Skocz do zawartości
IGNORED

małe SZEROKOPASMOWCE

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

chwała!!!

oto mój ulubiony Fostex FF85k

a to jego datenblatt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu zastosowanie dające pojęcie o możliwościach:

Ukryta Zawartość

post-5623-100008410 1170282420_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mysle ze glownie o glosniki...na kolumny przyjdzie czas...same zreszta wyplyna po drodze ;)

Zgromadzilismy sie tutaj..khe khe... :) aby podyskutowac o malych szerokopasmowych gdyz sadzimy ze w nich jest zrodlo dobrego dzwieku!!!

Mysle ze z jednej strony poszukujmy ciekawych, o dobrych parametrach przetwornikow a przy okazji wyjdzie dyskusja co stanowi o ich jakosci (widma wodospadowe, masy membran, material itd.)

Oczywscie liczymy rowniez na takich co napisza male jest do niczego (ale prosze pisac dlaczego:)...zawsze czegos mozna sie nauczyc.

Witam

Male jest do niczego !!

Dlaczego - bo nie jest male i nie ma basu :-))

No dobra niewiele sie znam na glosnikach szerokopasmowych, ale czytam uwaznie watki o tych konstrukcjach, gdyz w sumie to ciekawy temat do realizacji.

Jednak ja jestem bardzo zielony jesli chodzi o konstrukcje, wiec...

zainteresowal mnie wpis _IGOD_a apropos laczenia trzech glosnikow w ukladzie (jak On to nazwal) THX

Dolozyc do tego jakis bas i chyba byloby fajowo, tylko...

no wlasnie wkladanie np 3 Fostexow to troszke wysoki koszt (jak dla mnie) ale np na takich Teslach to juz zupelnie inne pieniadze, a i one sa niczego sobie. (te tesle oczywiscie)

Chetnie bym obejrzal taka konstrukcje, mysle nad realizacja jakis kolumn DIY i wcale nie wykluczam takiej konfiguracji.

Bede dalej sledzil ten watek, moze cos sie i dla mnie znajdzie :-)

Ukryta Zawartość

i duze i male ze slynnym sph60 pisano o nim i kolumnach na nim juz na forum

No wlasnie jakie Sd max przyjmujemy? :)

Ukryta Zawartość

Systex

"zainteresowal mnie wpis _IGOD_a apropos laczenia trzech glosnikow w ukladzie (jak On to nazwal) THX"

To byl Misiomor w watku o prezencie Tadka...chyba ze igod napisal jeszcze wczesniej

"Dolozyc do tego jakis bas i chyba byloby fajowo, tylko..."

Tylko jaki bas pasywny aktywny jako dodatkowa droge czy jako subwoofer? Nie ma latwo niestety :(

"""no wlasnie wkladanie np 3 Fostexow to troszke wysoki koszt (jak dla mnie) ale np na takich Teslach to juz zupelnie inne pieniadze, a i one sa niczego sobie. (te tesle oczywiscie)"""

hehehe...porozmawiaj z graafem a mzoe sam juz testowales czeskie maluchy? Jesli tak to jakie?

""Chetnie bym obejrzal taka konstrukcje, mysle nad realizacja jakis kolumn DIY i wcale nie wykluczam takiej konfiguracji."""

postaram sie na wiosne :)

a może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) projekt Sisters. Jestem bardzo ciekaw jak to zagra.

Ukryta Zawartość

Re: Lt_Bri, 5 Sty 2006, 18:14

>-->graaf, ten "maluch" ma nakładkę przeciwpyłową z tłoczonego aluminium (tak jak chyba jakiś

>starszy, większy fostex cośtam20

jest w datenblacie napisane co to jest (link wyżej) - to nie jest nakładka

pozdr.

graaf

.Adamo_0

Faktycznie to byl opis Misimora, pomieszalo mi sie, przepraszam Misimora i _igod_a

>Tylko jaki bas pasywny aktywny jako dodatkowa droge czy jako subwoofer? Nie ma latwo niestety :(

no ja bym dolozyl chyba pasywny, jako ze na Teslach, czyli budzet mocno ograniczony. W sumie to mnie nie zalezy na super basie 20Hz. Mam maly pokoj obecnie ok 12m2 wiec mysle ze 16cm 20cm zalatwilo by sprawe od 50Hz

>hehehe...porozmawiaj z graafem a mzoe sam juz testowales czeskie maluchy? Jesli tak to jakie?

:-)))) tak testowalem :-))) zobacz w "o mnie" na czym gram

>postaram sie na wiosne :)

Czyzby tez Tesle?? nie wiem czy dotrwam, ale coz jak mawiaja cierpliwosc jest cnota :-))

Mam jednak cicha nadzieje iz taka konstrukcja pojawi sie troche szybciej.

Byc moze nawet w tym watku, czego i sobie i Tobie bardzo zycze :-))

Monacor SPH-60X

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Systex

Z basami i wysokim i ogolnie z dokladaniem drog jest problem bo potrzeba zwrotnicy. Dlatego gadamy o szerokopasmowcach bo twierdzimy ze zwrotnica jest be i fe, podobnie jak kazdy dodatkowy element w kolumnie (no moze pomijajac korekcje impendancji itp).

To jak mocno nie lubimy zwrotnic zalezy od osobnika bo taki na przyklad Graaf na slowo zwrotnica dostaje konwulsji itp. ;) a ja na przyklad tylko malej gesiej skorki ;)

Sa i tacy (jak Bartek1 i Misiomor) ktorzy jak nie uslysza slowa "zwrotnica" to mysla ze rozmowa nie dotyczy hi-fi ;) ale zauwaz ze np. MIsiomor slucha metalu stad doly i gory i Watty sa dla niego wazne. Graaf np. to wielbiciel klasyki i swiadomie szuka czegos co gra super w srednicy a basow i wysokich nie koniecznie musi posiadac.

Ja szukam rozniez dobrej srednicy do klasyki i jazzu akustycznego ale mysle tez ze porzadny sub aktywny i supertweeter moze sie przydac do czegos ostrzejszego.

Acha maly glosnik to maksymalnie 10 cm.

Adamo_0

Tez myslalem o 10cm glosnikach, skoro maja byc wspomagane basem to takie wystarcza, a dzieki temu ze maja mala powierzchnie membrany, teoretycznie powinny lepiej grac w pasmie srednio i wysokotonowym - TEORETYCZNIE

Takie 10cm glosniki szerokopasmowe, nawet w niewielkiej obudowie powinny spokojnie zagrac od powiedzmy 120Hz, wiec mysle o jakims basiku cietym prosta zwrotnica wlasnie w tej okolicy...

a szerokopasmowki zaprojektowac tak w skrzynce aby bez filtra graly rowno od tych 120Hz w gore...

wiec w sumie teoria braku zwrotnicy jest i w tym przypadku zachowana.

Ale to tylko moj pomysl, czy da sie taki zrealizowac? nie wiem, nie potrafie tego obliczyc.

Osobiscie nie dawalbym aktywnego woofera, tylko normalny pasywny ze zwrotnica np 3 rzedu.

Co o tym sadzicie? Daloby rade cos takiego stworzyc??

Witam.

Na ostatnim AS 2005 w pokoju AQ z Czech słuchałem prawdopodobnie tej konstrukcji, grało nieżle. Natomiast obsługa twierdziła że głośnik jest produkowany wyłącznie dla nich.? Czy ktoś też to słyszał?

A tutaj gotowa konstrukcja identyczna - na oko- której słuchałem

Ukryta Zawartość

i adres do innej konstrukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomniałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Systex,przeczytaj moja rozmowe z Misiomorem po tym jak pokazal konfiguracje thx

Ukryta Zawartość

Tez w pierwszej chwili myslalem ze wykorzystam natoralny spadek szerokopasmowca w skrzynce i dodam nisko ciety basowy ale wtedy jest on nisko ciety a cewki kosztuja. Robilem wstepne symulacje i mysle ze ciezko to bedzie zgrac.

Stad pomysl dysktowany Misiomorem dolozenia drugiego szerokopasmowca jako pol drogi.

Bo pamietaj ze liczy sie powierzchnia membrany a nie jej wielkosc tzn kilka malym ma powierzchnie jak jeden duzy.

Ukryta Zawartość

adamo_0, 6 Sty 2006, 09:37

>Systex,przeczytaj moja rozmowe z Misiomorem po tym jak pokazal konfiguracje thx

Ano przeczytalem, i to nawet kilka razy, gdyz wiele rzeczy jest dla mnie nie zrozumialych (opisow technicznych), jak juz wczesniej pisalem - poczatkujacy jestem zdecydowanie :-))

No i wtrace swoje 3 grosze, wydaje mi sie ze nie ma w technice audio "jedynej slusznej" drogi, i pewnie moje teoretyzowania i Twoje rownierz maja racje bytu.

Gdyby byla tylko jedna "sluszna" droga w konstruoawaniu sprzetu audio (nie tylko glosnikow) to nie mielibysmy wyboru, powstalaby jedyna "sluszna" kolumna, jedyny "sluszny" CD i zapewne wzmacniacz.

Niestety budowa czgokolwiek (nie tylko w audio) to wybor kompromisow.

A ten moj poimysl zeby w roli dopalacza basu zastoswac glosnik ku temu przeznaczony, nie jest wymyslony przeze mnie, gdyz wiele firm, ktore konstruja kolumny oparte na glosnikach szerokopasmowych uzbraja je w osobne skrzynie z basami, no i tam nie ma kolejnych szerokopasmowcow tylko najnormalniejsze w swiecie glosniki basowe, nierzadko z rodziny PA - estradowych

CHyba nawet Zoller tez tak wspomaga swoj flagowy Imagination

Systex,

Ja tez jestem z tych niedoswiadczonych :)

a)Ok dajemy basowca. Trzeba rozwazyc:

Jak tniesz nisko to duzo kasy na zwrotnice

Jak utniesz 1 rzedem to basowiec bedzie gral daleko w gorze na srednicy.

Jak utniesz wyzszym rzedem to zalezy w co wlozysz szerokopasmowca bo jak wiesz obudowa jest rowniez filtrem gornoprzepustowym i wtedy nie wiem czy sie uda zgrac bas ciety ostro z szerokopasmowcem w np. obudowie zamknietej o korzystnym dostrojeniu z przedzialu 0.5 - 0.707 (lagodny spadek)

-probowalem/symulowalem i zawsze cos mi nie pasowalo.

Jak cos wymyslisz daj znac

b)gdy damy pol drogi beda pewnie podobne problemy

c)moze sie okazac ze thx jest najlepszym pomyslem

d)a moze byc tak jak mawia Graaf ze trzeba najpierw posluchac i zobaczyc ile tych basow potrzebujemy :)

Dopoki nie bede mial glosnikow w domu i nie poslucham roznych konfiguracji (zaczynajac nawet od open baffle) nic nowego teraz nie powiem.

Moze w miedzy czasie cos posymuluje i poglowkuje nad "wariackim" konstrukcjami :)

p.s.masz calkowita racje nie ma wzoru a jest kupe mozliwosci...mzoe na tym polega cala frajda z DIY? :)

cos o siostrach :)

Ukryta Zawartość

po czesku niestety ;)

Ukryta Zawartość

moze ktos sie wypowie o sposobie montazu glosnikow od tylu w tym projekcie - sisters?

Ukryta Zawartość

nie sa rowno

Ukryta Zawartość

Systex:

Co prawda szerokopasmowce nie leżš w centrum mojego zainteresowania, ale to i owo mogę chyba napisać.

Jednš z zalet szerokopasmowców, podnoszonych przez ich zwolenników jest koherentnoć czasowa. Dodanie dopalacza basowego oznacza podział zwrotnicš - a więc w znakomitej większoci przypadków rezygnację z koherentnoci czasowej. Inna sprawa że sam szerokopasmowiec ma swój roll-off który też jako (2nd order dla obudowy zamkniętej) kręci fazę - tyle że podział przesunie problemy z fazš wyżej, a także doprowadzi do nieminimalnofazowoci całej kolumny - SPL będzie płaski w miejscu podziału (jeżeli zwrotkę zrobimy dobrze) a faza wypadkowa nie będzie równa zero.

Stšd też te konfiguracje które prezentowałem - działajš one trochę na zasadzie "krew wypić a dziurki nie zrobić" - na basie mamy dwa głoniki (więcej basu, mniejsze zniekształcenia) a wyżej przechodzimy do jednego (lepsza kierunkowoć) w sposób koherentny czasowo - i na dodatek pozbywamy się modulacji wysokich niskimi bez szkody dla charakterystyki fazowej.

Inna sprawa że jakie starodawne badania (niestety nie jestem w stanie podać ródeł) podobno stwierdziły że ucho człowieka jest najbardziej fazoczułe w zakresie 500Hz - 5kHz - tak więc niekoherentny czasowo podział woofer - szerokopasmowiec na 200Hz wiele nie powinien zaszkodzić, za to bas będzie lepszy, a szerokopasmowiec nie będzie zmuszany do pracy ponad siły - a więc zmniejszymy modulację rodka i góry basem.

Oczywicie zniekształcenia powstajšce w czasie prób (zwykle nieudolnych) przetwarzania basu przez małego szerokopasmowca mogš być przez niektórych odbierane jako "naturalnoć", "przestrzeń", "szybkoć" czy co tam jescze. Degustibus...

Ukryta Zawartość

line array Teda Jordana.

ostatni akapit o basie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

===> adamo_0

Dziki za linki, w jednej z ostatnich swoich konstrukcji henrykpiątek tak zamontował jeden z glosników

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten z tubą)

Może wyjasni dlaczego tak zrobił. Przy okazji pytanie czy tuba jest toczona z drewna?

Ukryta Zawartość

krisabc, 6 Sty 2006, 12:16

Aby cewki głośników znajdowały się dokładnie jedna nad drugą i aby spełnić ten warunek,nawet głośnik niskośredniotonwy musiał zostać wycofany.Zdecydowały o tym cechy konstrukcyjne samej tuby.Tak tuba jest toczona z drewna.

->Henrykpiątek

Dlaczego cewki musza/powinny sie znajowac jedna nad druga?

I czy wlozenie malych glosniczkow od tylu nie spowoduje dyfrakcji wyzszych tonow na krawedziach obudowy?

Mowi sie przeciez ze glosnik powienien byc na rowni ze scianka...(frezy itp)

p.s. jak widze Twoje konstrukcje sypia sie jak z rekawa :) Moze wkleisz jakes projekty na szerokopasmowcach (o ile robiles) zeby nie szuakc po sieci?

adamo_0, 6 Sty 2006, 11:28

W tmym przpadku chyba ze względów estetycznch (kosze Visatonów), bo przy tch wymiarach przetworników nie

wydaje się aby chodziło o wyrównanie cewek . A może i jedno i drugie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.