Skocz do zawartości
IGNORED

TPA6120 vs LT1210

Holdegron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Testuję ostatnio prototyp wzmaka słuchawkowego na LT1210. Do tej pory "produkuję" wzmaki na TPA6120 i uważam że jest mocno niezła kostka. Czytając zachwycone opinie zrobiłem test porównawczy. Pierwsze testy przeprowadziłem w konfiguracji LT z kontrolą prądu spoczynkowego - na poziomie 15mA. Wrażenia raczej średnie, góra pasma OK ale bas szczupły. Poczekałem na wygrzanie kostek i pojemności i po tygodniu spróbowałem znowu. Dźwięk się wygładził, ale bas bez zmian... Następna próba to pełny prąd spoczynkowy. Różnica słyszalna od razu - bas pełny i konturowy, świetna detaliczność. Tylko potrzeba spory radiator... Wszystko wydawało sie wspaniałe dopóki nie podłączyłem obydwu wzmaków (TPA+LT) do jednego źródła i przełączałem wyjścia pstryczkiem. Cóż - nie jestem w stanie dostrzec najmniejszej różnicy w dźwięku ! Przełączając "w ciemno" nie jestem w stanie rozróżnić który wzmak pracuje. Dlatego dziwią mnie trochę zachwyty nad LT1210. Na marginesie kość przeznaczona jest generalnie do aplikacji video i w paśmie megahercowym pokazuje co potrafi.

Jeśli ktoś ma na ten temat coś do powiedzenia chętnie poznam zdanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/23767-tpa6120-vs-lt1210/

mam oba uklady w jednej obudowie zasilane z tego samego wzmacniacza, rzeczywiscie LT sie troche grzeje mam na nim male radiatorki

oba uklady pracuja bez dcserwo napiecie stale na wyjsciu jest tak male ze je pominolem,

chodz do tpa by sie przydlao dc serwo

jesli chodzi o barwe gora pasma podobna w obu przypadkach

ale bass z LT to inna bajka mocny szybki i konturowy.

wyraznie widac przewage w wydajnosci pradowej obu kostek

moze to troche wynikac z tego ze moje sluchawki ( sen 580 ) sa 300 ohm wiec trzeba im troche wpompowac aby graly tpa jest wrazliwy na kondenstaory przy nim ,lubi sie wzbudzac warto dac dobre kondenstarory ja stosuje FC 100-220 uF

https://www.audiostereo.pl/topic/23767-tpa6120-vs-lt1210/#findComment-450637

Na jakim poziomie masz DC offset ? W mojej aplikacji TPA - średnio 1mV, LT - 8mV.

Stwierdziłem że stranny projekt PCB i zasilacz możliwie najbliżej wzmaka rozwiązuje w zasadzie problemy z wzbudzaniem.

Wydajność prądowa LT nie jest dużo większa od TPA - 1,1A vs 0,7A. A w przypadku słuchawek moduł impedancji jest dość stabilny. Nie ma potrzeby zapewniania rezerwy prądowej tak jak w głośnikach. W przypadku HD580, 300 Ohm, prąd pobierany to średnio 20mA. Niestety gdzieś mi sie zapodział wykres impedancji, ale wynikało z niego że większość pasma ma impedancję ok. 300 Ohm, nie spadała zas nigdy nizej. Za to w okolicy 100 Hz jest spora górka - ponad 600 Ohm.

https://www.audiostereo.pl/topic/23767-tpa6120-vs-lt1210/#findComment-451334

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.