Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do Imagination

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

temat ten był co prawda poruszany ale czas płynie i sprzęt i opinie sie zmieniaja.. a zatem:

aktualnie mam zastaw Cairn Fog2, Primare A20, Imagination Zollera (na focalach)..

myślę czy by nie wymienić wzmacniacza.. jako najsłabszy element w zestawie..

Chociaż mimo opinii Zildijana oraz innych szanownych kolegów nie razi mnie ten dźwięk..

Myślę o Krellu Kav 300 z drugiej ręki, belcanto evo2, Accuphase.. względnie Primare A30..

zależy mi na tym żeby nie stracić przestrzeni ale zyskać, góra może byc lekko ostra to mi nie przeszkadza, natomiast nie znoszę zamulenia własciwego często wzmacniaczom lampowym, ocieplenia też nie lubię, ma być barwa, dynamika a jeśli będzie sterylnie troszkę to się nic nie stanie..

dół. w miarę mozliwości kolumn schodzący, ale bardzo mocno kontrolowany.

przestrzeni kilometry chcę... ot to jest priorytet..

https://www.audiostereo.pl/topic/23950-wzmacniacz-do-imagination/

Jako pierwszy podrzucę swoje typy: mówisz, że nie znosisz zamulenia wzmacniaczy lampowych, zaproponuję więc.....nie zamulające wzmacniacze lampowe: Audio Note Conqueror, bądź Meishu, dla mnie po za ceną typy nr 1 do zmiany mojego wzmacniacza. Cairna nie znam w ogóle, Primare słabo, lecz przysłuchaj się koniecznie YBA Integre, polecanemu praktycznie za każdym razem jak pojawiają się posty dotyczące kolumn Imagination Manfreda Zollera. Masz tu przy odpowiednim dobraniu pomieszczenia i okablowania, szybkość, zwartość i punktualność, niesamowitą otwartość przekazu, precyzję w definiowaniu pozornych źródeł dźwięku, dynamikę w skali mikro i makro na naprawdę wysokim poziomie, brylantowe wysokie tony, czego chcieć więcej, chyba tylko mocy. Najlepszym wyborem byłoby połączenie spójnego, muzykalnego neutralnego źródła ze wzmacniaczem tranzystorowym dysponującym, albo dużą mocą grającego równo w całym paśmie, albo z przepięknie grającym nawet słabowitym lampowcem, opartym o dobre lampy np. 300B z tymże jedno i drugie rozwiązanie kosztuje sporo i "Watt" ze wzmacniacza tranzystorowego nie równa się "Watto'wi" ze wzmacniacza lampowego, niestety. Zdażyło mi się osłuchiwać parę razy wzmacniacz Audioneta ART V2, który notabene bardzo pasował do Zollerów. Możesz spróbować z Meridianem, podobno bajka, Krell myślę też mógłby być dobrym rozwiązaniem, to dźwięk z wyższej półki cenowej również. Pozdrawiam i życzę owocnego poszukiwania.

Może jakis Musical Fidelity, mają ładna przestrzeń - spróbuj poeksperymentować z ustawieniem Zollerów - doginając je do wewnątrz, u mnie w ten sposób poprawiła się przestrzeń i bas. A swoją drogą ostanio na forum były wpisy o monoblokach Auditus ze szczecina, możę one. Jak bede miał wiecej czasu to spróbuje je połuchać na swoich zollerach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Cześć. Po pierwsze gdyby nie było przestrzeni to bym nie był posiadaczem tych "klocków". Jest ona nie nachalna, nie wypycha wokalu do przodu, (jak robiło to np. źródło DPA Enlightenment + DAC 32 bit, chociaż taką prezentację uwielbiam, ale wszystko zależy od nastroju i preferencji), jest rozciągnięta zarówno w tył jak i na boki. Poprostu "piękny trójwymiarowy i bardzo realistyczny obraz". Taki rodzaj prezentacji naprawdę wciąga. YBA, Zoller i Meridian grają tak, że jak się zamknie oczy, pojawia się złudzenie że głośników wraz z komponentami nie ma, jest niczym nieograniczona przestrzeń i muzycy. Realistyczniej brzmią bardzo drogie zestawienia, ale nie chcę się rozpisywać na ten temat. Po drugie nie musisz nic doginać, gdy ustawisz kolumny odpowiednio, przestrzeń pojawi się sama, ale musisz się pogimnastykować, Zollery lubią dużo swobody wokół siebie, ale o tym zapewne wiesz. Pozdrawiam.

>Clubbasse: dzieki za podpowiedź, jakie modele YBA sugetujesz?

bo jak widzę teraz DT nie jest produkowany maja inne modele, które są godne polecenia? jakie modele ze starszych polecasz

Koledzy ja zajmuję sie audio dłuższy czas (co najmniej od 20 lat).. mimo że tu nie piszę, i wiem jak ustawić kolumny i w aktualnym zestawieniu przestrzeń jest chodzi o to by zyskując co innego nie stracić przestrzeni a zyskać.

A teraz jeszcze jedna uwaga/pytanie na marginesie.. mam złe doświadczenia z własnym odsłuchem poza moim pokojem, miałem kilka razy sytuację w której klocek zagrał na odsłuchu dobrze w domu tragedia, raz nawet kupiłem kolumny (dobrze że udalo mi sie je potem zwrócić) I jeszcze jedno odnośnie odsłuchu: przy klockach które są dobre na "pierwszy rzutr ucha" po miesiącu słuchania zaczynam wychwytywać elementy które mi sie nie podobają.. i dlatego chętnie posłucham waszych porad...

>xniwax

MF słuchałem kilku ale dawniej i mam złe wrazenia, przestrzeń jest i tak zwana muzykalność, ale...

dla mnie za miękkie sie wydawały, nie powiem że mulące ale jakoś za miękkie, może słuchałem zbyt niskich modeli..

a co sądzicie o chińczykach: Vincent, Korsun, CAV? warto sie temu przygladać?

fxx -> dwa wzmacniaczę pokmogę ci skreślić z twojej listy bez słuchania.

Krell KAV300i jest zmulony na niższej średnicy/wyższym basie, zdecydowanie brakuje mu przejrzystości której szukasz.

Bel Canto eVo 2 ma wycofaną, szarą średnicę i do tego jeszcze słabą głębię, więc raczej także będzie do kitu z Zollerami (miałem Bel Canto eVo 4 przez ponad rok).

To co polecał bym sprawdzić jako absolutny No.1 to YBA Integre. Myślę, że będzie to dla ciebie strzał w 10.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

fxx

Nie wiem skad wiziales informacje o tym ze DT nie jest juz w produkcji. Musze Cie uspokoic YBA Integre DT jest obecnie w sprzedazy w wersji SIGMA. Cena to okolo 13000 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypuszczam ze doszedłes do takiego wniosku po lekturze recenzji YBA initial w ktorejs z kolorowych gazetek, napisali tam ze YBA Initial jest następcą Integre. Oczywiscie to Licentia Poetica autora, czerpiącego inspiracje zapewne grzybów i zioła. Initial, gdybys sie nim zainteresował, moim zdaniem nie jest wart ceny. Jest to mocno okrojona Integre z odjętą jedna para kondensatorów i jednym (i co najwazniejsze, innym transformatorem). Kosztuje u nas 8000 zł. To duzo.

O YBA integre napisalem juz sporo. wiec odsyłam do archiwum. Moze byc to ciekawe dla Ciebie, poniewaz pisałem o tym wzmacniaczu właśnie zestawionym z Imagination. Napisze ze ma wszystkie cechy jakich szukasz: jest szybki, ma wspaniałe barwy, przestrzen i wystarczającą moc by napędzic Zollery. Ja uwielbiam ten wzmacniacz (co oczywiscie nie jest dla Ciebie wiążące :).

Jesli masz wiecej pieniędzy zainteresuj sie modelem YBA Passion Integre. Cena to okolo 5000 dolarow. Jest on zbudowany na bazie Integre, ma tą samą plytę głowną ale ma wiekszą moc, selekcjonowane komponenty (tam gdzi Integre ma zwykle rezystory, Passion ma te czarne, z logo YBA) i drabinke rezystorow zamiast potencjometra. Niby zmiany nieduze, ale podono roznica jest warta grzechu. Oczywiscie kupienie tego w Polsce z 2 ręki jest praktycznie awykonalne. Na Audiogonie cena Passion to zwykle 2300 dol, ale w wersji amerykanskiej, no i trzeba to jakos przywieźć.

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze, ze przyzwoicie brzmi Meridian 551. Jest to najmniejsza, i jedyna integra z dawnej serii Meridiana. Nie ma tak otwartej srednicy jak YBA, ale jest takze sporo tansza. Roznice mozna latwo zaobserwowac przy sluchaniu fortepianu. U YBA wszystko jest wspaniale zrownowazone, dzwieczne i ma naturalne proporcje, Meridian zas nieststy przydymia nieco srodkowy zakres, niemniej i tak uwazam ze to bardzo pozadny i troche niedoceniany wzmacniacz. Jesli mialbym szanse sprawdzic wszystkie wzmacniacze swiata sprawdzilbym napewno Sugdena, bardzo mi sie podobał dzwiek A21 integry, a takze ich cd-ki.

Jeśli zdecydujesz się na Yba to proponuję zajrzeć tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zildjian

a Twoje zestawienie jest jakie? mam bardzo asekuracyjny stosunek do lamp ale obserwując Twoje wpisy na forum wiem że baaardzo krytykowałeś A20 i długo szukałeś Zollerom dobrego towarzystwa...

i co z moim priorytetem: przestrzeń, analityczna góra i otwarty precyzyjny nie zlewający sie dźwięk?

aktualnie mam biwiring kimber+sonus i A20 i mimo tego co pisałes tak źle tego nie słysze, w uszy mnie nie kłuje wręcz obawiam się zeby nie zmulić.. tego bym nie zniosł

>i co z moim priorytetem: przestrzeń, analityczna góra i otwarty precyzyjny nie zlewający sie

>dźwięk?

Wszystko jest : Manley Shrimp pre i modyfikowany LFD PA2M,łączone Sonus Oliva, głośnikowe XLO i Audiograde (Sonus mi nie pasował). Teraz czekam na Gainclone od pewnego specjalisty od tunerów.

To koncowka YBA 2. Na innej aukcji wystawia ten sam sprzedający przedwzmacniacz YBA 2. W teorii powinno to byc duzo lepsze niż Integre, ale ja tego nie slyszalem. Cenowo zestaw jest duzo drozszy niż Integre. Dodam ze Inegre jest polaczonym w jedno pudelko zestawem YBA 3 (tanszym niz YBA 2).

>zildjian,

a jaki koszt tych LFD+ MANLEY i dlaczego chcesz je wymieniać jak piszesz że to jest dobre... rozumiem stałą chęc wymiany ;-) ale dopiero co kupiłes tamto.... innymi słowy czego Ci brak?

>Mars

licytowałeś kiedyś na ebayu? ja tylko na allegro na ebayu musze dopiero konto założyć..

ceny z Yba są wysokie, dostałem cennik z Francji DT 2390EU bez phono plus 250 eu transport do Polski.

Licytowalem na angielskim Ebayu, ale to inna sytuacja, poprostu mam tam kogos kto mi moze cos w razie czego odebrac. Cena YBA z Francji i tak jest nizsza od tej w Polsce. Czy mozesz, przy okazji wyslac mi cennik YBA?

fxx

a'propos korzystnych ofert na eBayu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.