Skocz do zawartości
IGNORED

kupilem reloopa 2000 mk3...i mam problem

nicki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Serdecznie,

od dluzszego czasu z ogromnym zaciekawieniem czytam Wasze posty tutaj, dzis zamieszczam swoj pierwszy:)

Zniechecony ciaglymi problemami z moim Adamem 420 postanowilem kupic jakis nowy gramofon. Wybor padl na reloopa 2000... ze wzgledu na direct drive i to ze trudno kupic obecnie nowy gramofon za ok 700zl posiadajacy jakas tam ergonomie obslugi.... Po podlaczeniu, nastapilo pierwsze rozczarowanie: stroboskop nie stoi w miejscu... na 33 jest ok z 45 zwalnia okolo "jednej kropki na 5-6 sekund" mimo ze tego nie slychac w dzwieku. Zadzwonilem do serwisu, ale tam sie dowiedzialem, ze owszem talerz ma kwarcowa stabilizacje obrotow, ale stroboskop juz nie i podpiety jest pod siec, wiec w zaleznosci od tego co tam jest to tak swieci :( Drugi problem znacznie bardziej przykry to to, ze przy opuszczaniu ramienia, na wypoziomowanym gramofonie, patrzac rowno od gory, glowka zamiast opadac pionowo, przesuwa sie w strone srodka plyty i nie sposob trafic w przerwe pomiedzy utworami... trzecia sprawa tak naprawde jednak tez denerwujaca to to, ze ponoc gramofon ten posiada jakis hamulec, ktory zatrzymuje spontanicznie talerz po nacisnieciu "start/stop" a tak naprawde to bywa z tym bardzo roznie, raz staje... innym razem kreci sie swoja bezwladnoscia. Porownalem te wszystkie obiajwy z rownie nowym reloopem 1000 mojego znajomego i u niego, oprocz problemu ze stroboskopem, wszystko jest tak jak powinno byc. Wiec nasuwaja mi sie pytania: Co powoduje ze ramie przy opuszczaniu przesuwa sie do srodka, czy po gwarancji (a moze lepiej przed) przy wymianie interkonektow na jakies lepsze da sie cos zrobic z "plywajacym stroboskopem"?

https://www.audiostereo.pl/topic/23845-kupilem-reloopa-2000-mk3i-mam-problem/

Witam,

przesuwanie boczne chyba moze powodowac antiskating - no bo to jest sila boczna dzialajaca na ramie,

poza tym wkladke tez sie mocuje pod jakims katem.

Ja mam gramofon STATNTON i rozwiazaniem jest powolne opuszczanie ramienia - wtedy lezy ono caly czas na gumce od podnosnika - pondato mozna opuscic ramie do polowy - poprawic pozycje - i dopiero wtedy opuscic do konca.

Przycisk STOP powinien zatrzymac Ci gramofon z sila podana w jego specyfikacji podanej na stronie producenta (w praktyce w ciagu 1-3 sekund) - jezeli to nie dziala to reklamuj.

Jesli chodzi o wymiane interkonektow - to wiecej zyskasz wymieniajac interkonekty pomiedzy przedwzmacniaczem a wzmacniaczem (chyba ze nie masz przedwzmacniacza tylko wejscie PHONO we wzmacniaczu).

Pozdrawiam,

P.

Tu znajdziesz wiele odpowiedzi na Twoje pyania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Start/Stop - a po kiego Ci to;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o milo ze ktos sie odezwal, co do opuszczania ramienia to jestem lekko rozpieszczony przez adama (!), tam sie opuszczalo gdzie mialo... wiec mysle ze i tu tak powinno byc... coz gramofon trafi pewnie do serwisu....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy ten gramofon, ma regulację równowagi ramienia w płaszczyźnie poziomej? Przy antyskatingu ustawionym na zero, ramię zrównoważone w płaszczyźnie pionowej przeciwwagą na końcu ramienia, nie powinno się poruszać do środka lub od środka płyty.

Jeśli taka regulacja występuje, zrób tak:

Zdejmij talerz.

Antyskating ustaw na zero.

Opuść ramię na płytę.

Ustaw tak przeciwwagę, aby ramię się uniosło i znalazło równolegle do górnej powierzchni obudowy gramofonu.

Wyreguluj równowagę poziomą tak, aby przy podnoszeniu przodu gramofonu na wysokość ok. 5-10cm, ramię nie poruszało się ani w lewo, ani w prawo.

Ustaw prawidłowy nacisk igły na płytę za pomocą przeciwwagi i siłę antyskatingu, za pomocą pokrętła.

Jeśli nadal ramię przy opuszczaniu będzie przesuwać się do środka płyty, trzeba będzie się skontaktować ze sprzedawcą. Bo powinno być raczej odwrotnie. Na skutek działania antyskatingu, ramię powinno być odciągane za zewnątrz.

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.