Skocz do zawartości
IGNORED

DUAL CS 627 Q - dziwny problem

HNB

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczów,

jako kompletny laik i amator nie umiem sobie poradzić z problemem ktory mam z moim Dualem. Otóż jest on podłączony do preampa VIVANCO PA 111 a całośc jest podpięta do UNITRY PW 9013 a problem polega na tym, ze podczas ostwarzania muzyki prawie całkowicie wyłącza się lewy kanał i nadaje tylko prawy. Dzieje się to albo po kilku chwilach od odtwarzania płyty albo zaraz po jej właczeniu (od początku). Czasami dłuzej grają oba kanały ale ZAWSZE po jakimś czasie lewy umiera i z głośników, co prawda po przystawieniu ucha, wydobywają się dźwięki ale o normalnym odsłuchu nie może być mowy. Najpierw myślałem, ze to wina preampa ale sprawdziłem na innym i było tak samo, pootem myślałem, ze to wina wkładki ale to jednak nie to. W końcu doszedłem do tego, ze wina najprawdopodobniej (piszę, ze najprawdopodobniej bo nie jestem pewny) leży w kablach gramofonowych, czy to w końcówkach albo we 'flakach' (złe styki, przegrzewanie się czy coś takiego, nie mam pojęcia). Kable są seryjne i nie wyglądają szczególnie okazale, hehe.

Czy ktoś z was juz spotkał się takim problemem? Czy wymiana kabli gramofonowych powinna pomóc? Czy to jednak wina jakiegoś innego komponentu? Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/24549-dual-cs-627-q-dziwny-problem/

Miałem podobny problem. Winne okazały się kabelki w ramieniu. Ich wymiana może sie okazać skomplikowana, wymaga sporej precyzji ale jest do zrobienia w domowych warunkach. Kiedy problem wystapi, sprawdź poruszając podniesionym ramieniem w lewo i prawo. Po pierwsze, czy z głośnika - w tym wypadku lewego - podczas ruszania wydobywają się trzaski, po drugie czy na przykład cisza pojawia się w określonym położeniu ramienia. Problemem może być też zdobycie nowego okablowania ramienia. Na forum jest człowiek, który dysponował kabelkami VDH. Sprawdź wątki jakie zakładałem, w jednym z nich ( z opisu domyslisz się który to ) podano mi nick wspomnianego forumowicza. Ja korzystałem z "dawcy" czyli starego Akai. Na allegro mozna też kupić za około 30/40 złotych kompletne ramie do gramofonów GS. Te ramiona maja zamontowane okablowanie i jeśli długośc jest odpowiednia myślę, że mozna ich użyć. Kabelki VDH pewnie są znacznie lepsze ale jak łatwo się domyslić, ta jakośc kosztuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.