Skocz do zawartości
IGNORED

Odszumienie karty dźwiękowej AC\'97.

Bacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wątek może nie high-end ani nawet hi-fi ale chyba nie tylko takie są tu dozwolone.

Chciałbym troszkę odszumić kartę na płycie w kompie na chipsecie VT1617A. Doskwiera jej poważny przydźwięk sieciowy. Wiem że mogę tanio dokupić coś innego lub zbudować na PCM7202 (co właśnie robię) ale nie o to chodzi. Poprawa ma być na tej płycie.

Przyjrzałem się całości i zauważyłem że producent nie obsadził jednego z kondensatorów na wejściu stabilizatora (u19 lewy górny róg) przy dżwiękówce. Stabilizator to MC78 i bodajże L. Na wyjściu jest 10uF/16V o ile dobrze widzę. Czyli co, na wejście dołożyć 100uF/16V i jakiś ceramiczny 0,1uF? Z kolei ten czarny normalny EL to 47uF/16V warto to zmieniać?

Niestety nie namierzyłem schematu do VT1617A. Posiłkowałem się natomiast podobnym CS4299 i w nocie aplikacyjnej też używają tego stabilizatorka, tylko tam elki na wejściu i wyjściu podają 10uF i 1uF. Czy ta 100 na wejściu w takim razie nie będzie za duża?

Coś jeszcze tu dorzucić? Wolał bym raczej żadnych z tych drobinek nie wylutowywać.

Na wyjściu są tu podobno ELki, ale niestety są to te małe drobinki SMD (a wydawało się tylko małe pojemności dla elek). Czy dolutowanie im na górkę jakiś tantali SMD mogło by poprawić dźwięk? Coś takiego wyczytałem bodajże na LCaudio tylko oni podmieniali kondensatory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nikt sie raczej tym nie zajmuje, jesli ludzie cos modyfikuja to karty typu emu0404 lub m-audio audiophile 24/96.

Zazwyczaj ac97 jest uwazane samo w sobie za zbyt dużą porażke dzwiękową aby była warta jakiejkolwiek modyfikacji poniewaz za 60zł można już mieć dzwięk grający dwa razy lepiej (live ze sterownikami KX z obróconymi kanałami)

Popieram uwage ale jeśli faktycznie chcesz coś poprawić to nikt Cię od tego nie odwiedzie.

Po pierwsze chciałem się zapytać czy chodzi Ci w końcu o szumy czy przydźwięk sieciowy?

We wszystkich urządzeniach zasilanie to podstawa więc i tutaj przed i za stabilizacją dałbym dobre pojemności OS-CONy rzędu 100u przed stabilizatorem i powiedzmy 47u za (ewentualnie Panasonic FC).Inne pojemności będące w bezpośrednim sąsiedztwie układu (odsprzęgające itp) również warto wymienić na "szybkie" (Low ESR) lecz tutaj jednak trzymałbym się już Os-Conów.

Jeżeli zjawisko występuje również na innych urządzeniach (np.wyjściu słuchawkowym CD-Romu) to polecam zastanowienie się nad lepszym zasilaczem bo ten chyba za bardzo "sieje".

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Witam

Mi to wygląda na przydzwiek sieciowy spowodowany jakąs pętlą masy na połączeniu komuter wzmacniacz.

Popróbuj z uziemianiem, polaryzacją zasilania, odłącz inne urzadzenia od wzmacniacza.

Gdyby to był problem zasilania to bardziej byś słyszał pracę dysku twardego, a nawet przewijanie ekranu.

Pozdrawiam Romek.

to o czym mówisz to nie przydźwięk - też to mam na zintegrowanej - to są po prostu zakłócenia z zasilania (szczególnie właśnie dysk twardy, praca karty graficznej mielącej obraz) - efekt bardziej odczuwalny w przypadku włączenia softcoolera - po jego wyłączeniu poziom śmieci na wyjściu znacznie spada (ale nie do końca)

i dlatego powinno sie podłanczać komputer do gniazda z bolcem uziemiającym a poza tym podczas burzy są większe szanse że np iskra zaindukowana na kablu z netu przeskoczy na obudowe i do ziemi nie paląc całego pc-a co do kondensatorów najlepiej wstawić piny z gniazda precyzyjnego i zmieniać kondensatory aż do najmniejszych szumów i buczeń (były na alegro kondensatory z elektrolitm polimerowym pracujące do 1Mhz i prądami 30A (47uf sanyo) zastępujace 3000uf lov impedance ale koszt to od 6-10zł szt.(za 22-47uF)

Canti napisal ze modyfikuje sie m-audio audiophile 24/96.

ja posiadam zewnetrzna jej wersje m-audio firewire adiophile.

Czy moglibyscie cos powiedziec na temat mozliwosci modyfikacji w tej karcie?? moze jakies linki ktos ma??

hehe.. a ja mam na odwrot.. mam karte maya44 usb... i kiedy laptop podpiety jest do zasilania lacznie z masa to slychac bardzo nieprzyjemne szumy i dzwieki z dzialajacych napedow..kiedy podlaczam go bez masy wszystko znika

>hehe.. a ja mam na odwrot.. mam karte maya44 usb... i kiedy laptop podpiety jest do zasilania

>lacznie z masa

To ciekawe. Z reguły uziemienie 'wisi' po stronie tranformatora zasilającego laptopa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.