Skocz do zawartości
IGNORED

kabelek glosnikowy kynar diy

EMiL

Rekomendowane odpowiedzi

Czytalem kilka pozytywnych opinii na temat kabelka glosnikowego z kynara. Myslalem o warkoczu z 9 nitek na "+" i 9 na "-" na kanal. Warkocz 3 razy 6 drucikow, wtedy druciki z sygnalem plusowym bylyby pomieszany z minusowym lub 6 po 3 druty i oddzielne prowadzenie sygnalu plusowego w trzech linkach i analogicznie minusowego.

Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi:)

Co o tym myslicie? A moze macie inne propozycje na kabel z kynara, moze lepiej zrobic cos cienszego?

Czy warto go zaplatac?

Pozdrawiam,

Emil

https://www.audiostereo.pl/topic/24222-kabelek-glosnikowy-kynar-diy/

Czesc

Ja mam zrobione kabelki ze skretki komputerowej czyli CAT-5 + to jeden rzewod - to drugi, nie plecione ze soba wogole ale w srodku kazdy jest pleciony :) gra bardzo poprawnie

Pozdrawiam

PS ale bede zmienial na Kimbery 4 PR

"wtedy druciki z sygnalem plusowym bylyby pomieszany z minusowym" - to gwarantuje zwiększenie pojemności. Już lepiej zrobić warkocz z 4 przewodów (4 x 3 zyły).

Albo można zapożyczyć splot od kimbera. Zawsze mi się wizualnie podobały kimbery serii 8.

Wiem ze zwieksza to pojemnosc kabla, ale niektorzy tak robia;)

Splot tego Kimbera wyglada ciekawie, ale nigdzie nie znalazlem na tyle dokladnego zdjecia aby domyslec sie jak go sie robi. Moze mi podpowiecie?

Jaki powinien byc przekroj takiego kabla?

Wyglada tak jak na fotce, jak to sie "skreca" tez chcialbym wiedziec :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9877-100007207 1170284258_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmm wydaje mi sie ze,

Kimber 4PR to cztery przewody plecione ze soba

Kimber 8PR to osiem przewodow,

ale glowy nie dam, moze ktos ma u siebie i odpowie, najlepiej niech rozplecie a pozniej plecac nagrywa od razu do avi :))))

Kimber 4 to 4 jednego koloru i 4 drugiego, czyli razem 8.

Analogicznie Kimber 8 ma 16 przewodów.

Mam kawałek Kimbera 4 i splot jest troche bardziej skomplikowany niż wygląda. Nie jest on symetryczny względem osi, w jednym miejscu widać wyraźny "przeplot". Chyba jedynym rozwiązaniem jest kupić kawałek kabla i powoli rozgryść jak to się plecie.

Niestety problemem jest rowniez niewielka grubosc kynaru i wynikajacy z tego brak basu:(

Najlepiej byloby popelnic taki kabelek z drutow roznej grubosci, od 0,25 czyli standardowy kynar do powiedzmy 0,7mm(takiego kynaru nie ma).

Kimber ma sporo grubsze poszczegolne zyly. W watku Matthew dotyczacym interkonektow forumowicze robili laczowki z dziewieciu troj-milimetrowych srebrzonych zyl na + i takiej ilosci na minus wiec kabel glosnikowy powinien byc raczej sporo grubszy. A to komplikuje cala prace.

Ja bawię się od kilku tygodni. 32 żyły na + i 32 żyły na - standardowej grubości 0,3mm i dodatkowo 6 żył cieńszych. Kupiłem 270metrów KYNARU w tym celu, ale to paskudna robota i nigdy nie mam czasu skończyć.

Jeśli kogoś interesują eksperymenty z przewodami bi-wiring to proponuję sprawdzić działanie przewodu

typu LIYCY TP 6x2x0,75

(Lapp Kabel lub inny producent , można kupić za grosze w każdej większej

hurtowni elektrycznej )

Sposób podłączenia :

Dwie skrętki na górę

Pozostałe cztery skrętki na dół

Życzę powodzenia

>PrzemekElektro

Chwilowo nie ma co zdradzać. Jak powstanie i przejdzie pomyslnie testy na kilku wzmacniaczach i kolumienkach, to będzie o czym rozmawiać. Często coś okazuje się być wielką lipą i stratą pieniędzy. Po co wciągać w to innych. Jeśli będzie to jakoś grało, to oczywiście dam upust swojej próżności i pochwalę się ;)

>Ja mam zrobione kabelki ze skretki komputerowej czyli CAT-5 + to jeden rzewod - to drugi, nie

>plecione ze soba wogole ale w srodku kazdy jest pleciony :) gra bardzo poprawnie

Na początku, kiedy nie załapałem idei plecionki DIY z cat5, zrobiłem podobnie, z tym, że po dwa przewody na + i po dwa na minus - efekt: scena ściśnięta między głośnikami i odchudzenie basu - to pierwsze co się rzuca na uszy.

Po wykonaniu kabla poprawnie dopiero docenisz jego zalety! Tym razem wprawdzie także nie zaplatałem i kable po prostu leżą/wiszą luzem w zupełnie losowej konfiguracji przestrzennej ;-) (po cztery na kolumnę), ale są zrobione tak, że "kolorowe" kabelki z każdej pary skrętki idą na +, a "białe" na minus. Dało to piękną, szeroką przestrzeń z ładną lokalizacją żródeł pozornych i lepsze zrównoważenie tonalne, w tym obszerny i jędrny bas oraz bardziej połyskliwe wysokie.

W humanitarnych cenach podobno trudno znaleźć coś lepszego.

Kobayashi

Czyli w sumie do jednej kolumny iegna u Ciebie az cztery CAT-5?

Ja kiedys znalazlem "schemat" ze robi sie warkocz z trzech CAT-5 i takjak Ty zastosowales kolorki na + a biale na mnus. O takim czyms tez mysle....

Jeszcze jedno pytanie CAt-5 i CAT-5 ?? sa druciki i sa linki, ktore lepsze? Linki sie nie lamia i sabrdziej "gietkie"

Pytam, gdyz bede robil w najblizszym czasie taki "warkocz" z trzech CAT-5 tylko mam zamiar pozdejmowac jeszcze te glowna koszulke ze wszystkich kabli i wlozyc wszystko w oplot ktory juz chyba do mnie jedzie :)

A poniewaz CAT-5 jest faktcznie tani, wiec rownierz pokusilbym sie o wykananie podobnej plecionki jak wlasnie Kimber 8-PR. Wychodzi ze to 16 zylek czyli akurat dwa CAT-y :)

licze ze ktos rozrysuje jak zaplesc taki splot :) moze wekend bede mial wolny to sie pobawie w plecenie :))

Tak, poszedłem na całość ;-) Są po cztery cat5 na kolumnę. Wychodzi w ten sposób łączny przekrój ok. 3,4mm2 w jedną stronę - czyli dla jednego zacisku.

Na TNT-audio piszą, że dla dźwięku lepiej stosować cat5 solid (druciki - są sztywniejsze, to fakt i jest to powiedzmy wada) - skorzystałem z tego zalecenia na wiarę, nie eksperymentując (bo i po co, skoro wcześniej już ktoś to robił).

Warkocza nie zaplatałem, bo kable biegnąc zupełnie osobno są i tak w większej odległości od siebie, przecinając się w losowej dość konfiguracji, co także dobrze robi na pojemność ;-)

(Aha, TNT-audio maniacy radzą także, aby zachować jednakową kierunkowość kabli w wiązce, czyli napisami na koszulce zawsze w tę samą stronę - można to oczywiście pominąć z pobłażaniem w oczach, ale to wkońcu parę sekund, a sumienie spokojne.)

chcialoobysie powiedziec "co wy k....a wiecie o zaplataniu :))))))))))))))) soryyy :)))))))))))

to co na zdjeciu:

cena - minimalna - dzwiek - porownywalny do taniego kimbera

a nawet chyba bedzie lepiej - musze posluchac

i tak mialem zmieniac na jakies ciekawsze -

na zdjeciu porownanie do prostego kimbera - prosze pochwalic wielkosc :))))

ktos proponowal weza strazackeigo na oslone - nooo nie wiem czy by wystarczyl :)))

2 wieczory zabawy :))) poranione palce - ale duuzo satysfakcji :))

goora i dol osobno - niesymetrycznie - 2 wiecej drutu na dool

ide sluchac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

a co apnowie sądzą o tym?

Ukryta Zawartość

nieźle się gość musiał przy tym pociąć...

Ukryta Zawartość

jeszcze troche o cat 5

swoją drogą ciekawe które najlepiej "grają"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważcie panowie że CAT5 jest dostępny od wielu róznych producentów.Takie kable zrobione jako głośnikowe mają różne charaktery.Gdzieś na forum opisałem sposób zrobienia mojego kabla głośnikowego na bazie CATa Beldena.Taki kabel wypadł lepiej w porównaniu z Kimberem 4TC, Transparentem Audio "wave",jakąś Tarą za ok 90zł/m ( nie pamiętam nazwy).

Co do kynara to z tych które mozna dostać czy to w Nikompie czy u Piekarza w większości mi nie odpowiadał.W przypadku okablowania kopułki w kolumnie wysokie były obfite ale miały taki słodki charakter a przy tym brakowało rozdzielczości.Sytuacja powtórzyła mi się gdy zrobiłem z niego IC w geometrii XLO.Dużo bardziej mi odpowiadało brzmienie CATa w tej samej geometrii.To odstępstwo od neutralności które powodowało że w dzwięku brakowało metaliczności dałem sobie z nim spokój w połączeniach "pełnopasmowych".

Ale w jednym miejscu kynar sprawdził mi się bardzo dobrze.Mianowicie okablowanie głośników niskośrednotonowych.Dało poczucie gęstej i namacalnej średnicy.

Obecnie chcę sprawdzić jak wypadnie kynar w podłaczeniach zasilania w GC.

MIly

no faktycznie do cienkich to ten Twoj CAT5x6 nie nalezy :-))

widze ze masz kimbera tez jaki to ?? 8PR?? ja sie przymierzam do zakupu, a jak zobaczylem te rozne "skretki ze skretek" tojuz sie bardziej zdecydowalem na zakup Kimbera :-)

Mily, napisz jak wypadlo porownanie

Pozdro

PS a moze skoro juz masz tego kimbera to wrzoc dobrej jakosci foto jak to jest skrecone :-)

slucham dopiero 2 dzien

wiec - kimber niestety najtanszy - zakupiony jeszcze do systemu z jamaha 590 :))) dawno temu :)))

przed zakupem kabli - proponuje zrob skretke taka jak ja - to pomysl DOKLADNIE@!!!! wziety z

Ukryta Zawartość

duzooooo roboty pokaleczone palce - moje druty molex byly bardzo twarde i ciezko sie obieraly

podobno wazne aby nie isc na latwizne i podzielic biale od kolorowych - biale na minus kolor na plus lub odwrotnie :)))

ja nie sprawdzalem - ale kilka WWW stwierdzalo zdecydowana poprawe zachowania

co ciekawe - calkowicie sie zgadzam zgadzam z opisem na stronie

- moj w`a`z zagral dokladnie jak u tego wloskiego DIYowca

skretka cat 6 - w srodku druty solid a nie plecionka - Kabel Molex 6 kategoria

- na alegro za pieniadze tfuu smieszne tak ze jak niektorzy pisza NIE MA PRAWA GRAC :))))

niestety bardzo to twarde jest - a moze zaleta???

nie mam pojecia jak sie zachowa w innych systemach - zwlaszcza ze koledzy pisza o duzej pojemnosci -

u mnie na 2 wzmakach nic sie nie dzialo...

aha z 6 kabli zaznaczylem 2 i one poszly na goore a 4 na dool do BoWiringu - szybko i wygodnie :)

co do zdjecia Kimbera - moze wieczorem... tera nie moge...

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.