Skocz do zawartości
IGNORED

geometria ramienia

zimny

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś zna jakiś link z rysunkami geometrii ruchu igły gramofonowej lub ramienia ? Szukam jakiegoś schematu ze wszystkimi teoretycznymi aspektami geometrii.

Zapytacie po co ? Mam do rozwiązania na studiach problem z zakresu dynamiki ciała sztywnego.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/23600-geometria-ramienia/

Nie wiem jak przedstaiał się poziom twoich studiów, ale ten problem przedstawia się następująco:

Zależność tłumienia drgań poprzecznych ramienia igły wywołanego bezwładnością ramienia gramofonowego zrównoważonego dla masy [m]. Geometryczne wyznaczanie wartości Mt=0

Prawda, że banalne ;-D

A tak a`propos to złożoności ramienia to sprawa prostsza niż obliczanie wytrzymałości na ścinanie sworznia koła taczki poruszającej się po nieprostolinijnym torze ruchem złożonym niejednostajnie zmiennym

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/23600-geometria-ramienia/#findComment-445098

Zimny -> akurat obliczenia wytrzymalosci sworznia na scinanie sa raczej zatrwazajaco proste, to Iszy semestr wytrzymalosci.

Co do Twojego zadania z drgan. Troche na temat geometrii ramienia znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zajrzyj poza tym do przegladarki.

Chyba nie przytoczyles calego zadania, bo:

1. Zaleznosc tlumienia od czego?

2. Czy chodzi o tlumienie liniowe (jaki jest model tlumienia)?

3. Co znaczy 'poprzeczne drgania', czy chodzi o ruch w plaszczyznie talerza, czy prostopadly?

Generalnie problem z cala pewnoscia nalezy uproscic. Po pierwsze, zalozyc, ze ramie sklada sie z prostych elementow geometrycznych o znanych tensorach momentow bezwladnosci - pewnie model belki z punktowa masa wkladki i przeciwwagi oraz osia obrotu lub punktem, wokol ktorego mozliwy jest ruch kulisty bedzie ok. Potrzeba rozpisania ukladu sil dzialajacych na takie ramie (tutaj aktualne jest moje pytanie skad sila tlumienia i jaki jest jej model). Ten uklad sil normalnych sprowadzasz do ukladu momentow wzgledem punktu obrotu (bieguna jak wolisz czy czegokolwiek). Twoje wspolrzedne uogolnione to oczywiscie katy obrotow ramienia, predkosci i pedy uogolnione odpowiednio. Jesli umiesz zapisac rownanie 2-giej zasady dynamiki - pochodna momentu pedu po czasie = wektor sil uogolnionych i bedziesz pamietal o zasadach liczenia pochodnych w ruchomym ukladzie wspolrzednych to dalej mozesz produkowac wszystkie zaleznosci.

Sposob II-gi to policzyc energie ramienia, zapisac langranzian i zastosowac rownania Lagrange'a II-go lub I-go rodzaju (jesli sa jakies wiezy nieholonomiczne, ale na IIgim semestrze mechaniki nie sadze).

Mt=0 - domyslam sie, ze chodzi o warunek rownowagi ramienia. W podreczniku Leyki powinienes znalezc bez problemu metody graficznego wywazania i wyrownowazania mechanizmow, jesli nie tam, to w podrecznikach do TMM.

Dzisiejsi studenci sa jacys malo samodzielni ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/23600-geometria-ramienia/#findComment-445153

Biorąc pod uwagę, że jest to zadanie dla studenta mam wrażenie, że chodzi tu o analizę, która ma doprowadzić do krzywej obrazującej amplitudę wychylenia igły (wzgledem ramienia) w funkcji częstotliwości, czyli do typowej krzywej rezonansowej dla ukladu drgającego o jednym stopniu swobody ("ruch poprzeczny") gdzie jest masa M ramienia z wkladką (zredukowana do igły) a wkladka ma podatność c. Najlepiej żeby student sam wyjasnił o co mu chodzi (o ile zrozumial co mu zadano).

https://www.audiostereo.pl/topic/23600-geometria-ramienia/#findComment-445332

Zadanie jest z dynamiki ciała sztywnego, Faktycznie, nam w grupie też wydawało się, że czegoś w treści tego zadania brakuje. Z tego co udało nam się samodzielnie wywnioskować chodziło by o tłumienie drań ramienia igły przez moment bezwładności całego ramienia gramofonu. Wydaje mi się ta wzmianka o zrównoważeniu ramienia masą [m] dotyczyła by oddziaływania igły na podłoże (płytę) siłą [m]*g. Zastanawiam się tylko po co ten dodatkowy warunek skoro wektor tej siły będzie prostopadły do uproszczonego do jednej płaszczyzny układu ruchu.

Na najbliższych zajęciach musimy zapytać asystenta który ma z nami ćwiczenia „co artysta chciał przez to powiedzieć”

Oczywiście dziękuje za wszystkie podpowiedzi

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/23600-geometria-ramienia/#findComment-445589

A propos autorstwa zadania to mam pewne podejrzenia. U nas na uczelni pracował pewien doktor inżynier B. z tytułem profesora (nazwisk na forum nie podaję), który był autorem projektu łożyskowania masywnego ramienia „S” gramofonu G8010. Z innych opowieści wiem że z tym referatem objeżdżał wszystkie konferencje naukowe ;-). Wiem że zajmował się także sprawami powietrznego łożyskowania turbin dentystycznych. Albo to jego zadanie, albo ten asystent jest jego wychowankiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/23600-geometria-ramienia/#findComment-445773

zimny -> IMO chodzi raczej o sporzadzenie charakterystyki np. dekrement amplitudy w funkcji bezwladnosci ramienia. Bezwladnosc sama w sobie nie jest odpowiedzialna za tlumienie. Wyobraz sobie 2 przypadki, nie wiem, ktory z nich jest stosowalny u Ciebie:

1. Rozwazane sa drgania w kierunku prostopadlym do plaszczyzny talerza. Igla jest jakos amortyzowana - np. model sprezyny ze stalym tlumieniem. Wzrost bezwladnosci ramienia bedzie prowadzil do zmniejszenia dekrementu amplitudy.

2. HardCore - drgania w plaszczyznie talerza - tlumienie odbywa sie za posrednictwem tarcia dynamicznego. Charakterystyka moze byc ciekawsza, bo:

a) istnieja wiezy geometryczne, natomiast sam ruch po plaszczyznie jest bardziej zlozony

b) sila tarcia jest proporcjonalna do nacisku, ktory z kolei bedzie zalezal od bezwladnosci ramienia, wkladki i przeciwwag.

Mozna zapytac jaki to wydzial?

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/23600-geometria-ramienia/#findComment-445845

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.