Skocz do zawartości
IGNORED

Slabe wzmocnienie wyjscia audio

HerrWolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nastepujacy problem. Kiedy podlacze sluchawki do wyjscia audio w moim komputerze bardzo slabo przez nie slychac (probowalem roznych sluchawek). Karta dziwkowa to zintegrowana CMedia CMI9761A 6 channel AC'97. Co jest winne? Karta dzwiekowa, sluchawki a moze nicz tych rzeczy. Niestety nie mam wzmocnienia dla slcuhawek w moich komputerowych glosnikach. Zakup nowych glosnikow odpada z pewnych przyczyn. Przyczyna slabej glosnosci napewno nie jest softwerowa. Jak rozwiaz ten problem? Prosze o pomoc i dzieki z gory.

Pozdrawiam,

HerrWolf

https://www.audiostereo.pl/topic/23722-slabe-wzmocnienie-wyjscia-audio/

odpowiedz jest prosta - twoja karta ma po prostu wyjscie liniowe (=do wzmacniacza) ktore nie ma takiej wydajnosci pradowej i poziomu sygnalu zeby wysterowac sluchawki o glosnikach nie mowiac. Musisz zastosowac jakis wzmacniacz do sluchawek lub zmienic karte.

> Karty dzwiekowe jakiego

>producenta uchodza w srodowisku audiofilskim za najlepsze (domyslam sie, ze Creativ)?

zle sie domyslasz, ja tam polecam Terrateca (kolekcjonuje je, mam na razie 4 i wszystkie graja super ;-)). Omijac nalezy tylko model 512i i najtanszego Aureona.

>HerrWolf poszperaj w ustawieniach karty. Czasem jest mozliwosc wybrania co jest podłaczane do karty. Phones / active peakers itd. Piszesz ze to karta 6 kanalowa. Zapewne masz tylko 3 wyjscia z tylu bo taki standard jest. Producenci czesto robia tak, ze to samo wyjscie moze byc mikrofonem, lub np wyjsciem na subwoofer w zaleznosci od konfiguracji. Byc moze masz ustawione line out. Poszukaj w ustawieniach czy nie mozna tego przestawic na headphone lub passive speakers.

Wydaje mi sie ze 99% kart zintegrowanych lub przeznaczonych do rozrywki posiada wzmacniacz sluchawy. Wyjsice bez wzmocnienia stosuje sie raczej w kartach profesjonalnych.

• 1 miesiąc później...

żeby słuchawki grały jak trzeba musi być przedwzmacniacz słuchawkowy, k. muzyczne mają wyjście liniowe bez takiego wzmacniacza i nie będą grały jak należy , mało tego można spalić wyjście w karcie takim obciążeniem słuchawkami...

AlexE sam się źle domyślasz.. wysokie modele creativa grają lepiej niż terrateci, terrateci były może lepsze za czasów sb128...osobiście creativa nie lubie ale taka jest prawda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.