Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w naprawie głośnika

enickman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem:

CA 540R Azur

Samsung HD 945

Mission Volare V61 V60 Centralny

System udalo mi się zmontować w niedzielę wieczorem, tak że jeszcze rzutem na taśmę obejrzeliśmy jeden filmik - wrażenia całkiem fajne

Wczoraj - wiadomo poniedzialek praca, wiec lecialem wieczorem szybko do domu zeby dalej testowac. Z poczatku wszystko bylo OK (byc moze po prostu nie wsluchiwalem sie), ale po jakimś czasie zauwżyłem, że z prawego frontu wydobywa się jakieś rzężenie. Dźwięk po prostu jest nieczysty - dotyczy to głośnika średnio-niskotonowego i słychać to zwłaszcza przy słuchaniu cicho (poziom tego "pierdzącego dźwięku jest taki sam, więc głośne granie go zagłusza) Trudno to opisać, ale słychać to tak jakby do muzyki dołożono jeszcze dodatkowe dźwięki, jakby to był jakiś rezonans. Zanika to przy głośnej i gęstej w dźwięki muzyce - jeżeli jednak są fragmenty cichsze i z mniejszą ilością dźwięków - staje się słyszalne. Drugi głośnik gra czysto. Ponieważ te monitory stoją na szafach - myślałem, że to jakiś rezonans, ale po przestawieniu głośnika na taboret - zjawisko nie ustało (może było ciut mniejsze, ale to może tylko subiektywne wmawianie sobie, że wszystko będzie dobrze)

Niestety nie kombinowałem z zamianą głośników, bo było już późno (dziecko!).

Co to może być?

Czy to coś poważnego?

Moje głośniki są na gwarancji, ale były kupowane w Londynie, tym większe moje przerażenie.

Wyobraźcie sobie - szukałem wszystkiego od września - kombinowałem, ciułałem kase, a gdy wszystko już zebrałem do kupy - to drugiego dnia powaliło mnie na ziemię - wierzcie mi - to nie jest fajne

Tym większa prośba o pomoc - rady

https://www.audiostereo.pl/topic/23612-pomoc-w-naprawie-g%C5%82o%C5%9Bnika/

Odkręć głośnik, podłącz do wzmanciacza i daj mu z generatora 20Hz tak, aby membrana uzyskała około Xmax. Wszystko się wtedy wyjaśni. W obudowie to nie jest sprawdzanie, może coś tam haczy albo linki doprowadzające sygnał uderzają w membranę... albo coś rezonuje, jakaś nieszczelność.

-->enickman, nic w kolumnach nie rozkręcaj, wysyłaj kolumienki tam gdzie je kupiłeś (na ich koszt rzecz jasna), a po wymianie/naprawie ich psi obowiązek jest odesłać je Tobie(na rzecz jasna ich koszt), przy tym nie ważne czy są z Śmierdzidółki Górnej czy z Londynu.

Naprawa na własną ręke jest ostatecznością (ale jest jak najbardziej możliwa, z tym iż najlepiej "naprawić" obydwa głośniki naraz, i ten uszkodzony i ten dobry.

to co w koncu?

wyjmowac czy nie wyjmowac?

Mejlowalem do gosci w UK - owszem mejle odczytuja, ale chyba im klawiatury pochowali, bo odpisac nie chca

Pytalem sie ich nawet co to za glosnik, ale milcza jak zabici

Znalazlem w Warszawie firme "Dorado" na ulicy Przemysłowej (przy trasie Łazienkowskiej)

Czy ktoś miał z nimi jakieś kontakty? Warta polecenia? Czy jeżeli trzeba będzie wymieniać cewkę (cewki), to jest szansa na uzyskanie dzwieku zblizonego (lepszego?) od oryginalu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.