Skocz do zawartości
IGNORED

da się przerobić sprzęt z 110V na 230V?

neutralny

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie jak w temacie. W USA można dostać np. wzmacniacz słuchawkowy ASL za jakieś 1200-1300 zł (przy obecnym kursie dolara), a w Polsce ten sam wzmacniacz kosztuje ok. 1700-1800 zł. Czy w ogóle da się wtedy zasilacz przerobić i czy warto?

Rozumiem że trochę by to kosztowało, sam zwykły transformator toroidalny jaki widziałem np. w castoramie kosztuje od 40 do 70 zł w zależności od wielkości, przy czym nie wiem jak z jakością takiego trafa. Plus robocizna. Koszt może się zbliżyć do nawet 200 zł.

Jednym słowem - waszym zdaniem warto czy nie warto iść tą drogą?

Przy tak malej roznicy w cenie to sie raczej nieoplaca.

Czesc klockow ma mozliwosc przestawienia napiecia zasilania z czego sporo audiofilskich klockow po zdjeciu obudowy.

Rozwiazanie proste i uniwersalne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

neutralny

Ukryta Zawartość

Zadzwoń do Lachowskiego,wszystko wytłumaczy.

Ukryta Zawartość

1. Nie ma rzeczy uniwersalnych, są tylko rzeczy o większej tolerancji ;-)

2. Jeżeli stosujemy takie trafo jak to znajdujące się na allegro, to problem nie tkwi w trafie 230V/110V ale tym znajdującym się wewnątrz urządzenia (110V/?V), ono może mieć rdzeń liczony dla 60 Hz.

Więcej na ten temat np. tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupować drogi wzmacniacz sluchawkowy żeby używać go nie do końca zgodnie z zaleceniami producenta? Chyba kupiłbym to urządzenie w Polsce...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym się nie obawiał różnicy 50/60Hz - żeby mogło to zepsuć urządzenie to musiało by być ono wyjątkowo gówniane - ja swoją thete przestawiłem ze 110/60 na 230/50 i piknie gra

Gówniane czy nie, trafo się nasyca, grzeje i caly zasilacz pracuje z mniejszą wydajnością. Szczególnie niepożądane we wzmacniaczach wszelakiej maści (mocy zwłaszcza).

A poza tym jak to się ma do audiofilskiej rzetelności w dbaniu o szczegóły [typu płyn do czyszczenia wtyczek]?

Nie mam na myśli takich przypadków, to chyba oczywiste. Ale jak widać akurat w tym wypadku tak nie jest, co rodzi podejrzenia, że sprawa może wcale nie być taka oczywista...

A ty Krzemień pomyślałeś przed wpisem z 17:47? Czego sie czepiasz tej czestotliwości, twoim zdaniem ma znaczenie? A czy zauważyłeś, że większość sprzętów audio ma jeden nieprzełączany zasilacz (nie impulsowy) na 50/60 Hz co znaczy, ze dają sobie one (te zasilacze) radę z oboma skrajnymi wartościamu tego zakresu. czytaj - nie ma znaczenia.

profee, 31 Sty 2006, 20:18

>A ty Krzemień pomyślałeś przed wpisem z 17:47?

Pomyślałem, nie wpisuję niczego bez namysłu jak co niektórzy na tym forum.

>Czego sie czepiasz tej czestotliwości, twoim zdaniem

>ma znaczenie?

Moim zdaniem ma. Nie tylko zresztą moim, posiłkowałem się odpowiednimi linkami. Przejrzałeś je choć pobieżnie?

>A czy zauważyłeś, że większość sprzętów audio ma jeden nieprzełączany zasilacz (nie

>impulsowy) na 50/60 Hz co znaczy, ze dają sobie one (te zasilacze) radę z oboma skrajnymi

>wartościamu tego zakresu.

Zauważyłem. Ale nie w tym wypadku, ponieważ w tym urządzeniu nie ma takiej opcji. A zatem wcale nie musi tak być, jak piszesz.

>czytaj - nie ma znaczenia.

W świetle tego co wyżej jesteś tego 100% pewny? W wypadku trafa na rdzeń liczony dla innej częstotliwości sieci zasilającej oprócz mniejszej sprawności zasilacza trafo się bardziej grzeje oraz - co może być ważne - potrafi czasem nieprzyjemnie burczeć. Ale to drobnostka, nie?

Poza tym jeżeli ktoś dba np. o cudowne podstawki antywibracyjne pod sprzęt i jednocześnie dokonuje (dopuszcza) tego typu paździerzy, to nie mam więcej nic do dodania.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zakupienie urządzenia w naszym kraju.

Droższe i audiofilskie urządzenia mają trafo na konkretne napięcie. Tania masówka natomiast ze wzgledów cenowych produkowana na cały świat ma trafo z róznymi odczepami na napiecie 110 i 230. Starczy tylko odnaleźć puste zaczepy i zrobić zmianę. Co lepsze firmy łaczą wszystko do kupy, a zamiana napięcia polega na przestawieniu przełącznika zwykle z tyłu obudowy. Tak więc w taniźnie niczego wymieniać nie trzeba. W drożyźnie koszt dobrego trafa 70-100zł (www.toroidy.pl) nie zaskoczy i nie zrujnuje posiadacza:):)

>>A czy zauważyłeś, że większość sprzętów audio ma jeden nieprzełączany zasilacz (nie

>>impulsowy) na 50/60 Hz co znaczy, ze dają sobie one (te zasilacze) radę z oboma skrajnymi

>>wartościamu tego zakresu.

>

>Zauważyłem. Ale nie w tym wypadku, ponieważ w tym urządzeniu nie ma takiej opcji.

O jakiej ty opcji mowisz. Chodzi o to, ze producenci uważają, że te same trafo które siedzi w zasilaczu pracuje ICH zdaniem dobrze i dla 50 i 60 HZ. Podają więc 50/60 Hz bo dla pracy zasilacza to bez znaczenia. Co do linków - w tej akurat sprawie wystarcza mi własnej wiedzy, nie musze szukac jej w krynicy internetowej.

Podkresle jeszacze raz, w urzadzenia audio przlacza sie tylko napiecie (poprzez przelaczenie uzwojen pierwotnych)

Kazde urzadzenie moze dzialc w zakresie 50/60hz. Moj sub mam tolerenca 230/240 volt i 50/60 Hz.

W USA maja 60 hz zeby zminimalizowac starty zwiazane z przesylem.

Dodam, ze moj Kolega (powazny elektronik:)) robil w zakladzie pracy doswiadczenia. Zasilal sprzet europejski czestotliwosciami wyzszymi niz nominalne 50 hz do okolo 100 nie bylo skutkow ubocznych.

Krzemien spytam bez zlosliwosci, jestes po szkole technicznej/elektronicznej ??

> profee

Jeżeli nie ma problemu, gdyby istniał z tyłu taki switch, to skąd się w ogóle wziął ten temat? :-)

>Podkresle jeszacze raz, w urzadzenia audio przlacza sie tylko napiecie (poprzez przelaczenie

>uzwojen pierwotnych)

Ależ to jest jasne. Ale istnieją różne trafa, mniej lub bardziej uniwersalne.

>Kazde urzadzenie moze dzialc w zakresie 50/60hz.

Urządzenie jako całość tak. Ale to uogólnienie dość ostrożnie rozciągałbym na tranformatory, zwłaszcza w kontekście urządzeń mocy...

>Krzemien spytam bez zlosliwosci, jestes po szkole technicznej/elektronicznej ??

A czy ewentualna odpowiedż na coś rzutuje? :-)

Panowie

Będąc zupełnym laikiem podzielę się spostrzeżeniem, że przecież sprzęt ten jest dostępny zarówno na rynku europejskim jak i amerykańskim. Oznacza to moim zdaniem, że w jakimś stopniu oba te urządzenia tolerują różne częstotliwości prądu z sieci. Innymi słowy od pewnego punktu to są identyczne urządzenia.

Po ciekawej lekturze waszej dyskusji wydaje mi się, że prawidłowo wykonana przez fachowca wymiana transformatora (tylko jaka jest już prawidłowa? ;-P) powinna być w 100% zadowalająca dla działania sprzętu, natomiast samo dołożenie transformatora „przejściowego”, czyli opcja najtańsza, może mieć jakieś nieciekawe skutki uboczne.

Zresztą zadałem pytanie do ASL, może odpowiedzą. Byle jakiś handlowiec się nie silił na ekspertyzę ;)

Przerabianie nowego sprzętu jest raczej karkołomne, bo obawiam się, że fachowiec musiałby wziąć może i stówkę za takie zlecenie albo i więcej, a sprzęt od razu traci na wartości bo nie ma żadnej już gwarancji i jest „grzebany”.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.