Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do specjalistów od kolumn

jku

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu mogłem okazyjnie sprowadzić kolumny Tannoy Dimension TD 10. Ostatecznie nie skorzystałem, ale przy szperaniu na ich temat, pojawił mi się pewien problem. Ocena w polskim Audio (8/2002) podkreślała niezwykłą łatwość ich wysterowania, impedancję 8 ohm, efektywność 91 dB. Chwalono ich uniwersalność i możliwość wysterowania nawet przez bardzo słabe wzmacniacze lampowe.

Przeglądałem też HiFi Choice i w tabelce charakteryzującej kolumny (do samego testu w nr 225 nie dotarłem), znalazłem na ich temat m.in., że są niezwykle trudne do wysterowania (w kolumnie z nagłówkiem: ease of drive). Miały kategorię -A, co jak przeczytałem w wyjaśnieniach, oznacza, że potrzebują bardzo silnego wzmacniacza, co najmniej 100 W). Nie była to żadna SE tych kolumn, więc chyba nie inny rodzaj. Teraz to już nie jest dla mnie problem praktyczny, ale wciąż jestem zainteresowany, jak można tę rozbieżność najbardziej racjonalnie wyjaśnić (na kolumnach od strony technicznej w ogóle się nie znam)?

https://www.audiostereo.pl/topic/24465-pytanie-do-specjalist%C3%B3w-od-kolumn/

Witam

teoretycznie jak coś ma 91 dB przy 8 Ohm to rzeczywiście jest łatwe do wysterowania i odpowiednie dla wzmacniaczy lampowych. Kwestia teraz tego czy ma to 30 W czy 130 W. Praktycznie - jeżeli kolumna ma dużo głośników lub ich aplikacja wymaga dużej mocy od wzmacniacza - to po prostu kolumna potrzebuje odpowiedniej ilości Watów do wysterowania. Może być też tak że aplikacja glośników w tej kolumnie jest na tyle nietypowa że aby uzyskać liniowość przetwarzania trzeba odpowiednio dużego prądu. Tych Tannoyów akurat nie słuchałem, wypowiadam się więc teoretycznie. Generalnie im coś ma mniej Watów i więcej decybeli, tym jest łatwiejsze do wysterowania przez wzmacniacz.

Impedancja znamionowa to 6 Ohmów, ale minimum to tylko 2 Ohmy (). To może byc problemem dla części wzmacniaczy.

Informacje z recenzji zestawu kina domowego :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każda kolumna posiada charakterystykę modułu impedancji, która jest bardzo ważna. Niektóre wzmacniacze a zwłaszcza lampowe nie lubią obciążeń o silnie zmieniającej się impedancji. Niektóre wzmacniacze lampowe mogą nie wysterować tych kolumn.

Niewdzięczna to rola takie wypowiedzi prezentować, ale z mojego sporego doświadczenia i analizy teoretycznej (raczej) jasno wynika, że parametr określany przebiegiem modułu impedancji to zawracanie głowy. A już zupełnym nieporozumieniem jest podawanie jednej liczby jak np. 4 Ohm albo 8 ohm. Tylko ciekawe przy jakiej częstotliwości ? I ile jej będzie w materiale muzycznym, którego akurat słuchasz, itp.

A od praktycznej strony - w mojej opinii rzadko jakieś ujemne atrybuty brzmieniowe będą związane z niedopasowaniem impedancyjnym. A to co ludzie nazywają "nie może go wysterować" raczej wynika z przebiegu sumarycznej ch-ki częstotliwościowej niż impedancji. Bo ciekawe po czym ten brak wysterowania nasi złotousi jasnowidze poznają ?

ooops sorry easy to drive to było to a tak, faktycznie jest rozbieżność ;?

którą wszakże bym się nie przejmował bo te Tannoye są wedle wszystkich znaków na niebie i ziemi łatwe do wysterowania :)

• Redaktorzy

"Impedancja znamionowa to 6 Ohmów, ale minimum to tylko 2 Ohmy (). To może byc problemem dla części wzmacniaczy"

I Audio tego nie wyłapało, tylko podało minimum 8? Niezwykłe.

To czy glosnik jest latwy czy trudny do wysterowania zalezy od kilku parametrow: czulosci napieciowej, czyli ile ruszy powietrza, mierzonego mikrofonem 1 metr od glosnika karmionego 2.83 V a wyrazane w dB/2.83v/m.

Poniewaz glosnik to motor ktorego impedencja jest zalezna od czestotliwosci, wiec to drugi paramer wplywajacy na latwosc wysterowania. Nastepnym to pojemnosciowa faza (elektryczna nie akustyczna), a wlasciwie jej zaleznosc czestotliwosciowa wyrazona w stopniach. W/w parametry wplywaja bezposredni na stosunki przyjazni wzmacniacz-glosnik i sa stosunkowo latwe do zmierzenia. Oczywiscie, ze sa tez inne majace swoja kontrybucje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.