Skocz do zawartości
IGNORED

RUBICON RP26,QUADR.QUINTAS500,KODA702

talkus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych audiofili

Chcę kupić kolumny do kina domowego za kwotę 1200-1300 zl(bez suba).Myślę o kilku zestawach.Oto one :

Rubicon RP26

Wharfedale Crystal 2

Eltax Summit

Koda AV 702

Quadral Quintas 500

A może jeszcze coś zupełnie innego

Nie mam gdzie odsłuchać żadnych z nich i muszę polegać na opinii osób ,które miały kontakt z tymi kolumnami.?W tej chwili mam ampli Panasonica HE-70 i DVD Pioneer 575 ale ampli niedługo pójdzie do wymiany na coś lepszego(ale to trochę później).Pokój ma ok 25m2.Mają służyć przede wszystkim do kina domowego ale chciałbym żeby w stereo zagrały też przyzwoicie(słucham rocka).

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24639-rubicon-rp26quadrquintas500koda702/

witam

osobiscie posiadam quadral qlx 165. wykonane są bardzo ładnie, a co do brzmienia to napewno mają niezły wygar. słuchając ich mam wrażenie że wszystko w domu się trzęsie. jeżeli preferujesz spokojne brzmienia to ich nie polecam. ale jeżeli zależy ci na dynamice, głębokim basie ( bo wcale nie uważam że quadrale dudnią), wyrażnych ale nie agresywnych wysokich tonach to quadral jak najbardziej. nie za bardzo jestem zadowolony ze słuchania stacji radiowych ponieważ tutaj quadrale brzmią czasami głucho, kosztem niskich i wysokich tonów. srednie są zbyt przygaszone.

Witam

Od 2 miesięcy używam QQ 500 podpiętych do ampli sony DB 830.Grają jako kino i zestaw stereo.Poprzednio miałem altusy.Róznica jest spora.W tym ampli można podłączyć dwie pary kolumn jednocześnie.Quadrale są naprawdę dobre.Świetny i wyrażny bas(żadko używam suba) średnie i wysokie też im nic nie można zarzucić.Nie na darmo zdobyły tytuł kolumn roku(w przedziale do 500e)Ja jestem z nich bardzo zadowolony

Pozdrowienia

widocznie ww zestawy nie cieszą się popularnością u forumowiczów,

na troszkę wyższym pułapie cenowym (1499zl na allegro, sugerowana cena to 1999zl) stoi nowy zestaw tonsil premium - w audiovideo 12/2005 jest test tego zestawu, piszą że to "porządne głośniki"... tak też wyglądają,

a w wyszukiwarce też coś można znaleźć

• 2 tygodnie później...

Witam

Udało mi się odsłuchać Rubicony RP26 oraz RP36.

Te pierwsze (rp26) nie przekonały mnie.Bardzo wyeksponowana góra (czasami wręcz natarczywa), środek mało obecny, a bas rozłaził się- płytki.

Rubiki RP36 zagrały zdecydowanie lepiej.Wszyskto było na miejscu i w odpowiednich proporcjach, świetna głębia sceny.Nestety nie stać mnie na nie.

Nie słyszałem modelu RP16.Może jest to coś pomiędzy wyżej wymienionymi.

Jeżeli ktoś z Was miał okazję posłuchać RP16 to proszę o opinię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.