Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon WEGA PSS 200P Mam problem

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gramofon WGA PSS 200P. Mam z nim nastepujący problem. Wiadomo, że po podłaczeniu przewodu uziemiającego do wzmacniacza powinny zniknąć zakłócenia. U mnie jednak te zakłócenia po podłączeniu uziemienia nie znikają tylko są cichsze. Ale cały czas słyszalne podczas słuchania muzyki mi przeszkadzają. co to może być? Wszystko wpięte prawidłowo, czyli chinche do gniazda PHONO i uziemienie w odpowiedznie miejsce. Miałem inny gramofon - DUAL i takich problemów nie było, więc twierdzę, że coś jest z gramofonem. Wkładki też zmieniałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/23570-gramofon-wega-pss-200p-mam-problem/

Dodam, że te swiszczenie zaczyna sie w momencie przesunięcia ramienia nad płytę. W momencie kiedy płyta zaczyna sie krecic to zaczyna swiszczeć. Czyli już zanim igła dodtknie płyty. Jezeli poruszam ramieniem to raz na kilka prób to zanika ale po wylączeniu i ponownym załąceniu znowu jest to samo.

Po zwarciu uziemieina z chinchem jest to samo.

nie zawsze to swiszczenie znika jak ruszam ramieniem. przed chwilą nie ruszalem niczym i na parę sekund było normalnie, wylaczylem gramofon i zalaczylem ponowine i znomu to samo. Juz nie mam sił. Może wlutuje nowe przewody z chinchami i uziemiajacy?

Ja ten gramofon odkupiłem. Sprzedający zarzeka się, że był sprawny i że to prawdopodobnie wina mojej wkładki. Ale wkladka jest na 100% sprawna - sprawdzona na innym sprzęcie. A inną wkłądkę też sprawdzałem i jest to samo.

Witam.

Kiedyś przerabiałem ten temat w swoim JVC DD. Zmieniłem całkowicie okablowanie w środku. Po zakupie kabelków Cardasa sygnałowe podłączyłem tylko do gniazd rca. Dodatkowo ten kabelek był w ekranie (!), który podłączyłem z jednej strony z ramieniem (od strony wkładki), a z drugiej do punktu w którym zbiegały się masy gramofonu, silnika - i ten wychodził z gramofonu do wzmaka jako GND. Od tego czasu żadnych kłopotów z brumami.

Krzysztof

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Rca to gniazdo w które wsadzasz chinch (czincz). Kabelek kupowałem w Krakowie, chyba w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Trochę kosztuje ale warto to zrobić. Różnica jest taka jak z przesiadki z wkładki typu Mf... na np Ortofon 510.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Problem rozwiazany. Poniższe zdjęcie przedstawia uszkodzoną część. Nie wiem jak się to fachowo nazywa. Ale to powoduje wlączenie się i wyłączenie gramofonu. Po jej wymianie wszystko działa prawidłowo, zero szumów, charczenia, itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do Was jeszcze parę pytań dotyczących mojego gramofonu.

Jak prawidłowo mam zamocować wkładkę na mojej głowicy? Czy na srodku tej podziałki, a może tak jak jest na poniższym zdjęciu, czyli na samym końcu?

Uzywam Audiotechniki 3600L, czy dla tej wkładki prawidłowy nacisk wynoisi między 2, a 2,5 g.??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.