Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić zestaw akustyka 3A3

bravest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Noszę się z zamiarem poprawienia tych kolumn. Przy budowie wykorzystano przetworniki Scan-Speak 21W8555-01

Scan-Speak 13M8640,Scan-Speak D2905/9700 (ich nie zamierzam zmieniać). W zwrotnicach użyto cewki powietrzne ale nie taśmowe oraz kondensatory Jantzen (w zwrotnicy niskotonowego jest Visaton). Moje pytanie kieruję do osób z doświadczeniem w budowie zestawów głośnikowych i proszę o rady.:)

Pozdrawiam Grzesiek

https://www.audiostereo.pl/topic/24746-jak-poprawi%C4%87-zestaw-akustyka-3a3/

>senicz

daj sobie siana z takimi radami wszyscy wiedzą ,że z falami stojącymi walczy się pochyloną przegrodą , a nie słomą. Autor chce usłyszeć ,że jentzen nie jest zły ,że można zmienić cewki na taśmowe.

Oczekiwałbym poprawy wysokich tonów teraz są trochę ostre i nie oderwane od głośników, natomiast w średnicy brakuje mi ciepła, które było w poprzednich głośnikach jakie miałem Epos ES14 jeśli chodzi o bas to w tej chwili pomieszczenie jest słabo wytłumione (walczę z tym )więc nie mam zdania.

Jeżeli góra jest ostra to można ją stłumić, ale jeżeli sie nie odrywa od głosników to oczywiście zwrotnica jest nie najlepiej zaprojektowana, to samo tyczy sie środka. Trzeba by od nowa zrobić zwrotkę i podejrzewam, że obudowę też, bo czuję, że masz za dużą średnice rury BR. Myślę, że ok. 10cm.

Na ułożenie takiego brzmienia jak w Eposach w kolumnie trzydrożnej raczej nie masz co liczyć, chyba, że masz kase i dużo czasu na to, żeby poczekać na naprawde dopracowaną zwrotnice.

Reasumując, radzę sprzedac te kolumny i kupić dobre dwudrożne.

W sumie to czego brakowało ci w Eposach?

Eposy nabyłem z drugiej ręki i po pewnym czasie okazało się, że skrzynki rozsychają gwizdek był robiony a nowego nie mogłem kupić. Były tylko kłopoty. Natomiast brzmiały bardzo dobrze. BR ma srednice 8 cm.

Generalnie nie ma. Napisałem to bo chciałem rozszerzyć temat do pasma niskotonowego.

Ale jak byśmy sie mieli zagłębiac to jednak ma. Nie zestroisz idealnie góry i środka jeżeli nie będziesz miał dobrze policzonej rury BR. Nie pisze nic więcej, bo może byc z tego bezsensowna dyskusja. Jeżeli interesują cie te sprawy to proszę o telefon.

>Audio Academy, 25 Lut 2006, 12:06

>Nie zestroisz idealnie góry i środka jeżeli nie

>będziesz miał dobrze policzonej rury BR.

Ja Cię doskonale rozumię. Chodzi o to ,żeby wszystko było względem siebie dobrze poukładane i tu strojenie b-r ma znaczenie .W tym wypadku może jest strojony za wysoko rura 8cm do głośnika 21cm co innego ,że może jest odpowiednio długa. Może ja zadzwonie to kiedyś pogadamy.

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.