Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - problem z wyborem

MZKS1929

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przegladalem forum i szukalem tematu ktory by mi pasował czyli wybor kina domowego do kwoty 2000zl w Gdynii ciezko zeby sobie sprzet odsluchac itp; wiec licze na wasze rady zastanawialem sie czy wydac 2000zl na caly zestaw czy za ta kwote kupic amplituner i glosniki ; poniewaz brat ma DVD Panasonica to moglbym go od niego pozyczac do czasu az zloze sobie pieniadze na nagrywarke ktorej i tak zakup planuje przed rozpoczeciem MS w Niemczech na przelomie maja i czerwca bo w tej chwili ceny sa za wysokie. Teraz do sedna tematu zestaw chyba nabylbym na allegro (niskie ceny) i zastanawiam sie nad amplitunerem aby wydac na maxa 1100 zl a na glosniki 900zl ; za wszytskie rady bede wdizeczny pokoj ma 14m2 a zestaw ma w 95% sluzyc do ogladania filmow na DVD i DivX.

https://www.audiostereo.pl/topic/24553-kino-domowe-problem-z-wyborem/

Zależy jak dużym dysponujesz pomieszczeniem. Jeśli do 20m kw to możesz pomyśleć o zestawie na satelitkach, większe zestawy na podłogówkach rezerwując do większych pomieszczeń.

Jest teraz dobra cena na Allegro na JBL SCS178. A za pozostałe 8 stów spokojnie używane ampli Yamahy sobie kupisz.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Znajomy posiada takze glosniki JBL i jest zadowolony ; jednak drugi polecal mi whelfrade a cena na allegro ze sprzetem Denona jest tez w granicach 2200zl ; o dziwo dzisiaj przez przypadek bylem w Makro i byl sprzet Panasonica + glosniki ........ Jamo S406 zazwyczaj jak tam byl sprzet to wszystko jednego producenta od amplitunera przez subwoofer.

Hej,

Skoro jesteś z 3miasta polecam sklep tophifi w Sopocie

www.tophifi.pl

Fachowcy, możliwość odsłuchu(należy się wcześniej umówić)...

Co do ich rad to wiadomo będą polecać "swoje" ale mimo to warto ich wysłuchać:)

Z tego co podałeś to:

-Yamaha idzie mocno w kierunku KD-jeśli masz takie preferencje to dobry wybór(ale nie z eltaxami..w tej cenie dostaniesz coś lepszego..może rubicony, koda??)

-Denon+wharfdale dla mnie cena/jakość 5 gwiazdek

-Marantz raczej do stereo-kupiłem w zeszłym roku wlaśnie w tophifi z eltaxami-summit...najlepsze budżetowe eltaxy jakie słuchałem-i jestem zadowolony(bo to pierwszy mój zestaw z prawdziwego zdarzenia)ale jakbym mial teraz wybierać zastanowiłbym sie nad Denonem+Wharfdale`ami, Marantzem+inne kolumny lub Yamaha Pianocraft 600( wiem że to inna bajka ale w tej cenie PIĘKNIE gra...

aha dokupiłem do tych eltaxow po jakimś czasie suba Kode SW1000 razem daje sobie z powodzeniem radę w 20m2

Pozdrawiam

Michał

Rozmawialem ze znajomymi jeden ma glosniki JBL :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zestaw Yamahy z modelem 457 wyszloby mi powyzej 2000zl ok.2300zl co do Denona sa zestawy na allegro cena od 1800zl z glosnikami Denona z Whelfrade cena prawie o 1000zl wyzsza. Trudny wybor przede mna myslalem ze dziedzina jest tak prosta jak wybor telewizora CRT patrzysz na cale,odswiezanie i kolor. A tu niestety szeroki wybor firm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czemu niestety? Trzeba się cieszyć. Głośników Denona to bym raczej nie polecał podobnie jak głośników Onkyo czy Sony. Zasada jest taka że klocki kupujemy od producentów klocków zaś głośniki od producentów głośników. :)

Oczywiście w 90% przypadków wielki producent elektroniki nie robi głośników sam, tylko zleca pracę podwykonawcy w Azji ale generalnie kupując głośnik "markowy" masz pewność że stoi za nim wiele lat doświadczeń specjalizowanego producenta kolumn, powazne biuro projektowe i wykwalifikowany personel, pracujący za normalną walutę a nie za miskę ryżu.

Nie żebym miał coś przeciw chińszyźnie - zestawy JBL z Chin czy tanie Jamo brzmią nawet całkiem - całkiem. Jednak projektowano i testowano je w Europie czy USA a od wad jakościowych jest gwarancja.

Ten model SCS178 JBL'a bardzo mi się "na oko" podoba - czy możesz powiedzieć coś o brzmieniu? Mówisz że kolega się z nich cieszy a jakieś szczegóły? W jakim pomieszczeniu pracuje zestaw? Dobrze "czaduje" (to w końcu kino a nie prochynasenne dla paralityków)? Jak się sprawuje ten subwoofer? To chińszczyzna czy amerykańskie zabawki?

Nie wiem czy sprzet jest chinski czy amerykanski ale kupowal go rok temu w MediaMarkt z amplitunerem i DVD Yamahy a jednak zna sie troche na sprzecie bo jak by sie nieznal to by kupil z Prismami i wyszloby mu grubo tanio. Co do klockow mialem jak dopiero mozliwosc wysluchania tylko oprocz tych JBL glosnikow : M-audio w zestawie TEAC-a gdzie sprzedawca byl nimi grubo podjarany a jak dla mnie niezbyt fajnie graly i glosnikow ELTAX Hoolywood gdzie koles chcial mi je wcisnac za ........ 1200zl przekonujac mnie ze to jest gruba promocja A co do kin przekonywal mnie ze 5000zl to najmniejsza cena za jaka mozna nabyc porzadne kino domowe. Ja juz znalazlem na allegro Amplituner 457 za 900zl i glosniki JBL za 1100 wiec sie zmieszcze chyba ze cos innego polecacie do tej ceny.

Ale mnie interesuje czy słuchałeś tych JBL SCS178??? Co możesz powiedzieć o ich brzmieniu?

Pytam, bo sprzedaję subwofer, by więcej nie kundlić Sonusów ;) i całkowicie oddzielam kino od stereo, ten zestawik byłby fajny do mojego pokoju (nie chcę podłogówek) a nikt w mojej wsi nie sprzedaje JBL. W związku z tym, że to jest kino a nie stereo (kolumny zasili niemłoda Yamaha 430) nie mam pretensji do superdźwięku z tego zestawu. :) Ma być głośno i wyraźnie i tyle. :)

Moje pytanie - czy te krasnale grają głośno i czysto? Skoro słuchałeś tego zestawu to może byś mi pomógł i opowiedział o swoich wrażeniach ze słuchania SCS178? Bo chciałem Jamo E3 (też półkowe) ale jakoś wycofują je z oferty - bardzo trudno je teraz kupić.

Koles ten ma to tez podlaczone do amplitunera Yamahy 430 co do tych krasnali graja dobrze i subwoofer jest dobrej jakosci tylko ja tez za duzo niechce wnosic do tematu bo niemialem przekroju z duza liczba glosnikow. Co do forumowiczow co jeszcze jest warte uwagi w glosnikach do 1100zl obrocz tych JBL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.