Skocz do zawartości
IGNORED

UHER CD-100 Reference No. 1 - uszkodzony

Mateusz_W

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem na gieldzie, ten 'referencyjny' model uhera i co? W srodku calkiem przyzwoity naped, dokladnie nie wiem co to jest, ale zawieszony na takich mini resorkach(wkrotce dam fotki). Bardzo porzadnie zrobiony. Dalej przetwornik Yamahy YM3020, kilka opa NEC. Wszystko chodzilo ladnie, dzwiek nawet przyzwoity.... Juz sie bralem za lekki tuning. Mialem wstawic podstawki precyzyjne pod opa i dac, wymienic pare kondensatorkow. Ale plytka byla przymocowana do chasis za pomoca takich plastikowych kolkow, wiec je wyciolem, wstawilem nowe metalowe, wkrecilem plytke i chcialem zobaczyc czy nadal bedzie dzialac - tak zapobiegawczo :) No i sie stalo. Przy wkladaniu tasiemek i innych kabelkow zapomnialem wlozyc jednego od zasialania silniczkow od napedu, etc. Efekt jest taki, ze teraz cd leci ze mna w kulki. Zaraz po wlaczeniu chwile nic sie nie dzieje, po czym wysuwa sie szufladka. kiedy wcisne wsuwanie, wsunie sie, po czym znow sie wysuwa :/ i tak w kolko. Wyraznie cos sie rozregulowalo. Oczywiscie nawet nie proboje zaczytac plyty. Laser proboje wejsc do akcji, jak wylaczam cd. Ktos pomoze?

https://www.audiostereo.pl/topic/24137-uher-cd-100-reference-no-1-uszkodzony/

Nie, to raczej nie to :) Tasmy sa na 100% wlozone poprawnie, bo zawsze je zaznaczam markerem, zeby pozniej nie bylo jaj... Ten cd ma taki scalaczek 'static memory', i moze jemu sie cos pomieszalo?? moze by go jakos zresetowac... :) W sumie wydalem na ten hihi-end'owy cd 50zł :))

Witam.

Po pierwsze zobacz czy któryś z kołków nie przywiera ci czegoś na płytce, czyli wyjmij płytkę jeszcze raz i dokładnie sie przyjżyj, chyba że sprawdziłeś to przed wymianą kołków.

Może być źle włożona któraś taśma, szczególnie zaintresuj sie taśma która idzie do czujnika zamkniecia szuflady może nie być dobrze włożona.

Z tego co napisałeś to szuflada się zachowuje tak jakby nie działał czuj nik zamkniecia szuflady, w wiekszości odtwarzaczy jest tak zrobione że gdy przez jakiś ustalony czas działania silnika szuflady (zamykanie) nie bedzie informacji z tego czujnika to sterownik otwiera szuflade.

Pozdrawiam Romek

@Harry

Dzieki :)) hua hua kołek zwierał sobie cos tam do masy :)) Juz jest wszystko ok. Jutro postaram sie wystawic fotki. A wogole ktos cos słyszał o tym cd???

btw. znalazlem liste odtwarzaczy, z info jakie maja dac'e i tak patrze Usher (jedna literka) hmmm... PCM1732. Ogladam plytke raz, drugi, z gory z dołu- nie mam tej kosci ... W koncu sie dopatrzylem, ze tamto to usher, a ja mam uhera ;)))

Sorry, mialem dac zdjecia ale wyszly jakies takie ciemne. mam cyfrowke minoxa 4mln pxl ale ostrosc jest na stale :) musze skolowac lepszy aparat lub wystawic cd na balkon :)

Od siebie dodam, ze naped jest jakis super porzadny. Na laserze gruba warstwa kurzu, a mimo to czyta cd-rw bez zajakniecia :o Pozatym wszystkie kondzie to elna, zadnych no name. dalej.. zadnych ceramikow, dominuja foliowki. opampy wiadomo jakies badziewia, tyle ze NEC. DAC to YM3020 yamahy. nie moge znalesc nic o nim w sieci :/ wiem tylko ze jest podwojny... Wyswietlacz typowo audiofilski pokazuje tylko nr utworu, a po przelaczeniu przyciskiem minuty i sek. oprocz tego pokazuje z boku play, pause, wysuwanie tacki. Sam naped chodzi ultra cicho, szuflady przy wysuwaniu wogole nie slychac. Jako bajer na przednim panelu jest taki wskaznik poziomu na wyjsciu -peak tak sobie pyka rzadek ledow w rytm muzyki. mozna to odlaczyc 1 kabelkiem, zeby nie pogarszal dzwieku ;)

No to raczej nie może być Panasonix ;)

Co to za giełda była bo u mnie we Wrocławiu to na giełdzie raczej panują Sony/Pioneer/Technics, a jakieś ciekawostki raczej żadko, chociaż ja też często nie bywam;)

Harvi ->

Po prostu nigdy o nim nie słyszałem, tych dobrych, małych, nie masowych marek jest tyle..... a ja tam nie jestem taki obeznany, no ale 95% społeczeństwa i tak jeżeli jakkolwiek kojarzy słowo "Usher" to tylko z popowatym muzykiem ;)

a oto i fotka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Shit. Za szybko czytam ;) Moja opinia dotyczyła ushera CD-100 a ni e uhera z fotki powyżej. Muszę chyba zmienić szkła na mocniejsze ;(

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dokładnie. I jeszcze tym, że sprzęt można conajmniej dokładnie obejrzeć (a na Allegro zdjęcia są często takie żeby zobaczyć tylko to co sprzedający chce żebyśmy zobaczyli), a czasami nawet właczyć i sprawdzić.

• 5 lat później...

o widze ze te odtwarzacze jednak istnieją :)

też posiadam uhera tylko inny model UCD-202 classic.

Śwetnie gra jak na taki plastyik, a napewno lepiej niż wygląda.

na samym starcie zdyskwalifikował brzmieniem budrzetową grzebaną yamahe.

Mój jest na 16-bit LC7881 sanyo. potem moze wrzuce jakąś fotke i też kupiłem na giełdzie za całe dwie dyszki. ten przetwornik bardzo przyjemnie sie tuninguje i gra niewiele gorzej niż tda1545 tylko w tym odtwarzaczu miejsca wogle niema na dodatkowe układy, a trafa to juz wogóle nie ma szans upchnąć.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.