Skocz do zawartości
IGNORED

Naklejki na płyty - wpływ na napęd

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, temat może mało audiofilski ale cóż - proza życia:). Czy ktoś się orientuje czy naklejki na płyty cdr mogą mieć jakieś negatywne oddziaływanie na napęd w cd? Mam trochę skopiowanych płyt a bardzo mi się nie podobają opisy flamastrem na płytach więc pomyślałem o naklejkach żebym nie musiał się więcej zastanawiać co jest na danym krążku:). Spotkałem się z opinią że nierównomiernie przyklejona naklejka na szybko obracającej się płycie żle wpływa na mechanizm w co wierze bo wiadomo, mimo że taka naklejka waży niewiele to przy dużych prędkościach siła odśrodkowa robi swoje, ale jeśli jest to naklejone specjalnym przyżądem do naklejania to chyba nie powinno być problemu? Jeśli ktoś coś wie w temacie prośze o opinie, szkoda byłoby mi katować mojego zacnego staruszka, choć ma on podobno mechanizm którego niejeden współczesny klocek mógłby mu pozazdrościć, (chyba:):))

Absolutnie unikaj naklejek. Jesli duzo przegrywasz to lepiej zainwestowac w drukarke do drukowania na CD. Mam przykre doswiadczenia w odtwarzaniu plyt DVD z naklejkami z wypozyczalni. Jedna z plyt znalazla sie po probie odtworzenia w gleboko w odtwarzaczu tak, ze musialem zdjac obudowe by ja wydobyc. Wielokrotnie z takimi plytami naped pracowal bardzo glosno i najwyrazniej meczyl sie.

Parsec ale czy to była naklejka specjalna do płyt - okragła, równo, symetrycznie przyklejona do płyty, czy jakaś zwykła, prostokątna, byle gdzie przyklejona naklejka ewidencyjna?

Używam od dobrych 6lat. W 99% Zweickform ( to generalnia dobra firma od naklejek dowolnego typu) do naklejania używam specjalnego naprowadacza (kiedyś kupiłem za 15 zł )dosyć precyzyjny( napewno bardziej niż zwykłe krążki dołaczane gratis ). nigdy nie zauważyłem jakiego kolwiek wpływu, raz tylko skopałem płytę, przy próbie odklejenia takiej nalepki.

Mialem stycznosc z dwoma rodzajami naklejek obie okragle, niby idealnie naklejone: jedne wielkosci calej plyty, drugie tylko wielkosci wewnetrznego krazka. Te drugie wydaja sie przysparzac mniej klopotow podczas odtwarzania.

A przy naklejaniu używałeć "celownika" ? Bo początkowo miałem z tym problemy - dla tego kupiłem ten automacik. Trudno nim krzywo przykleić. A takna marginesie to jestem w trakcie tworzenia toploadera i wyraź nie widać ( płyta w trakcie otwarzania jest na wierzchu ), że nawet dobre oryginały ( chesky,dorian, telarc ) nie kręcą sięidealnie... Niewidzężadnej różnicy pomiędzy kopią z dobrze naklejoną naklejką ( jeśli ktośto spierdzieli to rzeczywiście płyta lata bardziej ) i oryginalną, ale badań oscylometrycznych nieprowadziłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.