Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do Technisców?

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę forumowiczów o pomoc związaną z kupnem głośników podstawkowych jako, że pokój w którym ma to grać mierzy około 15 m kw. Wiem, że tego typu tematów było juz sporo, ale mi chodzi o głośniki konkretnie do Technicsa. Wzmacniacz to su a700 Mk3 (wiem, że to badziew, ale obecnie to u mnie gra), cd też Technicsa sl ps7 (tutaj znacznie lepiej :). Sumę jaką mogę przeznaczyc to 1000 zł. Wiem, że za tą sumę niewiele mozna wybrać, ale w grę wchodzą zarówno głośniki uzywane jak i nowe. Muzyki, której słucham to głownie muzyka filmowa (instrumentalna), rock (zwłaszcza progresywny), pop (głównie lata 80 i 90) oraz elektroniczna. Co Waszym zdanie będzie najlepiej współpracowało z Techicsami? Proszę o sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takie same, niestety nie mam zdjęć swoich więc wklejam takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do M4 i technicsa to bym polemizował. Gralem na 810A M-4 i było to mulaste brzmienie. Zamieniłem na Pioniera A305R i usłyszałem to czego w poprzedniej kombinacji nie było słychac .Przestrzeń i selektywnosc nabrały charakteru/ Mimo wszysko polecam najpierw zamianę wzmaka a potem szukanie kolumn.

Tannoye M4 będą raczej za duże do mojego pokoju. Powinienem jeszcze wspomnieć o tym, że głośniki będą stały blisko ściany więc moja uwaga skupia się głównie na takich, które mają przedni bass-reflex. No chyba, że tylni bass-reflex nie będzie tutaj przeszkodą. Co o tym sądzicie?

>>Co do M4 i technicsa to bym polemizował. Gralem na 810A M-4 i było to mulaste brzmienie.

Ale autor watku ma 700 mk3 a nie SU-810. Wrzucanie wszystkich modeli technicsa do jednego worka nie jest uzasadnione, one po prostu graja roznie.

Tannoye m4 wydaly mi sie odpowiednie wlasnie ze wzgledu na to, ze maja oszczedne wysokie tony, ktore 700 mk3 produkuje w lekkim nadmiarze. Ale skoro podlogowe sa za duze no to nie ma tematu.

Przykro mi to pisać, ale z tym akurat technicsem nic grać nie będzie. Sprzedaj go, za dokładnie tą samą kwotę kup coś innego i potem szukaj głośników.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 3 Sty 2006, 14:24

>Przykro mi to pisać, ale z tym akurat technicsem nic grać nie będzie. Sprzedaj go, za dokładnie tą

>samą kwotę kup coś innego i potem szukaj głośników.

Bez przesady. Wynika z tego ze wszystko lepsze od 700 mk3, co jest nieprawda. Wzmacniacz ten nie jest jakims szczegolnym osiagnieciem, osobiscie rowniez uwazam ze nie nadaje sie na docelowy filar zestawu, ale duzo zalezy od muzyki jakiej slucha autor watku. Do klimatow typu jazz czy m. organowa oczywiscie nie pasuje ze wzgledu na wyostrzenia, ale muzyce rockowej i rozrywkowej powinien sprawdzic sie, przynajmniej "w perspektywie srednioterminowej", tzn. do czasu PRZEMYSLANEJ wymiany.

Ten wzmak nie nadaje się do niczego...niestety taka prawda...na dodatek po latach gra jeszcze gorzej - suchy, cichy, nijaki dźwięk pozbawiony basu - to tylko początek wad.....nie przesadzam na Technicsam zjadłem zęby...miałem nawet SU A 1000/C1000 i to juz coś było - przynajmniej łatwe kolumny wysterowywał.....

JarlBjorn

"... ale muzyce rockowej i rozrywkowej powinien sprawdzic sie, przynajmniej "w perspektywie srednioterminowej"..."

Niestety z powodu powaznych ograniczen dynamiki (nie wspominajac o wysokich, jakiejkolwiek scenie itd) nie nadaje sie rowniez do muzyki rozrywkowej ani zadnej innej, smialo mozna powiedziec ze wszystko inne zagra lepiej. Przykre to jest slyszeć posiadaczowi tego sprzetu, ale jesli prosi o rade...

A co to znaczy nie najgorzej ? z korektorem, basem i wysokimi na full ? Bo inaczej tego słuchać się nie da - nie wspomnę o przesterowaniu na godz. 12-tej przy neutralnych położeniach pokręteł...., pomimo tego że gra ciszej i o niebo gorzej niż Rotel 921 na godz. 9-tej......

opteron, 3 Sty 2006, 14:49

>Niestety z powodu powaznych ograniczen dynamiki (nie wspominajac o wysokich, jakiejkolwiek scenie

>itd) nie nadaje sie rowniez do muzyki rozrywkowej ani zadnej innej, smialo mozna powiedziec ze

>wszystko inne zagra lepiej.

Opteron, 700 mk3 to naprawde zaden godny polecenia wzmacniacz, co do tego pelna zgoda. Jednak fakt jest taki, ze autor watku wszedl w jego posiadanie. Przestrzegam zatem przed opiniami w stylu "wszystko inne zagra lepiej" bo jesli autor watku wezmie taka rade na powaznie to moze mocno sie rozczarowac. Podam konkretny przyklad: wzmacniacze yamahy, moim zdaniem do sluchania nie nadaje sie zaden z obecnej oferty. Jaka zatem korzysc z zastapienia kiepskiego wzmacniacza innym, rownie kiepskim? Poza tym, radze nie zapominac o pieniadzach, dla wielu, zwlaszcza mlodych wiekiem melomanow, to powazne ograniczenie, sam dobrze to pamietam.

zyzio, 3 Sty 2006, 15:01

>Taka Yamaha, nawet 396 bije tego Technicsa na głowę...no chyba, że kolumny źle dobrane....

Przepraszam Kolego ale czy miales okazje posluchac tej 396? Ja niestety tak, polecam wlasna recenzje w dziale opinie (nie wiem czemu deformacji ulegly ogonki przez co tekst jest malo czytelny) i powiem krotko: to fatalne urzadzenie. Kupno tego wzmacniacza to byla totalna pomylka, odsprzedalem go szybko ze strata ale straconych pieniedzy nie zalowalem ani chwili, alternatywa bylo wstawienie go z powrotem do kartonu i wrzucenie na pawlacz. Tego nie dalo sie sluchac, przecietny technics czy pioneer to przy tej yamasze pofesor dzwieku!

Reasumujac, zamiast "na gwalt ("Na gwalt potrzebowalem adwokata" - europosel Golik) wyrzucac tego nieszczesnego 700 mk3, lepiej doradzic autorowi watku zeby NA SPOKOJNIE posluchal sprzetu, jaki jest w jego zasiegu finansowym, po czym dokonal przemyslanego wyboru w oparciu wylacznie o wlasne wrazenia odsluchowe.

Tak, 396 z tanimi podstawkowymi Elacami 101 chyba, nie pamiętam z Media Marketu w każdyms razie, grała, tak jak 700-tka nigdy nie zagra....to tyle w temacie....nic na siłę nie wyrzucam -700-tka to po prostu obiektywnie zły wzmak, preferencje nie mają znaczenia, słabeusz i tyle, niezależnie od konfiguracji...no chyba że ktos lubi pitu, pitu bez jaj :(

zyzio, moja 6 watowa lampa ma więcej jaj niz ta 700-tka :-)

Ale oczywiście jeśli ktoś lubi akurat tego wzmaka nie będę się śmiał, niby dlaczego. Ale faktycznie, w kategoriach bezwzględnych to bardzo kiepski wzmacniacz.

Pozdrawiam

zyzio, 3 Sty 2006, 17:04

Nie zaprzeczajac temu co napisales, pozwole sobie na mala parafraze / uzupelnienie:

396-tka to po prostu obiektywnie zły wzmak, preferencje nie mają znaczenia, słabeusz i tyle, niezależnie od

konfiguracji...no chyba że ktos lubi kompletny brak przestrzeni, rozwlekly i marnie kontrolowany bas dominujacy nad innymi skladnikami pasma

Chłopie obudź się i przemyj uszy - nie pasuje Ci 396 lub słuchałeś jej w nieodpowiedniej konfiguracji to posłuchaj czegoś innego nawet w cenie tego Technicsa.......ja wiem, że masz 707 i to boli, ale pogódź się z faktami......700-tka jest obiektywnie zła, a 396 Yamahy - nie jest ! :)

Dziękuje za ożywioną dyskusję, ale ... nie na temat. Ja wiem z lektury tego forum, że su a700 to straszny badziew (napisałem to zresztą w pierwszym poście), ale mam go od roku, a wczesniej miałem zwykłą mini wieże JVC i jak dla mnie zmiana jest wyraźna na plus. Oczywiście, że kiedyś się tego wzmaka pozbędę i kupię coś lepszego, ale pytanie nadal brzmi jakie do tego kolumny podstawkowe kupić. Myślę bardziej na jakimiś nowymi, wtedy grały by u mnie długi okres czasu, a w między czasie zamienię wzmak na inny. Przeczytałem gdzies na internecie, że z budżetowymi japońcami takimi jak Technics dobrze współgrają głośniki JBL. Czy ktoś może się w tej sprawie wypowiedzieć?

No i tu własnie jest pies pogrzebany...nie ma pojęcia co polecić, bo zawsze będzie nie tak jak być powinno....ale wypróbuj Tannoye M2, podstawkowe JBL-e serii E, tanie Elaci - weź wzmaka pod pachę i podjedź do MM czy jakiegoś salonu najlpeiej, podłogowców nie próbuj - bo ten wzmak ich nie pociągnie w ogóle.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.