Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na 2n3055 i mj2955 - pomocy!

XnIcRaM

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawiam wzmacniacz Philipsa zbudowany z dwóch par komplemantarnych 2N3055+MJ2955, sprawdzając miernikiem stwierdziłem iż jedna para tranzystorów jest spalona, druga niby jest dobra. Testując wzmacniacz na jednej parze (tj najpierw jedną połówkę, przelutowanie, i drugą połówkę) Do testów odciąłem będący tam selektor wejść oraz przedwzmacniacz (były na oddzielnych płytkach) i podałem sygnał bezpośrednio na płytkę wzmacniacza tam gdzie był podłączony sygnał z przedwzmacniacza.

Test pierwszej połówki: Nawet gra tylko że są ogromne zniekształcenia chyba z 90%THD :) (tzn. w głośniku słychać dźwięk tylko taki jakby to było z radia i to kiepsko dostrojonego, przerywającego - jednym slowem bardzo marnie.

Trest drugiej połówki: Tutaj wogóle klapa nawet niepodłączając sygnału na wejście po podłączeniu w głośniku słychać (i widać) powtarzalny (z równą częstotliwością) strzał, stuk nie wiem jak jeszcze to nazwać dość dużej siły i niskiej częstotliwości raczej sporo poniżej 1kHz (choć akustykiem to nie jestem)

PS. testy przeprowadzałem też przed odcięciem przedwzmacniacza z identycznym skutkiem. Jeszcze raz zaznaczam że obie połówki testowałem na tej samej parze tranzystorów przelutowując je raz w jedną raz w drugą połówkę. Zasilanie jest ok!

Uszkodzenie nastąpiło prawdopodobnie na skutek zwarcia dwóch gorących wyjść lub gorących z masą.

Co powinienem teraz sprawdzić w jednej i w drugiej połówce?

https://www.audiostereo.pl/topic/23779-wzmacniacz-na-2n3055-i-mj2955-pomocy/

Witam

Wybitnym specem nie jestem, ale... Nie analizujac drobiazgowo calego wpisu, sprawdzilbym dokladnie jeszcze raz tranzystory koncowe i przede wszystkim tranzystory sterujace koncowymi. Moga tam byc np. BD139 itp. Naprawiajac kiedys starego JVC wymienilem 50% tranzystorow i kilka kondensatorow. Tamten wzmak tez skopcil sie przy zwarciu.

Szkoda, ze nie ma schematu, ale sprawdz wszystkie tranzystory stopnia pradowego (wydaje mi sie, ze stopien napieciowy nie ulegl spaleniu). Zamiast 2n3055/mj2955 mozna sprobowac zaaplikowac lepsze BD495/496 lub BD910/911 tyle, ze te ostatnie maja obudowe TO220 i trzeba by troche pokombinowac, ale sa tanie i dostepne (ok2pln). Kwestia tylko mocy i napiecia zasilajacego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.