Skocz do zawartości
IGNORED

Johnny Cash - ring of fire

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

==> Pit

Moze lubie to za duzo powieidznae ale fajne country :)

==> Soso

Konkretnie chodzi o CD wydane teraz, Ring of fire the legend of Johnny Cash i piosnke Hurt (oryginal nagrywal Rick Rubin).

PO 3 minucie gitara i glos Johnnego staje sie bardzo skompresowany i bardzo sie zlewa.

Z jakiej wytworni ta plyta?

Rubin wedlug mnie jest naprawde genialnym producentem i nie odwala roboty. Wyglada na to, ze plyta ma albo wade albo po prostu tak wyglada umowa z wytworca. Znam plyty z malych wytworni, ktore dostaly licencje na robienie kopii z plyt analogowych no i tu jakosc jest watpliwa.

pzdrw

soso

Skoro Universal to nie ma pytan. Sluchalem kiedys plyty Casha na sprzecie Naima - plyta z serii American: 'American IV - The man comes around'. Bylo po prostu niesamowicie! Bardzo dobrze.

Nie wiem co wiecej moge napisac. Musisz znalesc kogos z ta sama plyta.

pzdrw

soso

Harvi, kobietą nie jesteś, więc zapytam bez ceregieli: w jakim jesteś wieku ? Pytam bez złych intencji, ja jestem dwudziestoparolatkiem i też miewam inklinacje w stronę muzyki stosownej dla mojego dziadka np. Mirelle Mathieu. Na święta kupiłem sobie "Christmas with Johnny Cash" i w kólko słuchałem z zachwytem "Hark the angel". Zastanawiam się czy nie jestem jakiś dziwny...

Harvi: Mam "American IV", na której jest "Hurt" (a na dodatkowej płycie DVD jest nawet teledysk), i żadnych problemów z tym nagraniem nie zanotowałem. Mogę ci ten utwór zrippować i przesłać, jeśli chcesz porównać - napisz.

==> Dudivan

Prawdopodonie jestesmy w bardzo podobny wieku.

Tez sam sobie sie dziwie, ze mnie naszlo na takie ''country'' jak Johnny Cash. Normalnie slucham ostzrejszej muzyki. Ale jest cos magidznego w muzyce JC.

==> Teo

Dzieki za oferte. Ale to mi nierozwiarze problemu. Pojde do sklepu i poslucham innego egzemplarzu. Jak bedzie ok to wymienie, jak nie to sie pogodze.

No to i ja jestem w podobnym wieku i tez na punkcie Casha mam ostatnio zajoba. Co prawda omijam szerokim lukiem nagrania pochodzace z wczesnego okresu tworczosci, to typowe country. Nie jestem w stanie tego przetrawic. Po smierci Casha w magazynie wyborczej czytalem swietny tekst wyjasniajacy powstanie legedny Casha w Stanach. To byl naprawde "Ktos". To byla prawdziwa legenda. Prawdziwy autorytet. Mniejsza z tym. Gdyby nie nagrania z serii American recordings muzycznie Cash nie istnialby dla mnie, ale cztery ostatnie plyty sa naprawde powalajace. I nie wiem czy wiecie ale ten niesamowity teledysk do "hurt" dostal od cholery nagrod i w kilku plebiscytach zostal uznany najlepszym videoklipem wszechczasow. Nie dziwie sie. Ilekroc ogladam go mam ciary na plecach. Proste srodki, a jekie wrazenie!!! Kolejna ciekawostka to taka , ze "hurt" skomponowal trent reznor z "nine inch nails" i oryginalne wykonanie znajduje sie chyba na plycie "fragile"(chyba). Jak ktos ciekawy niech porowna oba wykonania.

kyuss3

Kolejna ciekawostka to taka , ze "hurt" skomponowal trent reznor z "nine

>inch nails" i oryginalne wykonanie znajduje sie chyba na plycie "fragile"(chyba).

"Hurt" Nine Inch Nails to chyba najlepszy utwór w historii tego zespołu - a już na pewno jeden z najbardziej znanych. Kończy on płytę "The Downward Spiral". Bardzo "dołujący" album, chociaż ja osobiście nie wyobrażam sobie go w wersji "weselszej".

JC dodał do tego utworu niesamowitą dawkę beznadziejności. Swoim głosem starego, zmęczonego człowieka po prostu wbija w fotel i gasi uśmiech na twarzy. Rewelacyjne wykonanie.

Maciek

Emmylou Harris - jezeli spodobal sie Wam JC to ona jest tej samej klasy. I to takze nie jest do konca country, szczegolnie ostatnia dekada.

Widzialem kiedys wywiad z Johnym Cashem, na rok przed jego smiercia. Zapytano go, ktorego z muzykow country ceni najbardziej i takze padlo na Emmylou Harris. On spiewa jak natchniona i mimo, ze jej oslabiajaca uroda myli to jest naprawde wybitna osoba na polu folk.

'Red Dirty Girl' na przyklad.

pzdrw

soso

I fotka z 2005 Emmylou ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Harvi, czy "Ring of fire" o którym mowa to wersja z meksykańskinmi trąbkami ? Z trąbkami jest super ;)

Widziałeś clip do tego utworu ? Jest przewrotny, bo ring of fire to zwyczajnie - ognisko a przy słowach "I fell into a ring of fire" widzimy nieszczęśnika, biegającego z płonącymi na tyłku portkami :))

Ja tam nie przepadam za Emmylou 30 lat temu ale to co robila z Danielem Lanoisem czy pozniej w ten sam desen (czy z Midnight Oil) to sa naprawde interesujace rzeczy. Nawet trudno kwalifikowac - folk? pop? country? rock?

Emmylou zona Casha? Pierwsze slysze.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.