Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioneer PD-S 705 z Allegro

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie dotyczy aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chcę kupić przyzwoite używane CD dla syna by się oswajał z właściwie reprodukowanym dźwiękiem. ;)

Jednocześnie nie chcę wydawać fortuny - przypominam że chodzi o CD dla dziecka.

Nie znam za dobrze starych Pioneerów - stąd moje pytanie:

1. Czy to sprzęcik wart uwagi?

2. Ile warto dać za to CD (zakładając że sprzedający nie oszukuje co do stanu)?

3. Jeśli zabawka w domu "się przyjmie" i syn zechce zostać z nią na dłużej, to jakie są możliwości ew. tuningu?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/24386-cd-pioneer-pd-s-705-z-allegro/

No ładny, właśnie - i cena nie zabija...

To kto mi powie do jakiej kwoty warto licytować tego Pionka? :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

705 to jeden z najmniej udanych Pioneerow. W ogole seria 05 zupelnie odpada. Mechanizm Stabble Platter (patent Pioneeera) zostal wdrozony w 1991 roku. Nie warto sie interesowac tym modelem. Pozdrawiam.

No i jeszcze jeden mały problem - jak w takim philipsie siądzie laser, to trzeba za nowy zapłacić ok 70zł. A w Pioneerze kilka razy więcej. Fakt, że CDM 12 jest może nieco mniej trwały od Pioneerów, ale przecież kilka słabych ciosów rozłożonych w czasie boli nieco mniej niż porządny jednorazowy kop.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Il Dottore - seria 05 to przedostatnia seria odtwarzaczy Pioneera - ostatnia byla 07. Mialem kiedys PD-S 604 to byl moj pierwszy Pioneer. 705-tka nie jest wcale od niego lepsza. To bardzo budzetowy cdek z wieloma oszczednosciami. Skusic moze tu tylko stan techniczny nic wiecej. Jesli chodzi o odtwarzacze z odwrocona plytka a co za tym idzie z przetwornikiem jednobitowym (naogol PD 2028 A) to warte uwagi sa nastepujace modele:

PD-S 901 (ma go mzawek za moja rada i jest zadowolony)

PD-S 801

PD-S 802

PD-S 701

PD-S 702

PD-S 703

Jednak na pewno lepszym rozwiazeniem bylby PD-S 9700 i chyba najlepszy Pioneer z odwrocona plytka (poza PD 95) - PD 9700. Reszte modeli mozesz sobie darowac. Chyba ze interesuje Cie takze zwykly naped - wtedy inna rozmowa.

No ale czekaj disco... Jak ostatnio pytałem o PD-702 to pisałeś że to shit.. :) Chyba ze chodzilo tylko o zawyzona cene na allegro.

PD-705 wg wszelkich opinii gra bardzo przecietnie, jedynie sam napęd jest sympatyczny.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Panowie, dzięki za porady z dobrego serca płynące ale przypominam - chodzi o sprzęcik dla dziecka! :)

To nie ma być żródło w głównym systemie tylko CD dla 12-latka. I pod tym kątem proszę o opinie.

Proponuję na początek coś takiego:

Philips CD-614

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napęd CDM 4/19 z bezszczotkowym silnikiem prowadzącym laser i szklaną soczewką - nie do zdarcia, do tego przetwornik TDA1543 i całkiem sporo dobrych części w środku... no i te 60-80 zł to w sumie nie wiele.

Nie wygląda tak ładnie jak Pioneer, ale gra elegancko... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac71, 9 Lut 2006, 12:34

>>>Pioneer PD-S 707 nie ma startu do swoich poprzednikow...

Czy sugerujesz ze nie przeskoczy poprzeczki w sumie niezbyt wysoko zawieszonej przez autora watku?

>>>Chcę kupić przyzwoite używane CD dla syna by się oswajał z właściwie reprodukowanym dźwiękiem. ;)

Jednocześnie nie chcę wydawać fortuny - przypominam że chodzi o CD dla dziecka.

mysle , ze jak co gra jest sprawą kazdego z Nas osobna , to co przypadnie jednemu do gustu , drugi skrytykuje...

chociażby odczucie uzytkownika discomaniac71 odnośnie produktu Yamaha AX900, jest ono domyslam sie, znacznie inne niż moje, tak samo jak czytałem wypowiedzi wspomnianego kolegi dotyczace DENON`a DCD3300... dlugi czas posiadalem i wspomnianego mulenia nie slyszalem w głosnikach :) sprawa co komu sie podoba, zestawienia w jakim pracował (pracować ma) dany "klocek" itp.

Co do Pioneera , ze wzgledu na stan ja bym licytował max do 350zł , wyższą kwotę odpuściłbym

jak to ma być sprzęt do 12-sto latka to jest aż za dobry, uwazam ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fakt foxi85 mamy inne gusta. Dodam ze AX 900 podobal sie takze psg. Pamietam tez Twoja opinie o A 1020. Ja zgadzam sie raczej z borysgo2 jesli chodzi o ten wzmak. Zaluje tylko ze nie slyszalem A 1000. Pozdrawiam.

tak , wszystkie opinie, porady , recenzje w gazetach itp. weryfikują sie w chwili osobistego odsluchu :)

a ze gusta sa różne , odczucia z danego odsluchu tez , dlatego jak juz sie czlowiek wypowiada co do brzmienia danego segmnetu jest jego osobista opinia (przyjamniej w moim przypadku, czegoś nie slyszalem to sie nie wypowiadam) , co innego kwesta awaryjnosci, ceny czesci zamiennych, wad techniczych... te 3 kwestie powinny brzmiec u wszystkich rowno i artykuły co do tych spraw powinny byc dosc wiarygodne (no kwestia cen wyjatek, Pan A moze zalatwic dany laser za 200zł a Pan B za 185zł)

Dziękuję wszystkim za dobre rady.

Poszedł za 405 złotych - oczywiście zostałem ostrzeżony i nie licytowałem. :)

il Dottore, 13 Lut 2006, 13:28

Posiadałem kiedyś ten CD, grał u mnie z Radmorem LS-30 i wzmacniaczem Audiolab (tym najtańszym). Przecietne urzadzenie jesli chodzi o dzwiek, ponadprzecietny wyglad i fajne mozliwosci uzytkowe. Mysle, ze cena za która został sprzedany na Allegro jest o ok. 200 zł za wysoka. Przy porownywaniu go z o kilkaset zl droższym NADem, roznica byla przede wszsytkim w gornym zakresie pasma - okazalo sie, ze PD-705 nie mial tam własciwie nic do powiedzenia/zaoferowania. Bas, srednica - roznice byly slyszalne, ale nie tak drastyczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.