Skocz do zawartości
IGNORED

Philips DVD 963SA i problem

kowpat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Jako posiadacz /od niedawna / 963sa mam pytanie: Czy ktoś z szanownych forumowiczów dokonał już modyfikacji tego modelu - głównie chodzi o wymiane op-ampów i kondów??? Jeśli ktoś posiada serwisówke do tego modelu bedę niezmiernie wdzięczny za podesłanie.

Pojawił się problem!! Niestety po ok. 30min używania sprzęt "zawiesza" się - czy możliwe jest by element ze zdjęcia grzał sie tak by nie można go było dotknąc bez lekkiego poparzenia??? Czy ktoś miał podobne doświadczenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23562-philips-dvd-963sa-i-problem/

ja mam chyba takiego? to jest tranz. zasilacza impuls. wiec moze byc goracy. Jesli zawiesza sie to pewnie laser siada. Mozesz go ochlodzic dodajac dodatkowy wiatraczek skierowany na driver podlacz go do silniczka napedu talerza to bedzie dzialal tylko wtedy gdy sie kreci talerzyk. Przerobilem go dodajac wyjscie na lampach wszystko upakowalem po rawej stronie chassis a trafa do anodowego i zarzenia kolo plytki zasilacza. Popi....... to super. Glownie na sacd. Jesli to laser to wystaw go na allegro bo koszt lasera chyba jest duzy.

pisząc zawiesza się miałem na myśli kompletną "zwieche" - gaśnie nawet dioda StandBy i dopiero po chwili załącza sie całość spowrotem. Nie ma jakiegoś układu zabezpieczającego przed przegrzaniem???

Znalazłem tu fotke

Ukryta Zawartość

gdzie małą stalowa blaszke przy tym tranzystorze zamieniono aluminiowym płaskownikiem - śmiesznie wygląda ale może jest skuteczne.

Niechętnie bym się z 963 rozstawał bo gra obłędnie!!

Ukryta Zawartość

No jasne! Daj duzy radiator aluminiowy - na ile pozwala miejsce w środku, może być oksydowany na czarno i wtedy nie będzie tych zawiasów. Teraz w produkcji oszczędzają na czym się da i stąd takie błędy w projektach.

>kowpat

To co zaznaczyłeś to faktycznie tranzystor w przetwornicy (zasilaczu).Jest na radiatorze i ma prawo się grzać.

Co do "zawieszania" to jeśli to dzieje się po czasie to przyczyną może być moduł pod mechanizmem.

Jeśli masz wprawę to przelutuj wszystkie układy scalone smd na tej płycie.Ale nie gwarantuję że to pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.