Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki visaton i kolumny na nich pomoc

dj_zibi

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym zbudować kolumny dokładnie takie jak te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedyna zmianą byłaby wymiana wysokotonowca na Vife dx25 lub xt25. Co sądzicie o tym projekcie i o tych głośnikach??? Proszę was o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak chodzi o opiniie o visatonach. Obecnie mam kolumny na peerles sl 12" + tonisl gdn 16-50-6 + dt100peerlesa i czy ten visatona zagra ładniej? Chodzi mi o ogólne wasze opiniie.

Jakies 10 lat temu zbudowalem te kolumny. Trudno mi jednak wypowiadac sie o ich dzwieku bo wtedy tak naprawde nie mialem wielu mozliwosci porownan ani sprzetu odpowiedniej klasy ( wowczas Yamaha ax470 i ax870 oraz cd yamahy , chyba 810 i technicsa sl-pg540 ). Dzwiek ( w 24m2 ) wowczas robil duze wrazenie ale trudno mi go teraz porownac z obecnymi konstrukcjami . Po prostu za duzo czasu minelo. Nie sa to na pewno zestawy oferujace jakies ponadprzecietne mozliwosci analityczne i tez pewnie przez to nie sa specjalnie wymagajace od elektroniki. Na pewno dynamika w skali makro, szczegolnie w polaczeniu z ax870 oraz duze mozliwosci kreowania wysokich natezen dzwieku robily wrazenie. To co jeszcze utkwilo mi w pamieci to mocno wysuniety do przodu pierwszy plan. Wiem ze dzis na pewno walczyl bym z lepszym strojeniem bas-refleksu. Na pewno tez warto zbudowac do nich duzo lepszej jakosci obudowy niz proponowane. Byc moze mam jeszcze gdzie zdjecia i dokladna dokumentacje.

je też kiedys popełniłem takie kolumny, wówczas były to jedyne dostępne na polskim rynku kity (visaton), niestety brzmienie ich to audiofilska porażka, kiepska stereofonia i nisko schodzący ale wogóle nie kontrolowany bas, ja zdecydowanie odradzam, chyba że do nagłośnienia jakiejś imprezy domowej ;-)

Dj_Zibi:

Wydaje mi się że zamiana tweetera na Vifę może być dość ryzykowna jako że Visaton ma rezonans ponad oktawę wyżej niż wymienione przez Ciebie Vify. Stąd też zwrotnica będzie wymagała sporych modyfikacji, do których przeprowadzenia potrzebne będą pomiary. Być może dałoby się sprawę załatwić po prostu zwiększając o 1 rząd filtru gwizdka i modyfikując L-pad, ale gwarancji poprawnego rezultatu nie daję.

W ogóle ta konstrukcja jest z gatunku "leciwych" - wysokoefektywne celulozowe woofery o małym Xmax, bez wentylacji dolnego zawieszenia, w dużej skrzyni, a duża skrzynia to duże problemy z drganiami ścianek (a także z kontrolą basu). Inna sprawa że wielu osobom takie brzmienie się po prostu podoba, choć ja spróbowałbym osobiście zrobić coś mniejszego na nowocześniejszych driverach.

Dj_Zibi:

Duże natężenie - może jakaś Beyma? Te Visatony też powinny zagrać całkiem głośno. Mój wcześniejszy wpis zakładał że poszukujesz jakości a nie tylko ilości.

misiomor żle sie wyraziłem poszukuje jakości i natezenia niechce zamego natężenia bo tak to tylko estrada:)

Mój przyszły projekt ma zagrać lepiej niz podany na początku teamtu i nieduzo ciszej. Chodzi mi o natęzenie dlatego że czesto lubie słuchac muzyke na pełnych mocach.

No to może na Seasach:

Niskie - jeden CA26RFX w obudowie 70dm3 strojonej do 29Hz

Średnie - dwa CA12RCY

Wysokie - 22TAF/G

Całość w układzie MTMW z podziałami (akustycznie): 250Hz 2nd order / 3kHz 4th order. Projekt bardzo prosty nie będzie ale z 2-way raczej nie zbliżysz się nawet natężeniowo do tego co masz.

Należałoby dowiedzieć się czy w audiocomponents już mają te głośniki na stanie, ich premiera była w końcu rok temu.

misiomor tylko jeszcze tak cena za pare niewięcej niz 2000zł:) i oto chodzi. a te visatony w200s to słabe wooferki??? czy dwa takie dałyby cos podobnego do mojego sls 12"??

sluchaj,ja napisze tylko moje zdanie

otóz zbudowalem kilka pae na visatonach,róznych,wiec jakos tam troche znam te glosniki.

nie sa to najlepsze glosniki na swiecie ale...

ile kosztuje dajmy na to w 170 s visatona?sprawdz to na stronie greltonu(dystrybutor)

a ile kosztuje vifa,scan speak,audax,?sporo wiecej

uwazam ze jakosc tych glosnikow do ceny jest rewelacyjna

polecam

Dj_Zibi:

Dwa Visatony W200S mają łączną powierzchnię membran mniej więcej taką jak jeden SLS12. Gorzej jest u nich z Xmax - tylko 3.5mm wobec 8.5mm u SLS'a. Z kolei pod względem efektywności i mocy termicznej są nawet trochę lepsze.

Dlatego jeżeli na słuchanej przez Ciebie muzie (i przy SPL jaki preferujesz) widzisz że "na oko" SLS wychyla się na granicy swoich możliwości, to dwa W200S nie wystarczą. Natomiast jeżeli wychylenia duże nie są (muza z mocą ulokowaną raczej powyżej 60 - 80Hz), to decyduje termika i wtedy dwa W200S będą nawet minimalnie głośniejsze niż jeden SLS12.

PS. Te Seasy być może na audiocomponents kosztują poniżej 2000PLN, ale doszłaby zwrotka (niski podział) i buda. Ponadto nie wiem czy tak detaliczne przetworniki (nowoczesne 12cm dobrej firmy) są naprawdę tym czego potrzebujesz. Mogą np. bezlitośnie ukazać braki Twojego wzmacniacza lub nagrań. Tak czy siak nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.

misiomor dzieki za pomoc

Powiem tak nie na oko ale czesto mu brakuje wychylenia. Jak uda mi sie sprzedać kolumny to zrobię cos na chyba tych visatonach lub na dwóch vifach ale m26wr.

Jeszce pytanko do znawców i do pana Misiomor. Odnośnie tonsila GDn 16-50-4 Jaki on jest w porównaniu do tych visatonów.

Wiem że to forum audiofildkie ale kazdy ma to na co go stac a mnie na duzo niestać mam 17lat:)

Dj_Zibi:

Nie wiem jaki jest Tonsil w porównaniu do Visatonów. Nie stosowałem ani jednych ani drugich, nie widziałem żadnych niezależnych pomiarów porównjących te wynalazki. Technicznie wyglądają równorzędnie.

misiomor dlaczeog "wynalazki"??????

Ja moge stwierdzic jak i np gipsy2 i inni że ten wynalazek tonsil np GDN 16-50-6 kosztujący 50-80zł jest o niebo lepszy od duzo drozszej vify tc18!!!!!

dj_zibi ja mam podobne Visatony tyle ze kit z Klang&Ton CT173...to konstukcje 3 drozne oparte na W250s, W130s i Dt94. Tez bas reflex tyle ze nieco wieksze od Experience. Z tego co sie orientuje to experience byly pare lat temu bardzo popularne na niemieckiej scenie DIY, zastapily je legendarne Concorde, podobna budowa tyle ze na serii AL. Co do W200s to nie sa takie zle, tym bardziej ze ta cene. Tym bardziej na ebay.de dostaniesz te visatony za bezcen. Jezeli zdecydujesz sie na ich budowe to polecam ci przewiercenie magnesow, szczegolnie w w130s, poprawia to ich dynamike.

Zapomnij o tych tonsilach. GDN 16/50/6 To wielka porazka. Maja bardzo powazna wade konstrukcyjna o ktorej malo sie mowi a ktora deklasuje ten glosnik. Mianowicie zle dobrane zawieszenia dolne, a raczej zle miejsce laczenia go z karkasem cewki. Powoduje to ze membrana w pozycji spoczynkowej jest jakby cofnieta, tak jakby bylo przylozone napiecie stale odwrotnie spolaryzowane wzgledem zaciskow. Mozna to zaobserwowac patrzac z boku na glosnik, a szczegolni na gorne zawieszenie. Poza tym wystarczy delikatnie nacisnac membrane przez co czuc ze niewiele jej zostalo zakresu pracy , a nastepnie sprobowac ja podniesc. Mozna sie zdziwic. Ale najwazniejsze w tym wszystkim jest to ze nawet przy malym wysterowaniu ujemna amplituda rozni sie od dodatniej. Tego nie mierzylem ale tak musi byc skoro PRZY PODLACZONYM DO ZRODLA GLOSNIKU BEZ OBUDOWY I NACISKANIU DELIKATNYM NA MEMBRANE DZWIEK CICHNIE ( normalny objaw ) , A PRZY PODPIERANIU MEMBRANY OD SPODU SKUTECZNOSC TEGO GLOSNIKA ROSNIE WYRAZNIE ! Swiadczy to o tym ze cewka w polozeniu neutralnym nie znajduje sie w srodku nabiegunnika. Tym bardziej ze jest to glosnik o malym x-max wiec jest to latwo zauwazalne.

Nie jest to pojedynczy przypadek gdyz swojego czasu duzo tych glonikow z roznych zrodel (m.in. Wrzesnia, Elton, Wolumen, Allegro ) przewinelo sie przez moje rece. Wystosowalem nawet list do Tonsila ale to juz temat na inny watek.

Dzisiaj kupilem w170s, pomierzylem, posluchalem (17,8L@50Hz - bo takie mialem). I musze powiedziec ze naprawde warto dac to 90pln za ten glosnik. Srednica jest przedewszystkim poprawna, szczegolowa i jasna, smiem wstepnie twierdzic ze lepsza niz w heco wh170. Bas bardzo muzykalny, z kopem, i bardzo milo sie tego glosnika slucha. Bardzo dobra propozycja dla osob z niezbyt zamoznym portwelem, ktorzy chca poprawnie "bynajmniej" sluchac muzyki. Polecam, wiem co mowie !!!!

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Tomar

ten 16-50-6 jest bardzo dobry jako glosnik sredniotonowy:)

I jeszcze co sadziecie o tonsilu ale 16-50-4??? I 20-80-2

Tomar wypowiedz się bo jak piszesz duzo miałes takich głosników.

Miałem te Visatony cos ok 2,5 roku. Kupione jako kit z gotowymi obudowami..chyba w Greltonie w Nowym Targu.

Ciężkie jak jasna cholera obudowy, zrobione w całości z MDF`u....co prawda teraz mam cięższe:-)

Cóż skala dzwięku jest ogromna, jesli masz pokój minimum 25 m kwadratowych i wzmak do 4 ohmowych kolumn to jest to całkiem fajna konstrukcja.

Nie jest to dzwięk "audiofilski"... mimo to kolumny mają sporo zalet. Nie ma dużo kolumn w podobnej cenie które wytworzą takie ciśnienie w duzych mieszkaniach.

U mnie grały z Yamahą A-500 która była przeznaczona dla kolumn 8 ohmowych i dwa razy udało mi się ją na nich spalić:-)

zaletą tych kolumn jest fakt że mają wysoką skuteczność...coś czuję że pasują do lampy

Gdyby nie fakt że mam zbyt małe pomieszczenie pewnie bym ich nie sprzedał.

Fakt że kopułka w tych Visatonach jest bardzo jasna i z ostrym wzmakiem to krew dla uszu.

Ale znam system gdzie ta kopułka radzi sobie całkiem dobrze.

Moi znajomi posiadają te Visatony coś ok 9 lat, w pokoju ok 30metrów ,najpierw napędzał je 30 watowy wzmak DPA Renaissance , potem chba jakies monobloki Sphinx`a teraz grają teraz z jakimś dzielonym Vincentem i masakrycznie drogim DVD a także nie mniej tanimi kablami, efektem tego jest niewiarygodna wprost przestrzeń i dynamika.

Wszystko było dobierane do tych "beznadziejnych" kolumn a efekt jest zaskakująco dobry i ciekawy.

Ci moi znajomi słuchają różnej muzyki od techno do opery i system radzi sobie dobrze z kazdym rodzajem muzyki. Nawet nie chcą słyszeć o wymianie kolumn.

Jesli przeanalizować ten dzwięk po "audiofilskiemu" można tym głosnikom wiele zarzucić ale faktem jest że ten dzwiek jest bardzo atrakcyjny i słucha się na tym z przyjemnoscią.

Przez parę lat wymieniane były tylko kable i klocki a kolumny jak były- tak są.... i bardzo dobrze ...bo imprezy u nich są nadal.... the best:-)

Witam. Ja akurat miałem ( i tu podkreślam "niezmierną") przyjemność słuchania paru modeli Visatona w tym W130S które zostały użyte w tej skrzyni i tak ... hmmmm. Wszystko zależy czego chcesz. Vify w porównaniu do Visatonów to ciepłe kluchy... zupełnie inne brzemienie. Visatony sa baaaaardzo detaliczne, baaaaaardzo sterylny dzwięk odtwarzają i sa tez po niekąd bardzo suche. Pokazują wszystko, a zrobienie dobrej zwrotnicy do tego bez pomiarów wymaga świetnego słuchu i ok półrocznej zabawy.

Wg. mnie warto byłoby zrobić tak, że SLSa bym bał na boki nowych kolumn a na front w symetryku 2x W130 + G20. Coś a`la VIB bo dajże ...tyle że viby są na ALkach.

dj_zibi, 7 Sty 2006, 16:52

>prosze jescze kogos kot słyszałgłośniki firy visaton i tonsil gdn 16-50-4 o wypowiedz.

Tego Tonsila nie miałem niestety okazji wykorzystać i usłyszeć. Natomiast używam i słucham Visatona W170S 8 Om w 14 litrowej obudowie zamkniętej i jestem z niego bardzo zadowolony. Mogę go skonfrontować jedynie z GDN 16/40/4 8 Om, gdyż takiego zastosowałem i stwierdzam, że bardziej podoba mi się brzmienie W170S.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.