Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD 960 jako transport

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Od dłuższego czasu planuję zakup docelowego transportu do NOS-Daca Petera Daniela. W chwili obecnej mam Philipsa 604 na CDM 4/19. Mam pytanie, czy warto wydać ponad 1000 zł na CD Philips 960. Przeczytałem całe archwium forum, były tam bardzo pochlebne wpisy Bartka1, ale pisał głównie o zmodyfikowanej 960-tce.

Na AudioShow kilka lat temu słuchałem zestawu Jeff Rowland + Philips 960 + Kolumny Qba i jak dla mnie był to jeden z najlepszych dźwięków tej imprezy.

Jak Philips 960 sprawdzi się jako transport do Nosa, czy zmiany wprowadzone po 604 będą warte wydanych pieniędzy ? Z góry dzięki za rady.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/24414-philips-cd-960-jako-transport/

Te leciwe Philipsy CD960 i 880 są bardzo zacne , można dorzucić jeszcze do nich Marantza CD94 i 80 oraz nieco tańszego

CD75DX , wszystkie z CDM1 .Też miałem zamiar kiedyś kupić któryś z nich . doszedłem jednak do wniosku że przy

tak wygórowanych cenach tych staruszków bardziej opłaca mi się kupić złożyć kit na CDM2pro z Daisy .

Zorro

Kombinujesz, kombinowałeś, będziesz kombinował coś z CDM2pro ? Bo faktycznie za tą cenę można by mieć nowy transport tylko trzeba samemu złożyć. Czy CDM2pro odpowiada klasą staremu CDM-1 - lepszy, gorszy ?

Chwaliłem CD 960 bo jest to faktycznie dość wyjątkowy CD z tych które przerabiałem. Ujmę to w ten sposób że po zaaplikowaniu tego samego zestawu przeróbek (do bólu przećwiczonego na CD 304MKII i wielu tańszych) zaoferował brzmienie o klasę lepsze niz najlepszy z wcześniejszych CD304MKII. O klase to w odniesieniu do sklepowych klocków moz ebyć różnica jak między dobrym CD za 4tys. a dobrym za 8tys. Nie aplikowałem moich przeróbek do CD 80 Marantza i Philipsa CD 880.

Marntz CD 94 to doładnie to samo co Philips CD 960, jota w jotę, różni je tylko przedni panel.

Philips CD 960 - CDM 1

Mrantz CD 94 - CDM 1

Philips CD 880 - CDM 1/MKII

Marantz CD 80 - CDM 1/MKII

Marantz CD 75DX na pewno nei jest na CDM 1. To tańszy plastikowy model z rodziny CD 75. Były CD 75 na CDM 2, CD 75MKII na CDM 1/MKII i CD 75DX na zdaję sie CDM 2 lub CDM4 którymś z silnikiem halla (nie DM 4/19)

Reasumując. Podejrzewam z eza dobre brzmienie Philipsa CD 960 (=Marantz CD 94) odpowiedzialna jest niesamowicie pancerna konstrukcja (chassis jeden odlew z aluminiumi gruba stalowa płyta sodnia) oraz rozbudowane zasilania. Dodam ze konstrukcja mecaniczna jest znacznie lepsza niż Marantza CD 80 i Philipsa CD 880. Moim zdaniem więc jak na dobry transpoort jaknajbardziej bym polecał spróbować. Mozan stalową płyte od spodu zastąpić grubym alu lub drewnem, odłaczyć wszystko co wiąże się z DAC-iem i analogówką ijeszcze trochę potuningować i podejrzewam ze może być nieźle. Moja rekomendacja, jeszcze wieksza do marantza CD 94 bo jest znacznie ładniejszy (ale i droższy z drugiej ręki).

moje 3 grosze. Pozdr.

cd 960 - proszę zobaczyć na rozwiązania masy, połączenia do obudowy i często "niepotrzebne" małe kondensatorki i dość "dziwny" sposób prowadzenia ścieżek masowych. Te rozwiązani są m. zd. w dużym stopniu odpowiedzialne za dobre brzmienie tego cedeka w porównaniu do cd304 mkII. Samo zasilanie niestety też nie jest najwyższych lotów. Tym nie mniej to super baza do tuningu. Życzę powodzenia w tropieniu tych tajemnic ;).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rogus

Czy transport oparty na CDM2pro jest lepszy od CDM1 tego nie wiem .

Nowszy wydaję się być współczesnym odpowiednikem starszego transportu.

Oba transporty korzystają też odmiennych chipów cyfrowych Philipsa które dzieli dekada.

Trudno też coś wyrokować tylko po różnicach w budowie mechanicznej .

W każdym razie jesli już mam wydać porównywalne pieniądze to wolę zbudować coś od

początku niż tylko ulepszać , mieć transport nowy a nie pietnastoletni.

Przy CDM2 jest możliwosc zastosowania naprawdę dobrego zasilania , wstawienia Tenta jak to

robi Waszczyn w Grand Lektorze i oczywiscie wykonania autorskiej obudowy z ładowanim

płyty od góry.

Witam, ponieważ śledziłem doświadczenia Bartka1 na swoim słuchu - też dorzucę 3 grosze.

960 - jest machanicznie super (choć miałem pecha do mikroswitchów) - o wiele lepsza od CDPro2!

Odlew niesamowity - to fakt!. Prowadzenie masy - chyba dobre - ale zasilanie - jak zauważyli poprzednicy kipeskie - ale da się prosto poprawić. Regulatory nie mają odsprzęgania ! (na dodatkowej płytce) - zdziwiłem się. Kondensatory nie mają wielu bypasów np z np. ceramicznych smd (X7R). Ale masa lepsza niż CD80.

Elektrycznie - CD80 jest porządniej zrobiony - ale masa budzi niepokój w niektórych miejscach. Jako transport - nawet z Tentem nie powala - a to za sprawą chyba wyjscia cyfrowego. SPDIF leci małym długim kabelkiem z przodu na tył.

Mój CD80 - jest już po znacznym ulepszeniu, ale nie pokonał Mephisto II ! A CDPro2 był porównywalny!)

Wniosek mam jeden (póki nie podciągnę 960 do poziomu TOP) - CDPRO2 jest pewniejsze - ale koszt praktycznie wychodzi na poziomie 2.5-3.5 kzł. CDPRO2 to nie wszysto....

Zresztą - to co widzicie w lektorach AA przecież nie jest top a wielu się zachwyca!

AA to najlepszy dowód, że CDPRO2 jest bardzo dobre !!! (Byłem 3-cim klientem z Polski ;-) Dokładnie rok przed AA ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.