyt odkrywcze jednak postanowiłem podzielić się nimi na forum. Być może pomogą one komuś w wyborze sprzętu.

Muzyka jakiej słuchaliśmy to głownie Marcus Miller "Silver Rain" i FourPlay "Hearfelt" + inne próbki głownie okolice Jazzu Odtwarzacz CD Marantz i Panasonic 47 (chyba)

1) 601 + Yamacha 650 - odsłuch w domu (beton + panele podłogowe)

Głośniki zagrały poprawnie dobre ostre wysokie tony (jak to w B&W) bez niespodzianek bas szybki, sprężysty ale nie żucający się w uszy bez dominacji nad średnimi tonami. Przestrzeń - scena muzyczna jakaś tam była ale bez rewelacji.

1a) 602.5 + Yamcaha 650 - odsłuch w domu (beton + panele podłogowe)

Bardziej uwypuklone niskie tony w stosunku do 601, zagrały z mniejszą przestrzenią i gorzej poukładaną sceną

2) 602.5 + Yamacha 650 - odsłuch w domu (j.w)

W porównaniu do 601 nieco większy bas i niestety jeszcze mniejsza przestrzeń (czyli scena muzyczna)

reszta wrażeń bez zmian w stosunku do 601.

2a) 602.5 + Yamacha 750 - odsłuch w Studio odsłuchowym (K-ce TopHiFi)

Zauważalnie lepsza przestrzeni ale uwaga grał z budżetowym DVD Marantz.

3) 602 + Yamacha 750 - odsłuch w studio odsłuchowym (K-ce TopHifi)

Odsłuch przeprowadzany w tym samym czasie co w punkcie 2a) i z tym samym DVD

Jedyna zauważalna różnica w stosunku do 602.5 to większa przestrzeń

(nieco bardziej poukładana scena muzyczna) - reszta w zasadzie bez zmian.

Miałbym problem rozróżnić co właściwie gra 602.5 czy 602.

Uwaga 602 stały wyżej (na podstawkach) i były nieco szerzej rozstawione

4) 601 + Marantz PM66 + CD Marantz 63 (zestaw Stereo) - odsłuch w domu (beton + panele podłogowe)

Zagrał bardziej miękko w stosunku do Yamachy 650 z DVD Panasonica.

Generalnie jednak różnica była zauważalna ale nie było spodziewanego wstrząsu związanego z przejściem z KD na Stereo. Może było 5% lepiej może 10% nie wiem... Czułem się zawiedzony

5) 602.5 Wzmacniacz Marantz PM 7200 KI (stereo) + CD Yamacha (nie pamiętam numeru ale to najtańsze) - studio odsłuchowe

To był WSTRZĄS !!! i miłość od pierwszego wejrzenia. Najlepsze co do dej pory słyszałem z tymi głośnikami

Było wszystko czego oczekuję od sprzętu. Pięknie prowadzony Bas - fakt duży ale sprężysty dynamiczny bez buczenia. Wysokie tony bomba średnica bez uwag. Przestrzeń dźwiękowa poukładana pomieszczenie odsłuchowe wypełniło się dźwiękiem po sufit. Głośnik grał, patrzyłem na membranę ale dzwięk dochodził do mnie w wielu stron w pierwszym wrażeniu można było pomyśleć że to grają głośniki gdzieś ukryte a nie postawione przede mną 602.5.

6) 602.5 Rotel RA-02 + CD Yamacha (J.w.) - studio odsłuchowe.

Dużo, dużo lepiej niż KD Yamachy 650/750 ale i nieco chyba gorzej (dla mnie) niż MArantz MP 7200 KI.

Rotel zagrał nieco bardziej agresywnie nić Marantz. - wybrał bym Marantza.

Moje wnioski:

Połączenie B&W 600 + Yamacha 650/750 (teraz już chyba „0” zastąpiono wyższą cyferką)

Jest dobre do kina domowego jednak do muzyki stereo pozostawia nieco do życzenia.

Wydaje się że te amplitunery są nieco za słabe na te głośniki i nie są w stanie

Wykrzesać z nich tego co naprawdę B&W potrafią.

Tak się złożyło że najlepiej (i to zdecydowanie z wielokrotną przewagą) kolumny zagrały ze mocnym wzmacniaczem Stereo MP7200 KI i Rotelem (tylko 2X40 Wat przy 8 Ohm !!)

Na słabszym wzmacniaczu Stereo Marantza efekt był mizerny porównywalny z Yamachą która jest przecież wzmacniaczem kina domowego. Tak więc posiadacze B&W i Yamachy (takie zestawy oferuje audio klan) jeżeli chcą pograć w stereo z naprawdę dobrą jakością dźwięku powinni pomyśleć o zakupie mocnego (naprawdę mocnego) wzmaka stereo. Lub, być może, tego nie wiem na pewno, mocnego (naprawdę mocnego) wzmaka KD jakaś Yamacha/Denon/Itp. za 3-4 tys lub lepiej.

Kwestią dla mnie otwartą pozostaje co to jest mocny wzmacniacz. Yamacha chwali się 100 Wat na kanał (Model 650) ale to bujda. Odsłuchiwany rotel ma 40 wat na kanał a zmiótł yamachę bez dyskusji PM66 też nie zabłyszczał (chyba 60 watt). Wiem że Marantz czy Rotel to nie koniecznie są wzmacniacze optymalne dla B&W. Na pewno można by jeszcze pogrymasić.

Co do decyzji która z wymienionych par kolumn jest najlepsza to powiem tak.

Podobało mi się brzmienie i wygląd 602.5 (podłogówki) - i tych też najwięcej słuchałem

Są to jednak głośniki najdroższe (u dystrybutora TopHiFi chyba 2800 za parę/ Allegro chyba około 2000)

Nieco tańsze 602 graja praktycznie tak samo jak podłogówki (może ciut lepiej) z nieco większą przastrzenią i stereofonią ale nie podobają mi się optycznie bo to dość spore monitory (tańsze o kilka stówek od 602.5 więc jak najbardziej warte rozważenia)

601 wypadły najsłabiej w moim rankingu ale tylko o kilka procent słabiej od 602.5 i 602 a są dużo tańsze

na allegro można je było kupić (nowe) chyba nawet za około 1000-1200zł

Wszystkie te głośniki na moje ucho grają dość podobnie... ;-) a różnica cenowa między nimi jest spora. Pomiędzy 601 a 602.5 jest to grubo ponad 1000 zł. W kontekście ceny nie dziwię się że 602.5 oceniane sa najgorzej przez recenzentów.

Wniosek z tego taki że gdybym kupował jeszcze raz głośniki do KD to kupił bym na przód B&W 601 + sub ASW600 a zaoszczędzoną różnicę zainwestował bym raczej we zamacniacz.

W domu mam 602.5 i pewnie bym się trochę dołował, że przepłaciłem gdyby nie to że kupiłem je używane za bradzo dobrą cenę.

I ostatnia uwaga:

Odsłuchy w domu i w studio odsłuchowym dobrej klasy to ogromna różnica często nie brana pod uwagę a to błąd.

Mam nadzieję, że powyższe uwagi pomogą choć trochę w rozwiązaniu dylematów „co kupić”

Jeżeli was znudziełm to przepraszam ;-)

Pozdrawiam

To ja jeszcze tylko dodam, że jeśli chodzi o stereo różnica pomiędzy Yamahą a H/K jest ogromna. Co prawda słuchałem tylko 440 ale nie spodziewam większych zmian po wyższych modelach. W tym kontekście promowanie przez AudioKlam B&W w połączeniu z Yamahą jest zastanawiające.

I jeszcze jedno. Według mnie 601 i 602,5 to kolumny identyczne. Różni je tylko skrzynka na której osadzono 601 w modelu 602,5. Niestety nie ma ona żadnego połączenia z komorą głośników, nie może wiec wpływać na brzmienie. Nie przesunięto nawet terminali głośnikowych (są umieszczone pośrodku kolumny, zamiast przy podłodze). W tej sytuacji rozważania pomiędzy 602 a 602,5 nie powinny mieć miejsca, no chyba, ze ktoś bierze pod uwagę przede wszystkim wygląd.

Pogiel mylisz się . By to udowodnić nie będę oczywiście rozwalał skrzynek na kawałki i robił zdjęć, ale uwierz to NIE są te same głośniki w tej samej obudowie. To są te same głośniki (przetworniki) w INNEJ obudowie!! 602.5 są głębsze o kilka centymetrów od 601.

Dodatkowo 602.5 mają bass reflex większy i umieszczony kilka centymetrów niżej niż 601. Nawet jeżeli masz rację że przestrzeń pod bass refleksem jest odzielona przegrodą od komory głośnika to biorąc pod uwagę większą głębokość kolumny i jej niżej umieszczny bass reflex, daje to i tak większą od 601 kubaturę w której pracuje przetwornik. Co objawia się SŁYSZALNYM głębszym brzmieniem basu.

Mam w domu 602.5 na przodzie i 601 na tyle systemu czasem dla zabawy je podmieniam i uwierz że jest wyraźna różnica przy odtwarzaniu niskich rejestrów.

Biorąc pod uwagę wskaśnik jakość/cena nowych głośników w sklepie stawiam na następującą kolejność

602, 601, 602.5. Po prostu 602.5 nie są warte 2800 zł. Może 1800-2000 to tak ale na pewno nie blisko 3000 zł.

Pomijając wskaźnik cena ustawiłbym ranking następująco 602 i 602.5 (równo na 1 miejscu ze wskazaniem ma 602 za NIECO lepszą przestrzeń i stereofonie) a potem 601.

Pamiętajmy że 602.5 to podłogówka więc odpada koszt podstawek

Jeżeli ciągle nie wierzysz sprawdź wymiary skrzynek w necie

Pozdrawiam

Pogiel twierdzi ze najgorsza 440-stka gra podobnie do np RXV-1500. I mysle po prostu ze sie zwyczajnie myli.

Rownie dobrze wszystki harmany Pogla moga grac identycznie tylko miec wieksza rezerwe wysokoprodowa. Ale pewnie nie graja tak samo bo przeciez Pogiel ma wlasnie HK ;)

PiotrJ

Miałem na myśli Y powiedzmy do modelu 740. Modeli z wyższej półki nie słuchałem. Wystarczyła mi przygoda z Y440 i negatywne opinie innych, żeby nie tracić na to czasu. Jeśli chodzi o Harmana do różnica w brzmieniu stereo pomiędzy 230 a 630 jest naprawdę pomijalnie mała. Różnice widać dopiero przy korzystaniu z dekoderów, no ale to już zupełni inna bajka.

• 3 tygodnie później...

Witam.

Napiszcie co myślice (a moze ktos słuchał ) B&W dm602, dm603, dm604 w połączeniu z H/K AVR 240 LUB WYŻSZYM.

1. Czy H/K to dobre połączenie z B&W?

2. Czy H/K AVR 240 (moc 2x65W, 7x50W) to dobre połączenie z B&W dm604 - czy wzmacniacz ma wystarczajacą moc do tych głośników, jesli nie to jaka powinien mieś minimum.?

3. Jaki Amplituner najlepiej brzmi z B&W?

pozdro

• 3 tygodnie później...

Witam,

Słuchałam B&W Seria 600 na róznych zestawach.

I oto moje spostrzeżenia:

B&W + amplituner yamahy - cienizna, matowo, płasko

B&W + NAD 320BEE - zapiaszczona góra, zamulony dół

B&W + Marantz PM 75 - niby wszystko dobrze ale czegoś brakuje ;)

B&W + Denon 980R- Zaczyna grać dopiero jak sie zrobi głośniej pow. dziewiątej.

B&W + Grundig FineArts 9000- Teraz wiem jak one potrafią zagrać ;)

Moim zdaniem, ale nie wiem dlaczego, Grundigi są stworzone do B&W ;)

Pozdrawiam

Ola

• 2 lata później...

nie musisz ustawiac treble na max swoja drogą yamaha ma specyficzny bas

mialem denona 2106 i nie dawal takigo basu jak yamaha ktora posiadam 2700 a i nawet rxv550 go przebijala moim zdaniem w kinie yamaha to lider zawsze tak bylo i bedzie

o stereo sie nie wypowiadam bo to nie sprzet do sluchania muzyki !

Witam

B&W 601 i 603S2 kupiłem za 2000 używki,więc nie będę na nich narzekał.Byłem zafascynowany wtedy jeszcze kinem domowym wiec kupiłem niedrogą Yamahę 457 do nich.W kinie grało nieźle,ale zacząłem wracać po czasie do stereo i tu w połączeniu tych kolumn z tą Yamahą to totalna porażka.Chaos,brak sceny i głębi,wszystko syczy,brumi.Podejrzewam że by tak było jeszcze z Yamahami kilka modeli wyższymi.Chciałem tanio upiec dwie pieczenie,wiec zakupiłem niedrogi,ale najrozsądniejszy w tej cenie CA Azur 540RV2.W kinie domowym wcale nie jest gorzej (chociaż wiele na forum inaczej twierdzi).Przede wszystkim o niebo lepsza lokalizacja dźwięków co w kinie jest dla mnie ważne a nie ilość basów.Sub aktywny można kupić osobno.W mch (SACD,DVD Audio Yamaha przegrywa w przedbiegach).

Stereo w zestawieniu tych dwóch ampli to Azur Yamahę kładzie na łopatki w pierwszych sekundach.Należy jednak Azura wygrzać przed słuchaniem z 1h i słuchać poniżej 30dB,czyli dosyć głośno.W moim pokoju prawie 40m2 to około 20-25 dB.Dodam że stereo słucham na Denonie DCD 910 tunningowanym osobiście z wirtualną pomocą Piotrka 608 (wielkie ukłony).

Konfrontacja tych dwóch ampli z kolumnami serii 600 nie pozostawia żadnych złudzeń.W KD,w mch i stereo Azur wygrywa z tańszą Yamahą.Ja nie żałuje 1000 zeta ,którego musiałem wydać na ampli CA.Przynajmniej na jakiś czas bez bólu dla moich finansów pogodziłem KD i Stereo.

Pozdrawiam

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

"Chciałem tanio upiec dwie pieczenie,wiec zakupiłem niedrogi,ale najrozsądniejszy w tej

cenie CA Azur 540RV2"

B&W grają jasno,do tego ten Azur,żyletki po pokoju Ci nie latają?A co powiecie na ten model?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena chyba rozsądna:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena fajna. Za podobną kupiłem AVR 635, ale używane i bez gwarancji. U mnie gra z Paradigmami Monitorami 7v5 i bardzo mi się podoba. KD rewelacja, stereo nieźle.

Przypuszczam, że AVR 445 zagra podobnie, tzn. na pewno nie jasno. Nie znam kolumn B&W. Z Paradigmami jest ciut za dużo basu, ale to na pewno wina Harmana.

dawid33

wydaje mi się, że połączenie BW z H/K gra naprawdę fajnie. Bedziesz miał problemy z kontrolą basu, ale słychać to tylko w wyższych rejestrach głośności. Natomiast wspaniale zagra po cichu, wieczorem. ostatnio porónuję posiadany przeze mnie AVR235 z NadC352 - różnica jest, zdecydowana, ale pokazuje że ten ampli gra naprawdę fajne stereo. no i w dodaku zposiada zjawiskowy dolby headphones...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.