Skocz do zawartości
IGNORED

blue tac a zestaw mocujący

rafal_radom

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że już setki razy było, ale i przykład być może szczególny.

Otóż przyjdzie mi ustawić monitory o dość dużych rozmiarach (597mm x 362 mm x 300 mm) i wadze (21kg/szt) na standach JTL RA 108 (wymiar górnej płyty 176mm x 165mm).

Jak wskazuje powyższe głośnik będzie wystawał poza stand na 9cm (z każdej strony na szerokości) i 6,5 cm (na głębokości).

Podpowiedzcie uprzejmie czy blue tac powinien zapewnić względną stabilność kolumnie czy też wskazane jest zastosowanie zestawu mocującego (choć niechętny jestem wierceniu dziur)

https://www.audiostereo.pl/topic/2429-blue-tac-a-zestaw-mocuj%C4%85cy/

Konkurent JTL, StandArt, zdecydowanie preferuje blue-tacka. Takie rozwiązanie jest prostsze, tańsze, wygodniejsze i nie niesie za sobą ryzyka uszkodzenia kiolumn. Szef StandArta twierdzi też, że daje najlepsze efekty dźwiękowe(patrz. dział listów w HFiM - jeden z ostatnich numerów, być może opublikowali go już swojej stronie)

natomiast szef JTLu jasno mowi, ze nalezy eksperymentowac, poniewaz ustawienie glosnikow jest "strojeniem" zestawu - wcale nie upiera sie przy jednym rozwiazaniu. Mi zaproponowal kupienie calego zestawu w korzystnej (w porownaniu do sumy cen poszczegolnych elementow) cenie i zasugerowal sprawdzenie jak calosc bedzie brzmiec lepiej. I pewnie tez najpierw sprobuje blue taca a dopiero gdy nie osiagne zadowalajacego efektu sprobuje mocowania na stale, ale niewatpliwie wynika to ze "strachu" o glosnik, ktory niekoniecznie musi byc uzasadniony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.