Skocz do zawartości
IGNORED

Co się z nami dzieje???!!!!

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawialiście się kiedyś, co się z nami dzieje, kiedy słuchamy swojej ukochanej muzyki na naszym ulubionym sprzęcie? Pojawiały się już nieraz głosy, że uczestnicy tego forum są uzależnieni od wrażeń dźwiękowych; słowo „nałóg” bardzo często przewijało się w postach. Jednak do tej pory teoria o naszym uzależnieniu była li tylko czystą spekulacją, słowem-wytrychem mającym usprawiedliwić łatwość, z jaka przychodzi nam wydawać coraz to większe sumy pieniędzy na nowy sprzęt i płyty.

Jeszcze do wczoraj żyłem w błogim przeświadczeniu, że audiofilia to tyko niegroźne hobby, pasja... Myślałem, że mogę w każdej chwili przestać... przecież rodzina, dom, pies... są ważniejsze wydatki itd.

Nic z tego panowie. Sytuacja jest o wiele groźniejsza, niż myśleliśmy. Oto fachowa diagnoza:

„... można stwierdzić, że osoby słuchające tych utworów, które same oceniają jako wyjątkowo przyjemne i wręcz wywołujące u nich stan zadowolenia i radości przeżywają to zadowolenie także na neurofizjologicznym poziomie. Uaktywniają się u nich struktury mózgowe, które zwykło się uważać za mózgowe ośrodki nagrody (... ). Między innymi, ujawnia się istotnie większa ilość związków zwanych opioidami, które są produkowanymi przez sam mózg substancjami zbliżonymi pod względem oddziaływania do morfiny. U mężczyzn odkryto spadek poziomu testosteronu w trakcie odbioru utworów ocenianych jako bardzo przyjemne. Spada też poziom hormonów kortykalnych, które są grupą substancji aktywowanych w trakcie przeżywania stresu (...). Co ciekawe, w reakcjach neurofizjologicznych uczestniczą struktury, których głównym neuroprzekaźnikiem jest dopamina, substancja najściślej związana z mózgowym układem nagrody. U osób uzależnionych od różnych związków chemicznych właśnie deficyt dopaminy prowadzi do odczucia silnego dyskomfortu w trakcie „głodu”. Niewykluczone więc, że (...) od muzyki też można się uzależnić ( ... ).”

Za: Paweł Krukow „Muzyka i mózg”, Muzyka21 9/2003, str. 35.

Potrzebna nam natychmiastowa pomoc i kuracja odwykowa!!! Nie chcę, żeby spadał mi poziom testosteronu!!! Chcę znów czerpać radość z obcowania z radiomagnetofonem „Kasprzak”!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/2409-co-si%C4%99-z-nami-dzieje/

kolejny chory ;)))))))))))

to jakaś epidemia - ten chce Kasprzaka.. inny postulował jakieś Tonsile i inne cuda.. kolejny twierdził nawet, że jest już uleczony - co to sie z ludźmi porobiło od tej tańszej wódy....

• Redaktorzy

Podaj swoj sprzet w "o mnie", dobrzy koledzy doradza. Na slepo moge rzucic pomysl - zielony pisak. Nic nie zmieni, ale spedzisz kuppe czasu smarujac swoje plyty z brzega i ze srodka flamastrem. I bedziesz szczesliwy.

-> Maleo

Jak już musisz coś zmienić, to przemebluj pokój, zmień ustawienie kolumn... Nowa zabawka to nie jest, ale na pewno sporo się zmieni. Niekoniecznie będzie lepiej, ale na pewno inaczej.

Janusz z Torunia

Czy to jakiś szyfr, czy też tylko tak się między sobą przechwalacie/licytujecie, a ludzie myślą, że to niby rzecz o audio ; )

Cytuję, coby było dokładnie:

"Podaj swoj sprzet w "o mnie (...)"

albo

"tym flamastrem to już sie kiedys bawilem :-)"

albo

"Najlepiej owinąć (...)"

* * *

Im dalel w las, tym szyfr trudniejszy do złamania, ale ja stary szyfrant jestem to i nabrać się nie dam. I tak wiadomo, o co idzie: )))

To proste, Andrea. Chcemy uprowadzić kilka samolotów, które następnie nakierujemy na siedziby upatrzonych dystrybutorów sprzętu. To oczywiste, że nie możemy pisać otwartym tekstem. Nadredaktor czuwa...

• Redaktorzy

I to by bylo na tyle. Podejrzewam ze ostatnim widokiem w zyciu guttena, kiedy otwarzyl drzwi z samego rana, bylo kilku panow pomalowanych w laty na twarzy, z dziwnymi przedmiotami w rekach.

Bardzo proszę o pilny kontakt wszelkie osoby, które mogą udzielić naszej agencji informacji na temat ob. Guttena. Pragnę podkreślić, że ukrywanie związków z ob.Guttenem jest w świetle prawa traktowane jako współudział w planowanym przestępstwie i grozi pociągnięciem do odpowiedzialności karnej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.