Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Pioneer PD-S901

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo zbliżony konstrukcyjnie PD-S802. Tuning robił dla mnie Usha, uważam że warto było. W pierwszej kolejności wymienił tradycyjnie kondensatory, diody i op-ampy. Filtr sieciowy. Sam wytłumiłem obudowę. Właściwie poprawiło się... wszystko!

Teraz czekam na zainstalowanie zegara z własnym trafem i BGN-ek na wyjściu.

Czego i Tobie życzę :-))

zwolennik łagodności

Pierwszy etap - w sumie wymiana ok. 90 elementów, w tym np. 4 OPA 627, wyniosła ok. 600 zł.

W drugim rzucie: zegar 2 ppm - 160 zł. Zamówiłem 2 BGN - 25 USD. Plus jakieś 30 zł trafko i parę złotych drabiazgi do zasilania zegara. Zobaczymy, ile pan Adam weźmie za robotę ;-)

Dźwięk na ucho wart duuużo więcej.

zwolennik łagodności

Z tą matą to racja.Wykleiłem DVD Pioneer 525.I chyba gra lepiej ...:-)A przynajmniej przyciski zyskały jakby klasę.Chodza jakby dostojniej i ciszej.Szczególnie włacznik sieciowy...To tak jak zmiana gniazd głosnikowych na lepsze, złocone.Wystarczy miec ich lepszy wygląd w pamieci i sprzet nabiera jakby ogłady...:-)A wysokie tony brzmią jakby klarowniej.

Grundig High Fidelity

lenam>

Jeżeli tunningujesz układ zegara w Pionierku to nie zapomnij zmienić na szybszą bramki, przez którą idzie sygnał zegara do DACów i filtra cyfrowego. Ta która jest na pokładzie jest do niczego i lepiej ją zmienić na np. AC albo AHC.

Bardzo wskazane też jest zrobić jej oddzielne zasilanie i dobre odsprzęganie, bo potrafi "siać" w układzie.

Stabilizatorki DACów też lepiej zmienić na np.LT1085, bo 7805 to nie ta liga.

Nie wiem jaki filtr pasywny jest przed op-ampami wyjściowymi, ale Pionier lubił robić wielostopniowe filtrowanie i elementy pasywne z tego układu poprzedzające op-ampy mają wpływ wyraźny na dźwięk, więc lepiej dać tam dobre elementy (rezystorki i kondziorki - te drugie najlepiej SliverMica). W PDS802 jest najpierw pasywny filtr 2-stopniowy i jest co wymieniać ;-)

Pozdrawiam,

mi$kin

>my$kin

Twoje porady już się przydały przy planowaniu kolejnych modów dla mojej 802. Gdyby Ci coś jeszcze przyszło do głowy fajnego, będę wdzięczny.

>fenixx3000

No to witamy w klubie pionierów! Jeśli zddecydujesz się na Ushę, na pewno nie będziesz żałował. A tuning Pioneerów moim zdaniem to bardzo wdzięczne zajęcie. Grają świetnie.

zwolennik łagodności

Witam

Ja raczej bym nie zmienaiła bramek w generatorze kwarcowym pionier przeważnie stosuje układu typu HCU czyli nie buforowane. Niewiem jak w tym, ale w niektórych pionierach zegar jest blokowany przez tranzystor typu fet gdy cd jest w standby. On jest koło kwarca musiałbyś mieć schemat by go zlokaliaować pozbądź się go.

Pozdrawiam Romek

>> fenixx3000, 3 Lut 2006, 09:08

jesli sie nie myle mozesz tez sprobowac kontaktu ta droga:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lenam>

Harry może mieć rację! Musisz faktycznie to sprawdzić, czy taki fet nie blokuje zegara?

Wydaje mi się, że to rozwiązanie Pioneer przestał stosować w swoich modelach, gdy pojawiła się numeracja

3-cyfrowa, ale pewności 100-procentowej nie mam :-(

W modelu 8700 takie blokowanie z pewnością jest ;-)

Serwisówka w drodze, więc niebawem sprawa się wyjaśni. Ciekaw jestem, co ostatecznie (?) uda się wydusić z 802. Sama sensowna wymiana kond-ów, wzm. oper. i instalacja filtra sieciowego dały bezdyskusyjną poprawę, daleko poza granicą autosugestii, która zawsze czyha w takich sytuacjach. Teraz zegar, BGN na wyjściu, no i może te stabilizatory... Zobaczymy.

Dzięki, Panowie, za wszystkie uwagi - i proszę o jeszcze!

zwolennik łagodności

Faktycznie PD-S901 bez tunningu to bardzo dobry CD.I w dodatku dostępny za rozsadne pieniadze.Niestety dalej nie wiem jak w miare tanio poprawic jego brzmienie.PD-S802 chyba rózni się od 901 zbyt dużo.

Ukryta Zawartość

post-7608-100006986 1170284598_thumb.jpg

post-7608-100006987 1170284596_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Witam.

>lenam

Przetestowałem BG N 10/50 na wyjściu swojego Pioneera PD-S602. Było nieźle ale nie do końca.

Wysokie tony zabrzmiały słodko i gładko i tak jakoś przyjemnie. Po przesłuchaniu kilku płyt stwierdziłem że coś jest nie tak. Po prostu za słodko. Po dalszych kilku godzinach słuchania doszedłem do wniosku że black gaty powodują złagodzenie transjentów. Dotyczy to nie tylko tonów wysokich ale również pozostałej części pasma. Bas również stał się nieco zaokrąglony.

Pozostawiłem je jednak na miejscu przez kilka tygodni i było coraz lepiej,ale efekt „przesłodzenia „ nie zniknął całkowicie. Powróciłem do wcześniej używanych MKP philips.

Nie chcę Ciebie zniechęcać do BGN, myślę że powinieneś je koniecznie wypróbować.

Pozdrowienia.

>mzawek

Ho, ho, rzeczywiście, 901 wygląda duuużo lepiej. Przetworniki te same, ale reszta - palce lizać. Nie zmienia to faktu, że podstawowe mody będą bardzo podobne, jak sądzę. Filtr, zasilanie, op-ampy, wytłumienie. Była sugestia, żeby spróbować przyjrzeć się stabilizatorom. Słyszałem też, że zasadniczą poprawę daje wstawienie bardziej wydajnych transformatorów (oryginalne są "na styk"). No i zegar, pewnie z wlasnym trafkiem. Tyle się dowwiedziałem od mądrzejszych ode mnie.

>hemi

Chyba 100/50? Zamówiełem "u Petera", zobaczymy, czy zagrają lepiej od Jantzenów. Którym też nie można było niczego zarzucić.

Jakie masz op-ampy? U mnie OPA627. Fajnie.

zwolennik łagodności

>mzawek, 30 Sty 2006, 15:25

Wygląda nadzwyczaj solidnie. Osobiście jestem nadzwyczaj sceptyczny w

kwestii wymiany części bez zrozumienia ducha oryginału. Gdybyś przesłał

schemat (bez zooboowiązań, to może złośliwy inżynier napisałby coś

sensownego) :-)

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>lenam

Rozumiemy się dobrze. Chodzi o kondensator szeregowy na wyjściu analogowym blokujący napięcie stałe. Jego minimalna pojemność zależy od impedancji wyjściowej źródła i założonej częstotliwości granicznej. Zbyt mała jego pojemność ograniczy pasmo przenoszenia od dołu. 10uF jest jeszcze pojemnością wystarczającą. Trudno sobie wyobrazić w tym miejscu MKP lub olejowe o pojemności dużo większej od 10uF. W przypadku stosowania elektrolitów np. BGN można sobie pozwolić na 47uF lub 100uF ale czy taki zapas pojemności jest uzasadniony, tego nie wiem.

Pozdrowienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.