Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 2020 - wymiana podsiwetlenia??

pep22

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Panowie DIYowcy!

Padlo mi podswietlenie skali w tunerze Marantza 2020, zdjelam pokrywe i rece opadly, nie wiem co robic.... W watku o slicznych tunerach pewien Pan mial plytke z czyms co wygladalo jak bezpieczniki, u mnie niczego takiego nie ma....... why oh why? CO MAM ROBIC? Zdjecie rozbierane [tunera oczywiscie!] ponizej, moge gdzies wrzucic na serwer w lepszej rozdzielczosci

Paulinka

ps. watek takze w zakladce stereo, ale wy Panowie chyba lepiej sie na sprawie znacie:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23585-marantz-2020-wymiana-podsiwetlenia/

proponuje odkrecic jeszcze panel przedni i pewnie tam beda zarowki, to kilka srobek na gorze i dole, nawet na tej fotce je widac, ale tak "na oko podpowiadam" nigdy nie mialem tego tunera, ale odkrecic nie zaszkodzi.Plytka z bezpiecznikami :)) one tak tylko wygladaja w rzeczywistosci to zarowki czesto 12V, ale tez trzeba by miernikiem sprawdzic jakie tam napiecie idzie

Nigdy żadnego Marantza w łapkach nie miałem ale wg mnie żarówki powinny być dostępne po zdjęciu płyty czołowej w miejscach, które zaznaczyłem na zdjęciu. Po coś te kabelki z zasilacza tam idą :) Przy okazji jak zdejmiesz płytę polecam ją umyć. Ciepły prysznic, trochę płynu do naczyń na dłoń i delikatny masaż uważając na napisy. Potem delikatnie wytrzeć miękkim ręcznikiem żeby nie zostały smugi i Marantz będzie jak nowy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo dziekuje Panowie:-) zaraz spobuje zadzialas zgodnie z zaleceniami. a marantz i tak wyglada fantastycznie, juz go ktos odczyscil i wyglada na to ze wyremontowal pokrywe

przygotujcie sie na kolejne pytania, nie wiem czy mi tak latwo pojdzie:-D

Paulina

Gość _harry

(Konto usunięte)

a ja przed odkreceniem panelu przedniego pociagnalbym do siebie te kwadraciki do ktorych dochodza kabelki - moze ona sie wyjmuja razem z zaroweczkami - normalnie siedzac w swego rodzaju kanaliku.... ;-))

> harry

nie da sie wyciagnac, to jest za stalowa plyta

>tomektoon

odkrecic daloby sie tylko panel srubkami od gory, ale nie chce tak latwo zejsc a ja boje sie ciagnac za mocno.

jeszcze jedno pytanie - jak dostalam tuner, skala swiecila, potem wydawalo mi sie ze oslabla i nagle zupelnie --cala-- zgasla. byc moze to jednak nie przepalenie zaroweczek - tak by wszystkie poszly jednoczesnie?? jak moznaby to sprawdzic? obawiam sie ze wyizyta w serwisie okazalaby sie drozsza od calego tunera.....

pozdrawiam

Paulina

Też myślę, że to nie żarówki. Choć z drugiej strony możliwe, że świeciła tylko jedna żarówka w skali i się przepaliła :)

- Czy wskaźniki poniżej skali są teraz podświetlone? Jeśli tak to padły tylko żarówki w skali bo zasila je to samo napięcie co podświetlenie wskaźników.

- Czy były podświetlone kiedy skala jeszcze świeciła a teraz nie są? Jeśli tak to możliwe, że padło zasilanie żarówek. Jeśli nie posiadasz miernika weź jakąś żarówkę, podłącz do niej kabelki i sprawdz czy do żarówek dochodzi prąd. Obojętnie na której - wszystkie są zasilane wspólnie.

- Jeśli nie dochodzi prąd - zrób jak najdokłądniejsze zdjęcie płytki zasilacza. Tzn tej, z której wychodzi zasilanie żarówek. Osłabienie a następnie zgaśnięcie podświetlenia sugeruje przepalenie rezystorka. Gdyby to był bezpiecznik zgasły by nagle :)

Czyżby żaden krakowianin nie jest w stanie odwiedzić paulinki i zrobić to fachowo. Jeszcze biedna coś se zrobi. Ja niestety mam tych troszkę km.....

Ps. radzę odkręcić ten przedni panel.

wskazniki dolne swieca, jeden mocniej. na poczatku chyba drugi nie swiecil, albo tak mi sie wydawalo, bo swieci sporo slabiej. skala swiecila, wydaje mi sie za na poczatku mocniej, ale nie dam sobie reki uciac. teraz skala nie dziala w ogole.

nie wiem czy uda mi sie rozkrecic panel, probowalam wczoraj, zablokowalo sie pokretlo ustawiania czestotliwosci a panel sie jakos jeszcze trzymal.

czarno widze, no, przynajmniej szaro ;-) oczywiscie nie obrazilabym sie za pomocna dlon:-)

ech, przeroslo mnie, nie potrafie...... panelu nie moge odrecic, chyba blokuje glowna gałka, nie chce niczego na sile robic..... krakusy drogie, pomozcie prosze. albo przynajmniej dajcie namiary na dobrego i niedrogiego elektronika.

prosze prosze prosze bardzo:-)

paulinka

Czy w tej dziurce nie siedzi przypadkiem śrubka trzymająca gałkę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.