Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 2020 - walka z materia

pep22

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy, powinno moze byc w DIY ale licze na szybka pomoc:-) Padlo podswietlenie skali w tunerze Marantza 2020, zdjelam pokrywe i rece opadly, nie wiem co robic.... W watku o slicznych tunerach pewien Pan mial plytke z czyms co wygladalo jak bezpieczniki, u mnie niczego takiego nie ma....... why oh why? CO MAM ROBIC? Zdjecie rozbierane [tunera oczywiscie!] tutaj, moge gdzies wrzucic na serwer w lepszej rozdzielczosci

Paulinka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23584-marantz-2020-walka-z-materia/

>nieeeeeee! choinka, to mial byc "sliczny tuner" a malpa zaraz po kupnie przestala swiecic!

spokojnie, padniecie zarowek w szczegolnosci w starym sprzecie to normalka!

Wymienisz i bedzie znow git! Na szczescie wymiana zarowek nie jest to jakas straszliwie skomplikowana sprawa

Zasada w tego rodzajach usterkach jest taka sama. Bierzemy multimetr i zaczynamy robić pomiary napięcia od końca.

1. Na żarówce/diodzie

2. Na zasilaczu

3. Na uzwojeniu wtórnym transformatora

Aż znajdziemy usterkę...

Majo ty jestes gosciu super pomyslowy. Droga Paulinko czuje ze i tobie doskwiera samotnosc, napisz wiec do mnie! Jestem wolnym, ponoc przystojnym audiofilem. Posiadam calkiem przyzwoity sprzet audio ( choc w chwili obecnej niesprwany, ale to sie zalatwi ). Odezwij sie wiec do mnie jak najpredzej umowimy sie na odsluch :***. Aha dodam moze jeszcze iz nie pale, nie pije, pracujacy, zmotoryzowany... :D.

"Paulinka"- żeby dostac się do żarowek musisz niestety odkręcic przedni panel, uprzednio zdejmując pokrętła.

Z kupnem takich żarowek będziesz miała duży problem, ja do mojego "Vintage" Sony STR 6800 SD nie mogę nigdzie załatwic i nie wiem czy wogole mi się uda

nie potrafie odkrecic pokretel...... a bez tego panel nie zejdzie..... ojojoj, olaboga, przeroslo mnie...... a mialo byc ot tak latwo...... krakusy drogie, pomozcie blagam! albo przynajmniej dajcie namiary na dobrego niedrogiego elektronika ktory mi to zrobi.

"Paulinka" niektore gałki potencjometrow mogą byc zakontrowane niewielkimi srubkami inbusowymi (widoczny otwor z boku pokrętła) Będzie ci potrzebny kluczyk inbusowy 1.5 albo 2mm. Ale mniejsze gałki powinny dac się zdjąc (jesli nie ma otworu na kluczyk) Mogą byc zapieczone, wtedy nie chcą zchodzic . W takim przypadku można użyc WD-40. Ale jeżeli nie masz z takimi rzeczami doswiadczenia to chyba lepiej odpusc sobie.

tak na zdrowy chłopski rozum to wydaje mi sie ze za podswietlenie skali jest odpowiedzialny zielono bialy kabelek a raczej elementy ktore zasila pozaznaczałem je zielona strazłka ..sprawdz tez czy w plastiku obok transformatorka sieciowego nie jest ukryty mały rurkowy bezpiecznik (strzałka)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz rację z tym bezpiecznikiem "Piotrek 608" ! .Paulinko dobrze byłoby gdybys sprawdziła wszystkie bezpieczniki miernikiem, nie zastanawiając się nawet ktory jest od czego. Sprawdza się to na wyłączonym zasilaniu !!! Przełączając miernik na detektor obwodu elektrycznego. Należy przyłożyc elektrody miernika do końcowek bazpiecznika.Jeżeli usłyszysz sygnał w mierniku to będzie znaczyło że bezpiecznik jest OK.

Ale wykrycie przepalonego bezpiecznika i tak nie załatwi problemu w 100%-tach, ponieważ i tak pozostanie problem wymiany tej uszkodzonej żarowki.

paulinko, koledzy chcą pomóc ale najlepiej i najszybciej (w dodatku unikając ryzyka zepsucia sobie samemu czegoś) będzie udać się do pobliskiego najprostrzego serwisu RTV i poprosić o światło w tunelu, znaczy się w tunerze.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Paulinka, przede wszystkim szczesliwego nowego roku. Nastepnie Paulinko, przestan juz sie bawic tym tunerem i go rozbierac do naga, poniewaz albo cos tam popsujesz, albo sobie polamiesz ten slicznie wypielegnowany manicure, ktory z definicji jest do "innych" okazji. Jak widzisz jest tutaj znaczaca liczba zainteresowanych panow, ktorzy ci chetnie pomoga w tym banalnym problemie, wiec zrob cos fajnego w kuchni, zaloz jakas ladna sukienke i pantofelki, zapros do siebie na wieczor jednego z powyzszych kolegow i w efekcie nie tylko w tym tunerze ci sie zaswieci....przeciez to takie proste.

Urocza Paulinko, bardzo chetnie bym ci pomogl i byloby to przyjemnoscia, ale tym razem sugerowalem kolegow zlokalizowanych nieco blizej Krakowa z lepsza dyspozycyjnoscia od mojej. Dodam tez, ze bedziesz zawsze mile widziana u mnie w Warszawie.

Mój Boże, że też nie przybrałem od początku żeńskiego nicka, bo ja wiem, jakaś "lenka" albo "helusia" na przykład", plus oczywiście odpowiednia zmiana form gramatycznych i... miałbym zawsze full servis & complete information. Szarmancka wiara na tym forum, miło poczytać! Choć z drugiej strony podziwiam Paulinkę, jak dzielnie znosi protekcjonalne niekiedy traktowanie.

Dodam, że jako Krakus sam czułbym się zaszczycony, mogąc wymienić tę żaróweczkę, jednak obawiam się, że moje politechniczne kompetencje raczej predestynują mnie do wspólnych odsłuchów, na przykład ;-)

zwolennik łagodności

Ależ gdzie tam, ani przez moment nie powątpiewam!!!!!! To się widzi, co się czuje, to się wie :-) Choć oczywiście, z drugej strony, takie organoleptyczne upewnienie byłoby fantastycznym doznaniem!

Ad rem: po prostu w tych okolicznościach trochę zazdroszczę. I pozdrawiam.

zwolennik łagodności

Hmmm mi jak się wypaliły to 3 diody, tylko to nie były takie normalne diody, za matrycą ukazującą skale są takie podłóżne żarówki które wg. mnie tylko w używanych można spotkać. W sklepach nie mogli uwierzyć, że to dioda, co do wyglądu są podłóżne podłączone z obu stron w kształcie walca

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.