Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + kolumny & Głośniki aktywne

Georgio_17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostanio znalazłem w necie bardzo atrykcyjną aktywną kolumienkę (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i zaczęłęm się zastanawiać po co bawić się w wzmacniacze i osobne kolumny (chociaż rozumiem, że to hobby) jak za dwie takie kolumny zapłacimy tyle co za sam wzmacniacz (oczywiście mówimy o sprzęcie nowym)...

A więc czekam na opinie....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak ty, ale ja jeszcze nie spotkałem się z marną dyskoteką, chyba że ty lubisz na takie chodzić :P

Dobra nie ważne, ale ja dałem tylko przykład z tego sprzętu dysko. Ale dźwięk w tej trój-drożnej kolumnie z bassem od 30 Hz byłby aż tak marny. No dobra może i tak bo tam stawiają na decybele. Ale przecież są inne aktywne kolumny (chyba że wszystkie są "marne") i temat tego właśnie dotyczy...

>>>>Georgio

Aktywne kolumny tak ale tylko na estradzie;P bo tylko tam można docenić zalety takiego rozwiązania... Moim zdaniem to bardzo archaiczne rozwiązanie w domowym hifi - poza subwoferami oczywiście:). Poza tym jakoś nie widzę moich kolumn z wielkimi radiatorami z tyłu obudowy:P bleeeeeee - zdecydowanie wzmacniacz + kolumny przynajmniej w domu.

są świetne zestawy aktywne, które mozna stosowac w domu - niestety dobra jakość aktywnych kolumn często pociaga za sobą wysoką cenę. są na rynku świetne kolumny aktywne z przeznaczeniem do domu.

wiekszość jednak takie sprzętu jest przeznaczona do zastosowań profesjonalnych - do nagłosnienia sal, koncertów bądź studiów nagraniowych. te zestawy, które pokazałeś wygladają (nie wiem, nie słuchałem - moge się mylić) jakby były stworzone z myślą o nagłosnieniu co najwyżej świetlicy szkolnej.

Owszem pewnie ze jest wiele znakomitych konstrukcji aktywnych, ale dla przecietnego zjadacza chleba jak ja to raczej daleko poza zasiegiem... i raczej jest to malo popularne rozwiazanie z racji kosztow, a zreszta od kiedy nie mozna miec swojego zdania:P

Koszty zwykle są mniejsze niż przy kupowaniu odpowiednio podobnej jakości wzmacniacza i kolumn (odpada koszt obudowy wzm., kabli głośnikowych, drogiej zwrotnicy bo zwykle aktywne kolumny mają aktywną zwr., odpada też cały koszt dystrybucji, marki i marży sklepowej a konkretniej rozkłada się to na dwa elementy), tylko nie ma w tym za wiele audiofilskiej zabawy ;-)

>>>cyjanopan

Zgadzam się z tobą, być może właśnie dlatego jest to rozwiazanie "mniej" popularne, a tak jest zabawa bedaca czasem obsesja:). System rozdzielony na poszczegolne komponenty daje nam mozliwosc bezposredniej ingerencji, mozna samemu dobrac, probowac, modyfikowac, poszukiwac swojego ulubionego brzmienia...itd. Dotego dochodza walory estetyczne, bo dla mnie schowanie pieknego lampowca do skrzynki to istna profanacja, ale o gustach nie bedziemy tutaj dywagacji przeprowadzac:P

Przykładowe kolumny aktywne Grundiga z Allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te mniejsze robią na mnie wrażenie ciut niepoważne (troche przydużo plastiku). Przytaczam jako przykład, gdyż chodzi tu nie o sprzęt estradowy ale domowy właśnie stanowiący alternatywę do zestawów wzmacniacz plus kolumny. Są też dedykowane do tych kolumn przedwzmacniacze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No - podziwiać te kolumny aktywne na lampach:

Ukryta Zawartość

Jak ktoś dysponuje zasobniejsza kieszenią, to może nawet kupić, gdyż jest to strona ich dystrybutora na Polskę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tu chyba rzadko spotykane aktywne monitory do domowego użytku

Ukryta Zawartość

Witam

od lat słucham wyłącznie kolumn aktywnych i uważam ze porównując relację jakość/cena są one nie do pobicia. Osobiście posiadam kolumny cyfrowe, które zawierają w sobie przetwornik c/a, wzmacniacze i głośniki oraz elektronikę która umożliwia m.in. cyfrową korekcję dźwięku oraz podgłaśnianie pilotem.

Na zachodzie jest mnóstwo kolumn aktywnych wysokiej jakości, barierą jest ich cena która subiektywnie i jednostkowo wydaje się wysoka (ale wystarczy przecież doliczyć koszt wzmacniaczy i robi się ciekawa).

Czytałem kilka lat temu artykuł że przeszkodą w szerokiej dystrybucji i rozwijaniu konstrukcji kolumn aktywnych jest ... niczym nie wyjaśniona jeszcze niechęć audiofili do ich kupowania (mimo niezaprzeczalnych walorów konstrukcyjnych i dźwiękowych).

Po prostu ludzie przyzwyczaili się że klocki muszą być osobno - i tyle ... . To tak jak ze skrzyniami automatycznymi w samochodzie - teoretycznie powinny one wyeliminować manuale i np . w stanach nikt normalny manualem by nie jeździł. Ale w Europie ludzie się przyzwyczaili - i tak już jest.

Hasło kolumny aktywne zawiera w sobie dużo różnych konstrukcji które niekoniecznie dla audiofili się nadadzą - są to oprócz hi-endu również monitory bliskiego pola do studiów nagraniowych, kolumny estradowe i kolumny do PC-tów. Trzeba uważać żeby dobrze wybrać.

Ogólnie polecam - tylko aktywne !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.