Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z nowym telewizorem 100Hz

qwerty.123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum, a w dodatku mam mgliste pojęcie o audio-video, więc proszę o wyrozumiałość.

Od wczoraj posiadam nowy TV 100 Hz Panasonic 29px15p, a przed tygodniem oddałem po kilkudniowym testowaniu Philipsa 29pt9020. Jednym z powodów, choć niedecydującym, dla którego oddałem Philipsa była jakość obrazu na kanałach TVP i polskich stacji komercyjnych (sygnał naziemny). Obraz ten po prostu był za zielony i nie można było tego wyregulować. "Zazielenienie" to było szczególnie widoczne, gdy postawiłem Philipsa obok mojego 10 letniego 21 calowego Goldstara 50 Hz. Na 100 Hz kobieta zielonowłosa, na 50 Hz blondyna, na 100 Hz facet w bliżej nieokreślonym garniturze -coś pomiędzy szarym a zielonkawym, na 50 Hz w czarnym itd. ponieważ telewizor miał jeszce inną wadę (problem z odwzorowaniem białego koloru w jednym z rogów ekranu, zresztą wyglądał od początku na taki, który już raz został zwrócony) postanowiłem go oddać. Teraz jak to już napisałem mam Panasonica. Po powrocie dzisiaj z pracy zrobiłem porównanie z Goldstarem. I reszty pewnie się domyślacie. Obraz w Panasonicu jakiś zgniły. Pomyślałem, więc że to nie możliwe i że wina nie może leżeć po stronie TV, lecz raczej po stronie sygnału antenowego (niestety nie mam możliwości porównania jak na obu telewizorach wygląda sygnał z DVD)

i technologii 100 Hz. Dlatego też proszę znawców tematu o opinię w tej sprawie. Dodam tylko, że jak się spogląda tylko na obraz Panasonica, czy wcześniej Philipsa to ten zielony nie rzuca się tak w oczy jak przy konfrontacji z Goldstarem. Mam jeszcze dwie sprawy, które mnie nurtują, więc krótko je poruszę. Pierwsza, która występowała również w przypadku Philipsa (więc przypuszczam, że to nie jest wina telewizora) to przesunięcie dźwięku przy odtwarzaniu filmu w formacie divx. Dźwięk odtwarzany w kinie domowym jak i w telewizorze jest opóźniony o kilka sekund w stosunku do obrazu. Problem ten dotyczy tylko kilku divxów i co najdziwniejsze na Goldstarze wyświetlanych bez problemów. DVD mam podłączone do telewizora kablem, który się nazwa potocznie EURO. Na tym samym kablu w Goldstarze jest Ok a w Panasonicu i Philipsie nie. Pewnie to kwestia ustawień w menu TV albo DVD. Może coś podpowiecie. Aha zarówno Philips jak i Panasonic mają po dwa Euro i próbowałem oba warianty. Trzecie sprawa dotyczy tylko Panasonica. Sprawdzałem sobie telewizorek przy wykorzystaniu obrazów kontrolnych dostępnych na telegazecie. Zauważyłem, że po lewej stronie ekranu lewe krawędzie białych prostokątów kończą się czerwoną smugą a po prawej stronie ekranu prawe krawędzie białych prostokątów kończą się niebieską smugą. Przy normalnym oglądaniu telewizji na bardzo jasnym obrazie (bez względu czy sygnał z anteny czy z dvd(divxa) również widać, że lewa krawędź ekranu świeci na czerwono a prawa na niebiesko. Co prawda trzeba się temu przyjrzeć z odległości, z jakiej nie ogląda się 29 calowego TV niemniej jednak zastanawiam się, co jest tego przyczyną i czy tak może być? Dodam tylko, że byłem dzisiaj w MM i na tym samym modelu Panasonica oraz przypadkowo wybranym LG też były podobne przebarwienia. Natomiast na Philipsie którego niedawno testowałem czegoś takiego sobie nie przypominam. Uff prawie dobrnąłem do końca. Mam nadzieję, że ten mój bełkot będzie jednak zrozumiały i coś poradzicie w tych 3 kwestiach. Jutro, co prawda wyjeżdżam, ale jak wrócę w niedzielę to z przyjemnością przeczytam Wasze sugestie, na które bardzo liczę zwłaszcza, że zostało mi jeszcze kilka dni żeby się zdecydować czy zostawić ten telewizor czy oddać. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych, którzy doczytali do tego miejsca.

https://www.audiostereo.pl/topic/23919-problem-z-nowym-telewizorem-100hz/

Przepraszam Cię bardzo ale faktycznie trafiło ci się jakieś g...wno czemu się tak bardzo nie dziwię. Właściwie sam sobie już dałeś odpowiedź w swoim poście co powinieneś zrobić. Według mnie to jeżeli na twoim 10-cio letmin telewizorze jest lepiej niż w tych nowych to człowieku oddaj to g...wno jak najszybciej i wogóle nie próbuj nawet szykać przyczyny bo to poprostu nie ma sensu.

Nie wiem kto ci taki chłam wcisnął ale ja na twoim miejscu chętnie bym go troche łaciny nauczył.

@qwerty.123 - a w sprawie przesunięcia głosu, szukaj przyczyny w odtwarzaczu (jakiś bład softu przy przełączaniu 16:9??? - sprawdź przy: 4:3 , inny film itp)

Ps - TV chyba znowu: zbieznośc, kalibracja itp - do poprawki (jeżeli to możliwe).

(najlepiej oddać - nich nie sprzedają "badziewia" , albo sie zajma np. "menu serwisowym" )

Dzięki za wszystkie wpisy, choć prawdę mówiąc spodziewałem się więcej. Co do obrazu o przeważającym zielonym odcieniu to oglądałem jeszcze kilka telewizorów różnych marek i wszystkie to miały. Myślę, że to kwestia sygnału bo z dvd kolorki są ok. Zauważyłem natomiast jeszcze jedna denerwującą rzecz w moim Panasonicu, mianowicie zdarza się, że w ujęciach plenerowych np. podczas Wiadomości jeżeli ujęcie przedstawia na drugim planie przykładowo ciemne gałęzie drzewa na tle jasnego nieba, to drzewo to i obraz dookoła niego bardzo wyraźnie migocze, dzisiaj natomiast podczas oglądania meczu na Eurosporcie wyraźnie migotały białe linie boiska oraz banery z reklamami wokół stadionu. Co może powodować takie zakłócenia w odbiorze? Czy to może być wina jakości puszczanego materiału (tak się pocieszam), czy to jednak telewizor jest coś kopnięty? Proszę o szybką odpowiedź. Zostały mi jeszcze dwa dni testowania telewizora i muszę się zdecydować. Nie chciałbym natomiast po raz kolejny oddawać telewizora tylko po to, żeby czekać na następny i przekonać się, że to była wina przekazu. (o poniesionych kosztach transportu nawet nie wspominam). Pozdrawiam i liczę na cenne uwagi. Może porównajcie po prostu jak to jest w Waszych 100 Hz

Uważam (subiektywnie),że samo 100Hz wcale migotania nie załatwia.

Dużo zależy właśnie od zastosownych innych układów poprawy obrazu w konkretnych: markach/modelach.

Jak masz funkcje zmiany - pobaw się "polepszaczami" (ale to zawsze w cenę bylo wliczone)

Co do zielonego odcienia - tez nie wiem jak to jest faktycznie (co moze np OTV poprawić), bo stare TV 50Hz faktycznie czasami w zieleń wchodziły (te co mam), ale kiedyś z nudów testowałem równolegle i tam gdzie na 50Hz był zielone na 100Hz miałem całkowitą czerń.

(teraz nie wiem , czy znowu jakiś polepszać nie działa).

Czasami w cenę jest wliczone to , czego na poczatku nie widać (niby kineskop/matryca itp identyczna -ale to 1/2 sukcesu).;(((((

Ps - wiem, że nic odkrywczego ;)))

Sprzedawców nie ma co winic za takie telewizory a tym bardziej klnąć na nich tylko producentów bo to oni robia takie badziewie.

Niestety takie czasy nastały , sprzet staniał i tanieje a co za tym idzie to właśnie jakość.

miałem to szczescie że kupiłem 2 lata temu panasonica 100hz. obraz jest rewelacyjny.

niestety od roku sytuacja sie zmieniła , nie wspomne tu o nowych modelach.

Czy to bedzie panas z lini : ps, px, pm, sytuacja wyglada tak samo-kicha

gdy tydzien temu włączyłem obok siebie panasonica daewoo philipsa samsunga

to philips był najlepszy a potem daewoo - mowa tu o odwzorowaniu kolorów-ogólnym obrazie

producenci schodza juz z tv na rzecz lcd i pewnie dlatego nie przykładaja juz wagi do kineskopwych telewizorówteraz skupili swoja uwage na nowej technologii

moja rada jest taka.

wymien na philipsa najlepiej pixel plus , najlepiej 29pt9020- możesz go kupic w ok.2300

i nie zrażaj sie tym co u ciebie było z philipsem bo dostałeś felernego.

tak wyglada sytuacja na dzień dzisiejszy

witam

obecnie - jedynie firma Loewe kontunuuje produkcję telewizorow wysokiej klasy , obnizajac jednocześnie ich ceny.

Znakomite TV Nemos , Avenos i Acondy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu nie ma kompromisów.

Firma JVC - wprowadza telewizory slim 29"

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może być i tak, że po 10 latach tak przyzwycziłeś się do koloru starego telewizora, że teraz każdy bedzie miał cos nie tak. Tv mają możliwość regulacji odcieni, czasami lepiej zostawić tv i wezwać mechanika, żeby wyregulował, niż latać z tv co tydzień.

A ja z 29 moge polecic Thomsona DC850. Sam pare dni temu sie nim bawilem i nie wzialem go tylko dlatego ze nie do konca bylem zdecydowany na 29 cali. ustawien jest od groma, cena 2250 w sklepie na sieci pewnie taniej. Kolory sa dosc intensywne ale kineskop przy okolo 30-40% nastaw swieci bardzo ladnie. Do tego troche bajerow typu PIP, progresywne skanowanie, wejscie komponent. Ciekawe czy ta zielen by na nim znikla...

z tą zielenią uważam że jest to wina sygnału... dlatego ponieważ oglądałem film "Łzy słońca" z Divx-a i bardzo ładnie było. Ale od jakiegoś czasu leci ten film na HBO i zielonego było znacznie więcej... HBO mam z kablówki. A tv to 32px10 kupiony jeszcze przed obniżkami... a odnośnie migotania - nie stwierdziłem.

pzdr

123... test

Witam.

Tym razem ja mam mały problem. Zakupiłem wczoraj Panasonica 29PX15P i ... wszystko ładnie piknie ... tylko dość głośno brzęczy chyba zasilacz... Czy poprosty "ten typ tak ma"?? Czy też może to coś poważniejszego ??

Luxmany i winyle 

...no i zostawiłem tego Panasonica wychodząc z takiego założenia jak "jacek1956". Poza tym jak napisałem wiele oglądanych przez mnie TV crt miało zielonkawy obraz na niektórych kanałach podczas niektórych programów (np. Kurier na TVP3). Wydaje mi się, że to jednak kwestia sygnału, bo z dvd jest OK. Zastanawia mnie natomiast wspomniane wcześniej migotanie. Ostatnio pojawiło się podczas oglądania divxa. Facet ubrany był w koszulę w poziome pasy i cały obraz był stabilny, a koszula migała na maksa!? Ktoś spotkał się z czymś podobnym?

Viniu u mnie telewizor brzęczy, ale wg mnie w normie (no chyba, że te nowe TV powinny w ogóle być ciche. Mam tylko porównanie do mojego starego Goldstara i przynajmniej pod tym względem Panasonic jest lepszy ;-)). Brzęczenie to zależy od wyświetlanego obrazu. Wydaje mi się, że im jaśniejszy obraz tym większe natężenie brzęczenia.

Viniu jak będziesz miał chwilę czasu to wejdź proszę na telegazetę TVP1. Bodajże na 898 stronie są obrazy kontrolne. Jeden z nich przedstawia kolorowe pasy otoczone małymi białymi prostokącikami. Sprawdź krawędzie tych prostokącików. U mnie mają poświatę z lewej strony czerwoną z prawej niebieską. Nie wydaje mi się, że tak powinno być. Ale może się mylę. Viniu i jeżeli możesz to napisz, czy twoim zdaniem obraz nie jest trochę za bardzo zielony? Popatrz na kolory włosów prezenterów czy np na ich garnitury. Pozdrawiam

Witam.

Mam już pewne spostrzeżenia co do brzęczenia... na pewno jest głośniejsze niż w moim starym poczciwym Philipsie 21 cali. Po kilkudziesięciu minutach grania brzęczenie jednak ustępuje (albo przestaję na nie zwracać uwagę). Jeśli chodzi o zielkawy obraz to faktycznie myślę, że to uzaleznione jest od sygnału. Np. wczoraj na kolejny odcinku "M jak ..." (tak tak .. oglądamy z żonką namiętnie) wszystko było niemal zielone, a już na innym programie było wszystko ok. a na TVN 24 już obraz żyleta w pięknych kolorach. Co do obrazu kontrolnego na telegazecie... - dzisiaj to sprawdzę i podzielę się opiniami. To narazie tyle moich spostrzeżeń.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Witam

Kolejne spostrzeżenie.... sprawdziłem obraz kontrolny na telegazecie i .... nie stwierdziłem żadnych przebarwień ani poświaty... Czy to oznacza, że miałem szczęście z zakupem??

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Viniu, wygląda na to, że miałeś szczęście. Oglądałem kilka Panasoniców px15 i wszystkie to miały, ale było to najbardziej widoczne na tej konkretnej stronie testowej o której pisałem. Czy Ty sprawdzałeś również na tej stronie? Jest to dokładnie podstrona nr 3 na stronie 898 na telegazecie TVP1.

Pozdrawiam

Witam

A więc sprawdziłem jeszcza raz ponownie i sprawdzałem jeszcze kilka razy, żeby sobie poprawić samopoczucie, że trafiłem na dobry egzemplarz :) bo nie ma żadnych przebarwień ani poświaty na tych testowych stronach, więc jest dobrze :)

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.