Skocz do zawartości
IGNORED

B&W Nautilus 805s a 805???

sonicus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Możesz mieć problem, bo miłośników bw tu jak na lekarstwo (czasem mam wrażenie że tylko Gutekbull i ja...), firma ma raczej kiepską opinię wśród forumowiczów, nie do końca wiem, czemu. :-(

Znasz stare, czy pytasz ogólnie?

805N, czy N805 słucham na co dzień, a nowe S tylko raz, niedługo, w sopockim tophifi. odniosłem wrażenie, że dźwięk inny, ale trza by je wziąć do domu i porównać bezpośrednio, a zasoby nie pozwalają, niestety. Prędzej bym chyba wziął do odsłuchu 804. Poza tym moje zmieniały brzmienie przez pierwsze kilka miesięcy, a przynajmniej tak to słyszałem - te same płyty, ten sam sprzęt i pokój (nie idealny, niestety), a zupełnie inne brzmienie po 2-3 miesiącach. Jakby nabierało z czasem głębi, muzykalności, jakiegoś smaku, że tak powiem. Na początku głośniczki były wyczynowe, techniczne mocno. Zimne, choć super dokładne. To zimno z czasem się zmniejsza/zanika.

Tak więc odsłuch "sklepowy" nowych niewiele mówi o tym, co się będzie z nich wydobywało po czasie...

Trouble...

A to niby dlaczeko milosnikow B&W jest jak na lekarstwo - ja mam i nie mam powodow do placzu. Pewno zaraz Zbyszek sie dopisze i z tego co wim to tez nie ma powodow do biadolenia ;)

Pozdrawiam kaszanka7

Ps. Temat 805 byl juz na forum przerabiany. Sam sie nad nimi zastanawialem, ale wybralem podlogowki. Pomyslalem, ze troche mi bedzie brakowalo basiku. Jak masz kase to wchodz w 804 - mysle ze sa do sprowadzenia za calkiem rozsadne pieniadze w stosunku do tego co proponuja polscy sprzedawcy.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Dzięki K7 trzymam za słowo (również dla sonusów chętnie skorzystam), teraz mam problem bo uszkodziłem wtyk od IC przy moim cyrusie dad7 i zastanawiam sie w jakie dobra ręce oddać, aby poratował. (bo sam to tylko baterie w pilocie wymieniam :-))

Od '96 (od pierwszych Tannoyów) tłukę sie z podłogowcami i ciągle brakuje mi tej przestrzeni co dają monitory. Czy tałem gdzieś, że 805 często stosują w studiach nagrań jako monitórów studyjnych, podobno z racji ich detalicznej prezentacji, a czegoś takiego właśnie szukam.

"mysle ze sa do sprowadzenia za calkiem rozsadne pieniadze w stosunku do tego co proponuja polscy sprzedawcy"- masz jakieś sprawdzone ścieżki?

Pozdrawiam

sonicus

=> sonicus

Też tak czytałem, nie wiem, czy prawda, ale detal jest pełny, a znikanie idzie im b. dobrze. Oprócz detalu jest, wbrew poglądom wielu forumowiczów, bass, ale tylko jeśli jest na płycie. W ogóle 805 są, nawet z moją budżetówką, bezwzględne dla słabo zrealizowanych płyt. Zanim kupiłem, uprzedzali mnie tu mądrzy ludzie, że wielu płyt przestanę słuchać, bo nie ma frajdy. Prawda. Ale z tych, których słucham, mam o wiele więcej frajdy niż dawniej, więc bilans + ;-)

Poza tym zaobserwowałem, że gust mi nieco skręca od kiedy mam na czym słuchać i SŁYSZEĆ muzyki...

Avator - serdecznie zapraszam - napisz do mnie na e-malie (jest w omnie), to sie dogadamy kiedy.

Sonicus - napisz rowniez jak bedziesz gotowy juz ze swoim sprzetem

A co do wzmacniacza - to jest napisane na samym poczatku - ze wlasnie go szukam i mam nadzeje w tym roku na okragle urodzinki zakupic.

Ostatnio sluchalem nowego Marantza (15) i Krella 400.

Avatar - jedno pytanko, bo widze ze posidasz Krella - mozesz napisac jakie modele i czy ew. mozesz to zabrac na ew. odsluch do mnie.

Pozdrawiam kaszanka7

lukson

602s3 :))))))

pozostalosc po poprzednim sprzecie.... teraz czas na kolumny. Rozwazam 704 lub 805... na pewno B&W....

Ale raczaj jestem sklonny w kierunku 704, jako ze z podłogówek uzyskam lepszy bas. Może nie będą tak detaliczne jak 805 w gorze pasma, ale jeszcze w tej cenie muszą być kompromisy... :)

Pozdro

=> Avatar

A w jakim pokoju to ma grać? Ja na 21m2 słabo adoptowany - gołe ściany, mało mebli (choć vis-a-vis kolumn wieeelka miękka kanapa ;-), parkiet, nie narzekam na brak basu (np. Massive Attack, koncertowy Fisz z Mózgu - tam jest trochę niskich dźwięków). Więc wszystko zależy od warunków i repertuaru. Z organami 805 nie dadzą raczej rady. Chociaż ja mam amplifikatora, Ty Krella, to krasnoludki z różnych bajek raczej...

Szczegółowości/ dokładności 805 nie oddałbym za nic :-)

=>lukson

ok 25m... ale po odsłuchu 704 u kaszanka7 jestem zdecydowany na te kolumny. 805 prawdopodobnie dostarczą mi wyraźniejszą srednice i górę pasma, ale fizycznie nie będą w stanie dać mi tego basu co 704.... Trudny wybór, ale raczej po odsłuchach zdecyduje się na podłogówki....Słuchalem 805 i uważam, ze sa wyśmienite... Piekne monitory i grają bardzo przejżyście, ale niestety muszę się na coś zdecydowac....

Pozdrawiam

AV

Rozumiem, Do 25m2 też bym się wahał niedługo pewnie. Z ciekawości - z jakim sprzętem odsłuchiwałeś 805? I w jakim pomieszczeniu.

Sam prawdopodobnie zmienię lokum pod koniec roku i z 21m2 zrobi się 29 otwarte z jednej strony. I będę miał problem...

lukson, 10 Lut 2006, 11:30

> firma ma raczej kiepską opinię wśród forumowiczów, nie do końca wiem, czemu. :-(

Mysle, ze to nieporozumienie. Wysokie modele B&W (szczegolnie najwyzsze) maja swietna relacje jakosci do ceny. Niestety, serie nizsze staraja sie przypodobac mlodziezy - wielki bas trudny do wysterowania i ostre wysokie tony. Stad moze lekkie rozczarowanie i brak wyrozniania sie na tle konkurencji.

pzdrw

soso

=>Avatar

Dzięki, to masz piec jak smok :-) Chętnie bym posłuchał, jak bierze za pysk 805... Skąd jesteś, jeśli to nie tajemnica?

=>soso

Chodziło mi nie tyle o opinię o sprzęcie, co o samej firmie. Czytam forum (stereo) od ~roku i wielokrotnie spotkałem wpisy, z których wynikało, ze ich autorzy uważają B&W za, jakby to powiedzieć, firmę "z ciemnej strony mocy", Babilon i w ogóle producenta dobrych głośników, ale niegodnego szacunku. Stawianą jako opozycja do "szanowanych manufaktur" typu Sonus Faber, Totem i wiele innych. W każdym razie rzuciło mię się w oczy (jeszcze zanim kupiłem swoje 805 :-) "specjalne" traktowanie B&W na forum. I nie wiem, z czego to wynika, a chciałbym sie dowiedzieć. I to tyle w temacie...

lukson,

tak miedzy nami,

jak B&W moze byc marna firma skoro sprzedaje sie dobrze na calym swiecie (np. w Skandynawii jest na drugiej pozycji), ma wlasny lab bodajze w Cambridge (Cambridge jest dla UK tym samym czym MIT w USA) i nienaganne opinie w odpowiednich przedzialach cenowych.

Oczywiscie, w kazdym ich modelu jeden czy drugi MacGiver moglby wymienic pare rzeczy i zagraloby 'kilka razy lepiej' ;-))) ale mimo to mam do tej akurat firmy spore zaufanie.

pzdrw

soso

Rowniez nie uwazam aby B&W graly z natury specjalnie ostro. Mysle, ze sporo (jak zwykle) zalezy od reszty toru. Mam np. w tzw. "zestawie salonowym" B&W 601 S3 z elektronika Marantza i jest z tego dosyc zmulony dzwiek (nawet na Nordostach). Generalnie zywie do firmy B&W szacunek, choc hi-endowe kolumny kupilbym od innego producenta ;-)

pzdr.

Panowie,

Ja też nie uważam, żeby to źle grało, wręcz przeciwnie. Przynajmniej jeśli chodzi o wyższe modele, choć słuchałem też

różnych modeli 6xx (podłogowych) z elektroniką Marantza właśnie i było całkiem miło. Nie tyle chodziło mi o opinię na forum o produktach, co o firmie jako takiej. Produkty są traktowane tak, jak napisaliście. Ale albo mam film wkręcony/nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo ludzie, zwłaszcza bardziej nieco doświadczeni (wnioskując z wpisów), nie cenią B&W jako marki. I zastanowiło mnie, czemu, skoro robi dobre kolumny? Ot i wszystko.

PS. Ale śmiecę w cudzym wątku. Twórca milczy...

-lukson-

czasami mam wrażenie, chociaż może sie myle, że z hi-endem dla niektórych to jak ze znaczkami pocztowymi- im krótsza seria i najlepiej manufaktura tym cenniejszy znaczek- im audio bardziej niedostepne i zrobione koniecznie przez dziwaka-audiofila tym..... lepiej gra, a b&w wszędzie pełno, w każdym "markiecie", no jak ma budzić szacunek? :-). No i dodać trzeba że każdy "audiofil" ma alergie na marketing, a b&w cóż sami wiecie.....

-cloudior-

czy z rajchu aby napewno taniej wyjdzie?

Skoro w Audioklanie np. 602s3 kosztują oficjalnie ponad 2000 zł , a na allegro nówki z rajchu są po 1400 zł..no to chyba jest to oczywiste:)..model 705 kosztuje u nas 5500...a z Niemiec na pewno można przywieźć analogicznie taniej.... jakby ktoś wiedział będę wdzięczny za podzielenie się tą informacją:D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.