Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD-660 Tuning

Mateusz_W

Rekomendowane odpowiedzi

Wzialem sie za lekki tuning tego urzadzenia, z pomoca DiSound (CDMODS). Chcialbym na poczatek dac osobne zas. dla opow na wyjsciu. Jest ich po 1 na kanal, pojedyncze. Dalem poki co AD824. Czy mozna ulepszyc jakos to wyjscie? Dac inne wartosci rez, ew. wywalic ten kondensator kompens. ? Czy to cos pomoze? I czy ktos moze mi powiedziec, jak policzyc wzmocnienie dla tego ukl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24361-denon-dcd-660-tuning/

Kondesator powinien zostać. Zapewnia stabilnośc dla szybkich wzm. op., oprócz tego ze jest czescią filtra. Wzmocnienie to R321/R319 czyli tu 1. Zmieniając te rezystory zmienia sie także dobroć filtru, która zleeży od wzm, i cz. filtra (zależną od R319 i R323). W układzie jak tu, z wielokrotnym sprżezeniem zwrotnym wzmocnienie nie powinno być większe od 3. Wartośći jaka tu jest ustalona nie powinno sie zmieniać, bo zapewnia płaską harakterystykę w paśmie przepustowym (wyższe wzm. powoduje podbicie górnego krańca).

Mozesz zmienic te kondensatory na poliporpylenowe lub spróbować wyrzucić albo zmniejszyć C309.

ok dzieki, na dniach kupie te kond. foliowe :)

@Piotrek608

Masz moze schemat wyjscia dla yamahy cdx-880, bo wiem ze robiles ten model, a ja akurat tez go mam. Chodzi mi konkretnie o podzial rol miedzy opa. Sa 4 na wyjsciu... Czy 2 ida na variable i 2 na fixed?

Nie nie absolutnie fixed obsługuje tylko potencjometr i sygnał z potka wraca na ampa od wzmaka słuchawkowego i na wyjscie variable

4 operacyjki pracuja w układzie wyjsciowym daca YAC514F konwersja i/v i filtr dolnoprzepustowy do tego na koncu jest dobudowany mały buforek na dwoch tranzystorkach mocy i diodkach w strone wyjscia fix jest w szeregu dwa rezystory 330ohm i układ mutujacy wstaw tam rezystory 33-47ohm a tranzystorki mutujace zostaw sygnał bedzie na tyle silny ze mu juz nie zaszkodza a dalej spokojnie bedea spełniac swoja rolę.

dzieki za rady odnosnie yamahy :)

A wracajac do denona... Chcialem mu dac osobne zas. dla opa... Zasilanie do nich idzie przez zworki wiec mozna je po prostu przeciac (na zdjeciu zolte x) i w ich miejsce wpuscic kable od osobnego zasilania(czerwone kropki). I tu mam 1 problem. Gdzie dac mase od tego zasilania? W miejscu zielonej kropki? czy gdzies podlaczac mase od trafa czy nie? Wowczas do samego dac zostalo by 68u Oscon na + tylko.

fotka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

czy jesli chce zamiast tranzystorów mutujacych dac na wyjscie przekaznik powinienem cewke dac w miejsca oznaczone czerwonymi kropkami??? i czy ten rezystor 680R musi miec taka wartosc, czy moze mozna dac jakas inna ? a co z tym do masy zwierajacym mozna go wywalic wogole??

najlepeij jak odetniesz kolektor tego tran. mutujacego od sygnalu w jego kolektor dasz przekaznik z dioda rownolegle do cewki i do + na 5 ew 12v zaleznie od zastosowanego przekaznika itp. styki oczywiscie na miejsce kolektora i do masy. Wystarczy uzyc jednego z tych zwieraczy drugi tranzystor z innego kanalu wylutuj lub polacz je rownolegle do cewki

• 6 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.