Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7000 czy coś innego ?

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam prośbę/pytanie do osób, które miały możliwość porównania (mam na myśli modele niemodyfikowane) wzmacniacza Marantz PM7000 (niemodyfikowany) z kilkoma w podobnej cenie m.in.:

Harman Kardon HK695, 970, 675, 670, 680, ...

Cambridge Audio Azur 640A, A300, A500, 540, ...

Czy jest sens przechodzić z PM7000, na któryś z powyższych, czy może różnice nie są aż tak powalające na kolana, lub wręcz na niekorzyść ? Nie mam możliwości przetestowania tych modeli i bezpośredniego porównania z moim PM7000, a tyle się człowiek naczytał o muzykalności itd. CA oraz o dynamice itd. HK, z kolei np. PM7000 i 7200 jest raczej kiepsko oceniany.

Dzięki za wszelkie porady i podzielenie się własnymi odczuciami odsłuchowymi. Pozdrowienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/23758-marantz-pm7000-czy-co%C5%9B-innego/

Co do ocen na sieci i w prasie to w ogóle nie biorę ich pod uwagę, zwłaszcza jak poszukałem świetne oceny starszych modeli, tj. PM68, PM78, natomiast modele PM7000, PM7200, PM8000 (a różnice prawie żadne, obudowa, klasa A) to są opisywane jako kiepskie wzmaki. Zawsze kupuję na podstawie odsłuchów, po prostu chciałem ew. zawęzić krąg zainteresowań. Ciekaw jestem bardzo jak by zagrał u mnie CA640 itp. klocki, może uda mi się gdzieś wypożyczyć za kaucją.

PM7000 od PM68 różni się tylko "twarzą", więc opinie o PM68 można śmiało przenieść i na PM7000. Dobry, choć nie wybitny wzmacniacz. Po tuningu zyskuje bardzo wyraźnie. Do 800-900zł można dać, jeżeli stan idealny i pilot w komplecie. 1200 (jak ostatnio na Allegro) to już przegięcie pały.

Dzięki za porady, chyba zostaną przy swoim PM7000. Zastanawiam się nad jego modyfikacją, mam na myśli opamp w przedwzmacniaczu, diody w mostku, okablowanie, może gniazda głośnikowe. Myślę, że to da duże zmiany, szczególnie dobierając różne opampy typu AD, LM, OPA, choć te fabryczne NJM2134 Marantz stosuje w wysokich modelach CD i wzmacniaczy. Nie chciałbym zakłócić ogólnej równowagi tonalnej wymianą czego się da na wszystko super/hiper. Czy montując np. podstawkę pod opamp wystarczy wstawić zamiennik (np. OPA2132, AD8620, LM6172) czy należy też zmienić jakieś elementy zewnętrzne ?

Sama wymiana opampów bez optymalizacji zasilania i wymiany niektórych kondów da bardzo niewiele, o ile w ogóle. Opisywałem na forum co trzeba zrobić. Ogólna równowaga tonalna po takiej modyfikacji się nie zmienia. Charakter jest podobny, tylko zalety tego wzmacniacza ulegają dalszemu rozwinięciu.

Alex2, wzmaka trzeba przekopać od zasilania przez preamp aż po kondensatory w końcówce, wtedy to zaczyna dobrze grać. Tak jak McGyver twierdze że wymiana WO w pre bez reszty jest tylko dla własnej satysfakcji że ma się tam BB a nie JRC. Sprzęt zyskuje na prawdę sporo i moim zdaniem KONIECZNIE trzeba go doprowadzić do ładu bo warto, koszt wcale nie jest duzy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

->McGyver

Wspominałeś w którymś wątku , że posiadasz schemat PM 7000.Czy mógłbym liczyć na skan lub ksero od Ciebie?(pisałem o tym kiedys w mailu ale widocznie przeoczyłeś w natłoku korespondencji).Przymierzam się do tuningu swojego egzemplarza i schemat bardzo by mi pomógł.

Krzemien, komponenty wewnątrz wzmacniacza mają pracować a nie wyglądać, nie chcesz to nie modernizuj pieca, tylko zmień na inny.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeśli nawet nowy w niemczech kosztuje 333 euro to musisz doliczyć koszty bankowe + przesyłka, to dojdzie ok. 200-300 zł.

Jak ktoś zainteresowany kupionym w Polsce na gwarancji PM 7200, to zapraszam do ogłoszeń. Mam takiego na zbyciu.

Jeśli nie masz nikogo w niemczech to bawiac sie z przesylke i przelewy faktycznie dojdzie Ci 200zł a sumaryczne koszta wyniosa 1500. Za 1750 zł mozna miec nowego w Polsce z gwarancją:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysle ze jak im rzucisz slowo gotówka to moze i za 1700 Ci sprzedadza. A jak odbierzesz go osobiscie To na pewno bo odejda im kosty allegro.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Dyskutowałbym, o niższości Harmana Kardona wobec Marantza, w tym konkretnym przypadku. PM7000 to raczej jasny i analityczny wzmak, o bardzo spójnym brzmieniu, niemniej w mojej opinii brakuje mu niskiego basu. jestem na świeżo po odsłuchu w identycznych warunkach obu wzmacniaczy (hk675) w zestawieniu z HK DVD 22 i muszę przyznać, że ustawienie z hk 675 bardziej mi pasowało (na kolumnach Avance Omega 503). Bas jak to w HK był piękny - bardziej się go czuło niż słyszało, chociaż wyższy i średni bas w Marantzie był lepiej wyeksponowany. Dlatego polecam jak wszyscy odsłuch, a nie porównywanie 'półek cenowych'. Zależy co kto lubi.

pozdrawiam

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 tygodnie później...

javo, 8 Maj 2007, 21:29

>Tylko czy aby HK (DVD) jest idealnym partnerem do PM7000, w innym zestawieniu może być zupełnie

>odwrotnie...

no to można stwierdzić tylko poprzez porównania z innymi. ja miałem taką możliwość zawężoną do porównań (w tych samych warunkach) z CD 6000 Marantza, który, o ile się nie mylę, jest dobrym/rekomendowanym partnerem dla PM 7000. Ogólne wrażenia odsłuchowe były na plus dla Harmana Kardona. Lepsza była podstawa basowa, bas schodził niżej, choć przyznać muszę, że Marantz miał fajniejsze średnie i wyższe basy. Z HK udało mi się ten zakres poprawić poprzez odsunięcie kolumn od ścian na ok. 40 cm. średnica w hk była też cieplejsza, bardziej plastyczna jakby. słuchałem tego wszystkiego z bratem, który jest właścicielem marantza, i przyznał rację, że hk gra odrobinę lepiej. niemniej, w moich uszach marantz to dobry zestaw. chciałbym zaznaczyć jednak, że jestem początkujący i nieosłuchany z innym sprzętem. mogę się wypowiadać tylko o wrażeniach z porównania tych dwóch.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 lata później...

witam , z góry przepraszam, że odkopuje taki stary wątek ale nie widziałem sensu tworzenia nowego tematu.

Jak zobaczyłem że 4 lata temu pisał że 1200 zł przegięcie za ten wzmacniacz to nie wiem jak można na dzisiejsze ceny patrzyć Marantza ?

Ukryta Zawartość

Myślałem o tym modelu pm 7000 ale to koszt 1000 zł , brałem pod uwagę model pm 64 - 300 zł , oraz pm 50 - 340 zł , choć przyznam że pm 52 chętnie bym przygarnął z powodu tego , że różni się od pm 50 tylko tym , że ma pilot. Miałem kiedyś stary klocek marantza 1050 i bardzo się mi podobała charakterystyka jego brzmienia ,z tego względu skupiłem się na tym producencie. Pewnie nikt nie odpisze , czy któryś z tych dobrze zagrałoby z Jamo C 405 (bo właśnie o takim stereo myślałem) , na tym forum z taką kwotą 1100 zł za kolumny frontowe to raczej wstyd się przyznawać ale takie się mi zamarzyły a wcześniej je słuchałem w sklepie

Ukryta Zawartość

Witam mysle że nadal te modele 7000,7200,8000.to dobre wzmacniacze lepsze od Denonów i Pioneerów.ja mam co prawda nowszego bo PM 7003 ,ale porównywałem go i z Denonem PM 710 i Harmanem 980,Yamaha As 700 i ten wybrałem dla siebie .Marantz nic nie dodaje od siebie a to fajna cecha.Nie jest to moze demon mocy ale kulturalnie grający piecyk.Zdecydowanie lepszy tez od Cambridga Audio Azur 640 o klase miałem tamtego z rok temu ,naprawde lipa.Tak więc polecam te wzmacniacze,myśle że za 7000,7200,8000,czy 66 KI można dac około 700-800 pln w zależnosci od stanu ,za ta kase nic lepszego się nie kupi,może Denon 1060,Marantz PM80.

za 700 / 800 zł bym się nie zastanawiał nawet, tylko na allegro chłopek chce 1100 zł a nigdzie tych modeli nie mogę dorwać, dziękuje za wpis i upewnienie mnie w przekonaniu co do kierunku zakupu

Musisz byc cierpliwy ja sam obserwowałem te wzmacniacze ,ale zdecydowałem sie na PM 7003 tylko dlatego że miałem taki amplituner SR-6003 i cd 6003 i fajnie pasuje do kompletu.Na allegro jest tez PM 6002 nowy za 950 od jaro ,znam tego goscia osobiscie bo kupywałem u niego amplituner ,wzmacniacz i polecam ten wzmacniacz tez jest godny uwagi .

musicArmani, 3 Kwi 2010, 13:35

>za 700 / 800 zł bym się nie zastanawiał nawet, tylko na allegro chłopek chce 1100 zł a nigdzie tych

>modeli nie mogę dorwać,

Ja kupilem niedawno PM7000 na allegro za 885zl. Sprzedalem od niego pilot, bo byl od ampa i mi wyszlo za niego w sumie 850zl. Fakt ze obudowa niezle podrapana, ale matowy akryl w sprayu zalatwil sprawe perfekcyjnie.

?👈

dariusz964, porównywałeś tego PM 6002 ze swoim Pm 7000 na tych samych kolumnach czy też tak ogólnie piszesz , choć w moich okolicach nie ma tych kolumn z taki wzmacniaczami i tu problem się pojawia żebym mógł porównać. Aktualnie mam Magnaty Monitor 990 z amplitunerem pioneera vsx 916 i wszysko wystawione na allegro, myślę że Jamo ze wzmakiem marantza lepiej zagrają ;). PM 6002 złych opinii chyba nie zbiera? Nie brałem tego modelu pod uwagę..

Te magnaty to najnizsza seria. Sam mialem Monitor 1000. To przecietne kolumny, zreszta nie ma co sie dziwic jak za taka kase, wiec te C405 zagraja napewno lepiej. Jezeli juz napaliles sie na te jamo to chociaz posluchaj ich w jakims sklepie, nie koniecznie z marantzem. Takie gdybanie nic nie wskora.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.