Skocz do zawartości
IGNORED

jak sie ma KOSS do irivera

jary 27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio udało mi sie nabyć wspaniałego iriverka z ,,wymarłej" serii IFP i moje pytanie jest następujące: słuchaweczki seryjne moim zdaniem niepokazują całego potencjału i energii zawartej w tym maleństwie, więc chciałbym je wymienić na coś innego, mianowicie Koss porta pro, tylko jest jedno ale, kossy mają dość dużą impendancje i czy iriver poradzi sobie z takim obciążeniem. Dotej pory próbowałem różnym kloszuwek o mniejszej impendacji (32om) i było świetnie, ale zależy mi na kossach, a niemam możliwości posłuchania ich w sklepie i pozostaje kupno w ciemno przez neta!. Pozdrawiam i licze na fachowe wypowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/24542-jak-sie-ma-koss-do-irivera/

Ja mam imp-550 czyli taki na plyty i z KOSS Porta Pro radzi sobie doskonale. Nie wiem tylko w jakim stopniu przyczyniaja sie one do wieksego zuzycia baterii, gdyż nie mam innych słuchawek.

Witam,

mam Kossy Porta Pro, podpinałem je nawet do odtwarzacza MP3 za 80 złotych z carrefoura, który mój syn od kogoś dostał. Warto dać te 179 złotych - słuchawki są rewelacyjne w swojej cenie i bardzo wygodne.

Namiar na sklep mogę wysłać z priva [email protected]

Nie chcę ich tu reklamować, ale i tak są na Allegro (tak ich znalazłem, firma z Wrocławia, bardzo solidni).

Pzdr.

Ja używam Koss Porta Pro razem z odtwarzaczem Creative Muvo TX. Nie ma problemów z wysterowaniem słuchawek, tak jak wyżej kolega mówił - warto wydać te pieniądze na słuchawki. Co do zużycia baterii: mam akumulatorki Forever 750mAh i starczają na około 8-10 godzin pracy, także looz :D

PS. Słuchawki te grają również rewelacyjnie przy współpracy ze stacjonarnym systemem słuchawkowym: ja mam wzmacniacz lampowy na ECL86 i gra to świetnie, także Koss Porta Pro stanowią niejako uniwersalny i bezpieczny zakup.

jak sie ma KOSS do irivera?

tak samo jak SZPAKK do icreeka :)

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ma się dobrze. Baterie nie wyczerpują się jakoś zauwazalnie szybciej niż przy niżej impendancyjnych słuchawkach. Siły głosu - przynajmniej jak dla mnie też starcza. BTW : o tym wszystkim już kiedyś było...

Proponuję się rozejrzeć za słuchawkami AKG k 24, w tej cenie wg mnie nie mają konkurencji. Bardzo dobrym wyborem będą też AKG k 26, to już jest KILLER wsród słuchawek przeznaczonych do MP3. Wszyscy zachwalają KOSSY, bo mało kto miał styczność z tą serią AKG. Przesłuchiwałem wiele słuchawek, w tym Sennheisery Px 100 i 200, również Kossy i z pełną świadomością wybrałem AKG k26. Gra to potężnie, z moim Trekstorem Organix wymiata jak ze wzmacniacza, nie brakuje ani wysokich tonów, ani niskich (mam je nawet wycofane). Świetnie rozwijają skrzydła w elektronice, neo folku, gotyku i rocku tam gdzie jest sporo informacji do przekazania. Do tej pory nie żałuję tego wyboru, są REWELACYJNE. Miałem już sporo dobrych słuchawek od Sennheiserów, Beyerów, Audio Techniki, Kossów, Sony i tak dalej i mam już jako takie wyrobione zdanie na temat słuchawek. Nadmieniam że nie jestem żadnym przedstawicielem handlowym firmy AKG, a są to tylko moje wnioski w pełni zadowolonego użytkownika słuchawek AKG k 26. Śmiem twierdzić że w tej cenie w jakiej są oferowne wymiatają całą konkurencję słuchawek przeznaczonych do MP3 na śniadanie. Oczywiście mają te słuchawki też pewne drobne wady, ale o tym już pózniej dla dociekliwych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Coex

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jary 27, 15 Lut 2006, 11:02

>Witam, ostatnio udało mi sie nabyć wspaniałego iriverka z ,,wymarłej" serii IFP i moje pytanie jest.. bla bla

na wszelkie pytania odnosnie playerow mp3 i sluchawek do nich znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

polecam uzyc wyszukiwarki.

Ukryta Zawartość

bardzo dziękuje za wypowiedzi, szczególnie ta o AKG od Coexa, ostatnio natrafiłem na pełne testy słuchawek na jednej ze stron zagranicznych i te AKG K26 wyprzedzały KOSSY PORTA o niebo, a pozatym, AKG są zamknięte, co mi bardziej odpowiada, jeszcze raz wielkie dzienx!

dla ułatwienia wszystkim zainteresowanym akg 26p znalazłem kilka linków

informacje techniczne

Ukryta Zawartość

przedstawiciel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kontynując temat słuchawek do mp3, chciałbym stwierdzić że główną domeną i przeznaczeniem słuchawek AKG k 24 i AKG k26 są urządzenia przenośne typu CD i MP3.

AKG k26 to jest konstrukcja zamknięta, średnica nauszników to około 52 mm, tak więc nie ma mowy o tym aby ucho znalazło się w środku, natomiast bardzo dobrze przylegają do uszu.

Zaletą tych słuchawek jest bardzo dobra izolacja od otoczenia, bardzo dobrze trzymają się na głowie, można spokojnie w nich biegać.

Pewnym drobnym minusem jest po pierwsze, że wskazane jest przynajmnie raz na godzinę zdjąć słuchawki z głowy i dać chwilę odpoczynku uszom z racji tej że są to konstrukcje zamknięte i potrafią wytworzyć DUŻE ciśnienie akustyczne (wyjdzie to zresztą wszystkim tylko na zdrowie).

Następny drobny minus to kwestia zakładania słuchawek na głowę (kwestia przyzwyczajenia), przed założeniem słuchawek należy wcześniej rozciągnąć pałąk, ponieważ jak już są na głowie to konstrukcja pałąka się klinuje i nie ma wtedy możliwości regulacji, zaletą natomiast jest że już nie poluzują i trzymają się świetnie na głowie.

Bezpośrednio przed wpisem porównałem słuchawki AKG k26 w bezpośredniej konfrontacji ze stacjonarnymi słuchawkami BEYER DT 911. Pewnie zaraz Puryści powiedzą że to profanacja, takie porównanie. Porównania dokonałem poprzez odsłuch na komputerze tego samego pliku muzycznego i można śmiało powiedzieć że gra to RELATYWNIE ŚWIETNIE w stosunku do słuchawek które są kilkukrotnie droższe.

Reasumując może to być świetny wybór dla tych którzy mają OGRANICZONE FINANSE i nie stać ich na słuchawki przenośne i jednocześnie KLASOWE słuchawki stacjonarne, a chcą zacząć przygodę z firmowymi słuchawkami, za relatywnie niskie pieniążki.

Jeszcze sprostowanie, słuchawki AKG k 24 (pasmo deklarowane producenta to 13-27000 kHz)

AKG k 26 (pasmo deklarowane producenta to 12-28000 kHz)

> skrzypek

W moim poprzednim wpisie nie twierdziłem że porównywałem słuchawki Beyer w stosunku do AKG, tylko nadmieniłem że jestem co nieco osłuchany między innymi z słuchawkami Beyer, ktorych zresztą miałem swojego czasu kilka ( DT 331, DT 770 PRO), a na tą chwilę posiadam Beyer DT 911.

Wszystkich tych, którzy przebrneli przez moje rozciągnięte wywody, pozdrawia

Coex

Nie mam żadnych zamkniętych słuchawek,a przydają się czasem.

Stwierdziłem,że zaryzykuję te stosunkowo nieduże pieniądze i kupiłem te K26P bez odsłuchu. W lokalnym sklepie audio powiedzieli mi,że AKG w tym momencie nie ma lub zmieniło dystrybutora w Polsce i nie są w stanie mi ich zamówić.

Jakie moje wrażenia? Poekscytowanie szybko mi opadło przy pierwszych odsłuchach, ale wiadomo,że słuchawki nie wygrzane, więc trzeba być tolerancyjnym. Dźwięk jak ze studni - brak szczegółów, dużo basu i do tego strasznie zmulonego, wyższy bas przy trochę większej głośności jeszcze się wzbudzał - masakra.... Cofnięta średnica (to typowa cecha niewygrzania).

Jedyne co mogłem pochwalić to góra, zadziwiająco precyzyjna w porównaniu do reszty pasma. Potem przepiołem KTXPro1 -przepaść, nie ma nawet co porównywać. No to co, zapiołem je do discmana i wrzuciłem do szafy. Niech sobie pograją parę dni. Po ok. 2-3 dniach poprawa była znacząca, ale nadal nic ciekawego :(. Bas zaczął schodzić nisko i jakościowo też na całkiem dobrym poziomie. Wyższy bas i dolna średnica nadal zmulone choć już nie w takim stopniu. Właściwie grały skarami pasma.Dobry niższy bas i od górnej średnicy w zwyż -tam też można było usłyszeć najwięcej szczegółów(np. szum z płyt, którego na KOSSach nie słychać). Pojawiło się więcej swobody.

Dziś mają za sobą ok. tygodnia wygrzewki (Grado śmigają już po 3-4dniach). W pewnych aspektach są lepsze od KTX Pro1, ale tamte poprostu grają, K26P - nie :( Powoli zaczyna mi się kończyć cierpliwość i nadzieja,że coś się jeszcze zmieni. Poprawiły się owszem,ale nadal mają cechy niewygrzania (albo poprostu one tak brzmią):

cofnięta i mułowata średnica i wyższy bas(wokal brzmi bardzo kiepsko - zdecydowanie to pięta achillesowa tych słuchawek).

Nadziei dodaje jednak to,że grają bardzo nierówno tzn. w pewnych przedziałach pasmo dobrze lub bardzo dobrze, a w innych bardzo kiepsko. Może to się jeszcze poprawi...

No i jeszcze te entuzjastyczne recenzje niektórych kolegów z forum.

a ja serdecznie polecam Sennheisery PX200..do przenośnch urządzeń rewelacja....bardzo stonowany i przejrzysty dźwięk oraz piękny bas..nie za duży i nie za mały...po prostu idealny :)...połączenia z Iriverem nie słyszałem....natomiast mam czasem dziewczyny Ipoda i tworzą razem całkiem przyjemny zestaw.

>coex

faktycznie nie mówiłeś o bezpośrednim porównaniu, ale mając na względzie obis bartezza zaczynam wątpić w tą wyśmienitą jakość, porównanie do wyższych modeli beyerdynamic wydało mi się nieco kuriozalne

sam posiadam dt231 to może nie ten przedział cenowy bo beyery niecałą 100 droższe, ale przynajmniej impedancja ta sama i można się do nich jakość odnieść w bezpośrednim porównaniu przy sprzęcie przenośnym

jestem ciekawy porównania właśnie tych akg 26p które mają jednak braki w pewnych zakresach z w/w beyerami dt231 (ok. 200zł), różnica w cenie nieduża decydując się na niedrogie słuchawki, a przetwarzanie skrajów pasma ze średnicą na 231 jest bardzo wyrównane i ma klasę dystansując poważnie wszelkie kossy porta czy sporta, to trochę wróżenie z fusów, ale lubimy wróżyć..

Temat

Słuchawki do MP3

Posiadam słuchawki AKG K26P już ponad 5 miesięcy, i nadal w mojej opini i przekonaniu są bardzo dobrym wyborem do sprzętu mp3. Nie odbieram też jakichś zapaści w zakresach przetwarzania, jeżeli, przypominam, można mówić o kosztach słuchawek rzędu 150 zł.

Kończę tą polemikę bo zaczyna być bezpłodna. Tak jak jedni lubią samochody marki FIAT, inni BMW, a jeszcze inni MERCEDESA, mówi się że każda potwora znajdze swego amatora, tak też w wyborze słuchawek każdy musi podjąć swoją własną decyzję co do wyboru. To forum zdaje mi się, że jest po to aby każdy myślący mógł na skutek tej polemiki i pogłądów ludzi kórzy są już obyci z muzyką pomógł innym we właściwym doborze sprzętu bowiem słuchawki są ostatnim żródłem, który w zdecydowany sposób może zmienić charakterystyke brzmienia. Rzeczą ludzką jest błądzić, więc z mojego doświadczenia wiem że nie wszystkie moje decyzje co do zakupu słuchawek były trafne, chodzi więc o to aby ograniczać błędne decyzje, bowiem to kosztuje.

Na koniec trochę linków do ocen słuchawek, tam wreszcie jest też kilka osób które zajmują się profesjonalnie oceną sprzętu wiec zapewne są kompetentni w recenzowaniu sprzętu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>skrzypek

Byłem przekonany i zdawałem sobie sprawę że co poniektórzy odsądzą mnie od czci i wiary dokonując porównania słuchawek AKG K26 i BEYERÓW DT 911 jako że owszem jest to KARKOŁOMNE i KURIOZALNE.

Jednak znam sporo młodzieży dla której wydatek rzędu 100 zł jest już bardzo dużym progiem finansowym, a szukają pierwszych słuchawek do mp3 i komputera (z nich będą zadowoleni). Dla nich też polecam słuchawki AKG K24P (bezkonkurencyjne cenowo). Jężeli komuś nie przeszkadza pałąk, to jest to dużo lepsze rozwiązanie od chwalonych wszędzie Sennheiserów MX 500 (które w zasadzie są w bardzo zbliżonych progach cenowych, zresztą posiadałem swojego czasu i jako pchełki są rzeczywiście bardzo dobre).

Nie słuchałem Beyerów DT 221, więc nie jestem kompetentny oceniać i porównywać z AKG. Miałem swojego czasu Beyer DT 331, ale mimo że różnica w numeracji jest niewielka to jednak są to już słuchawki stacjonarne.

Pozdrawiam

Coex

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jary 27>>

To po kolei. Owszem ma znaczenie na czym słuchasz. Popinałem je pod discmana Grundig Squixx 45 (brzydki,ale bardzo ładnie gra) i wyjście słuchawkowe Sony CDP227ESD (2xTDA1541A R1), który jest w trakcie przeróbki. Solidnie zbudowany i np. z KOSSów UR-40 wyciąga naprawdę dużo.

coex, czy to do mnie pijesz??

Nie wiem czym sie tak gorączkujesz? Przecież ja tylko opisałem swoje dotychczasowe doświadzczenia z tymi słuchawkami. Czy w jakiś sposób skomentowałem Twój wpis?

Wracając do K26P. Od poprzedniego odsłuchu minęły już prawie dwie doby. To zdecydowanie słuchawki dla CIERPLIWYCH :) ale muszę powiedzieć,że dobrze mi to wyglądało na niewygrzanie, bo zmiany zaszły znaczące. Wstrzymam się jeszcze z dokładniejszymi porównaniami .

Co na dziś? Pojawiło sie wypełnienie średnicy, bas już nie dominuje no i wreszcie dynamika (!!!). Tego jeszcze nie napisałem wcześniej,że kulała bardzo dynamika. K26P grały strasznie ospale, szczególnie w porównaniu do dynamicznych KTX Pro1. Zmulenie w niższych zakresach też jest już prawie wspomnieniem :)

dobra, coś jeszcze za parę dni...

pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Bartezz moglbys opisac jak teraz graja te sluchawki, czy poprawa jest znaczaca - zastanawiam sie nad ich kupnem. A propos przeczytalem juz opinie kilku uzytkownikow na temat akg k26 - wszyscy podkreslali ze skrzydla rozwijaja dopiero po pewnym czasie.

Mam identyczny problem. Waham się pomiędzy Kossami Porta Pro, a AKG K26P - z bardzo wielu opinii wynika, że Kossy pod względem wygody biją na głowę AKG, są przeznaczone do sprzętu przenośnego. No i chyba są lepsze pod względem akustycznym - zdecydowanie więcej opinii, z negatywnymi praktycznie się nie spotkałem. Natomiast odnośnie AKG trochę ich było. Ja chyba zdecyduję się na Porty - ponoć lepsze akustycznie, wygodniejsze, no i dożywotnia gwarancja. A, jeszcze pododbno w sam raz nawet do sprzętu domowego.

Z tymi akg to jest tak ze po kupnie wiekszosc jest zawiedziona, a po jakims czasie bardzo je sobie chwalą - moze to kwestia wygrzania, no i są zamknięte... Poza tym sa skuteczniejsze a ja zamierzam podlaczac je do discmana i mp3...

karolus>>

Fakt! obiecałem napisać to się stawiam ;) W sumie nie używam często tych AKG, ale mają za sobą gdzieś 9-10 dni grania non-stop. Nawet dziś przed porównaniem zostawiłem je na samplerze 20 i 100Hz na 8h. Na początku porównywałem podłączone do discmana Grundig squuix45 (lepsze są tylko wysokie modele Panasonica). Pewną trudność sprawiał fakt iż K26P grają głośniej niż KTXPro1,ale starałem się ustawiać na możliwie zbliżonym poziomie, bo to dość ważne. Głośniejszy może się wydawać,że lepiej gra.

Wnioski:

Grundig napędza obie pary bez problemu do dużej głośności, także co niektórzy nie muszą się obawiać. KTXPro1 mimo,że są 60ohmowe mają dużą skuteczność (103db/1mW, K26P bodajże 120db). Jeśli chodzi o meritum czyli sam dźwięk. AKG są bardziej szegółowe,szczególnie na górze. np. po wpięciu do discmana (na pauzie) słychać szum wzmacniacza.Przy KOSSach tego nie słychać. KTX Pro1 mają złagodzone soprany.

W K26P niżej schodzi bas, choć kontrola w obu przypadkach stawia wiele do życzenia no ,ale to w końcu przenośne słuchaweczki. Albo inaczej - w tej klasie jest bardzo dobrze.

AKG są zamknięte, dobrze izolują od otoczenia, ale to pociąga za sobą pewne wady. Grają mało przestrzennie - dźwięk "w głowie". Tu otwarte KTXPro1 biją je zdecydowanie. Dalej barwa. AKG są chłodne. To już kwestia ico sie komu podoba. Dużo przyjemniej słucha mi się KOSSów. Barwa to chyba największy atut rodziny Porta/Sporta/KTX Pro. Poprostu chce się słuchać! Kto ma ten wie :)

Dalej.... może ktoś dziwnie na mnie spojrzy,ale powiem,że w przypadku K26P słychać ten 1% THD w porównaniu do 0.2% KTXPro1. Tzn. mimo,że AKG podają więcej szczegółów to mam wrażenie,że są jakieś sztuczne.To chyba coś więcej niż tylko różnica barwy i stawiam na THD.

Jeszcze o jednej rzeczy nie wspomniałem. Na koniec podpiołem obie pary do Sony CDP-227 ESD (modyfikowany),żeby sprawdzić jak się sprawią w jakimś szlachetniejszym towarzystwie. Tu niestety AKG zdecydowanie przegrały. Słuchałem dosyć glośno i bas zaczął się wzbudzać... brrr... Pewnie przyczyniła się do tego zamknięta konstrukcja, a nie są to niestety Bayery DT150...

Co do konstrukcji i wygody to i jedne i drugie oceniam wysoko (Porta są solidniejsze niż KTXPro1). Metalowy pałąk i skóropodone obszycia muszli AKG nie tylko dobrze wyglądają, ale też sprawdzają się w praktyce. KOSSy mam już od 2,5 roku. Wieeele przeszły :) , ale bez uszczerbku. Nie musiałem korzystać z dożywotniej gwarancji. No i świetny patent z żelową paskiem. Nie uciska głowy jak stare Philipsy.

To chyba tyle. Ocene niech każdy wyda swoją....

pozdrawiam

A ja chętnie odpowiem. Miałem iRivera IFP 895 i eksperymentowałem nim z różnymi słuchawkami. Zdecydowanie najlepszymi okazały się Koss Porta Pro. Potężny, mocny dźwięk. Sprawdziły sie z każdym rodzajem muzyki. Oczywiście nie da się oszukać - to dzwięk zestawu przenośnego - nigdy nie zabrzmi tak jak moje domowe B&W, ale też nie razi i słucha się tego z przyjemnością.

W przypadku tamtego modelu, słuchawki nie miały wpływu na zużycie baterii. Odtwarzacz sprzedałem, bo okazało się, że jeszcze piękniej gra... - uśmiejecie się - telefon komórkowy Sony Ericsson K750i. Słucham go na tych samych Kossach - rewelacja. Ktoś w tym telefonie przez przypadek zamontował naprawdę świetny wzmacniacz słuchawkowy. Dzięki temu nie muszę nosić kilku urządzeń - oprócz telefonu mam w tym samym, malutkim pudełku 10 płyt z ulubioną muzyką, pełne wersje filmów (m.in. Shrek 2, Chłopaki nie płaczą, kilka ulubionych teledysków i kabaretów), całkiem niezły aparat foto (2mln px), radio stereo, organizer (mały wyświetlacz nie ma znaczenia bo i tak zarządzam telefonem za pomocą laptopa). Oprócz tego mam wgrane mapy największych miast Polski, słownik pl/ang, grę Age of Empires i... nie pamiętam co jeszcze. Jak się to wszystko tam mieści? Włożyłem tam kartę 1GB.

Naprawdę podoba mi sie ten XXI wiek. Serio, serio :)

>>pełne wersje filmów (m.in. Shrek 2, Chłopaki nie płaczą, kilka ulubionych teledysków i kabaretów)

i pewnie często używasz funkcji wibracji, ale nie jako forma bezhałasowego odbioru rozmowy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.