Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Techniksa 1200MKII

Pgwave

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam problem z tytułowym technicsem....

Posiadam dwie takie maszynki i jestem ciekaw czy możnaby coś w nich poprawić? Wiem że robi się coś z kwarcem - takie ploty (chciałbym ewentualnie rozwiać te pogłoski) - niestety nie wiem co:). Słyszałem że wystarczy wylutować rezystor tip7, ale jakoś mnie odstrasza tak błachostka od eksperymentów. I może mnie ktoś oświeci co to jest ten tajemniczy quartz... bo akurat jeśli chodzi o gramofony to kiepsko z wiedzą:P

https://www.audiostereo.pl/topic/24764-tuning-techniksa-1200mkii/

>Witajcie mam problem z tytułowym technicsem....

?? to najlepsza maszynka jaka swiat widzial... oczywiscie taka teza to tutaj swietokradztwo. generalnie to dj-ski zlom. ale ja za zlom uznaje regi i inne "projekty" sorry chlopaki :)

>Posiadam dwie takie maszynki i jestem ciekaw czy możnaby coś w nich poprawić? Wiem że robi się coś z

>kwarcem - takie ploty (chciałbym ewentualnie rozwiać te pogłoski) - niestety nie wiem co:).

>Słyszałem że wystarczy wylutować rezystor tip7

naped i stabilnosc obrotow to wizytowka technicsa, to najbardziej udane i sprawdzone rozwiazanie na swiecie wiec zostaw go w spokoju :) "quartz" oznacza poprostu kontrole stabilnosci obrotow przez "mechanizm quatzowy" jak w zegarkach casio :))

>Posiadam dwie takie maszynki i jestem ciekaw czy możnaby coś w nich poprawić?

oczywiscie to maszynki dj-skie, wiec dzwiek z wersji "sklepowej" nie powala. jak chcesz sie bawic to zacznij od wymiany wkladki. sporo na forum jest o wkladkach, poczytaj sobie jesli nie wiesz co kupic. jak ci bedzie malo i staniesz sie juz "ekspertem" to wymien ramie :) ale jak bym na wkladce poprzestal. dla mnie to genialna maszynka, co zreszta potwierdza sprzedaz i popularnosc u ludzi zajmujacych sie zawodowo muza ceniacych ja za niezawodnosc. a naped? to czysta mechaniczna poezja inzynierska. to taki "kalach" wsrod gramofonow. chociaz ja wole wersje mark I.

pzdr.

>>>>Sabatiel

Dzięki za odzew bo już myślałem że nikt nie słyszał o 1200:))). Ja broń boże nie chce ich przerabiać na maszynki dla audiofilów z prostym ramieniem i super wkładką!!! Ja ich w innym celu używam a tu sprawują się naprawdę dobrze choć sprzęt już sporo przeżył...

Z tym kwarcem to mi tak świtało (skojażenie z zegarkiem), ale w takim razie po co niektórzy go wyłączają i śmieją się mi w twarz żę nie kumam o co chodzi??? Z takich wad ukrytych to wiem że naprzekład pich 0% jest w innym miejscy niż przewidział producent - trochę poniżej środka skali - da się to jakoś zkalibrować???

Nie wiem w jaki sposób Twój sprzęt sporo przeżył jeżeli nadal nie wiesz jak sprawdzić czy pitch jest na "0". Ustaw potencjometr na "0" i spójrz na stroboskop, jeżeli kółeczka jadą w jakąkolwiek stronę, to coś jest nie tak. Ale z tą fabryczną wadą, to jakaś bzdura.

>>>mrus_lee,

Słuchaj nie wiem kim jesteś że odrazu mnie oceniasz, nie pytam się innych o pomoc żeby, zaraz ktoś negował to co piszę - sprzęt przeżył sporo bo grał sporo, kupiłem je juz uzywane a dotego wyporzyczałem dość czesto...:P I tyle, a jeśli chodzi o ten pitch to nie jest tylko moje spostrzeżenie - widziałem że na elektrodzie chłopaki też poruszali ten temat - nie wiem skąd w Tobie taka pewność siebie - nawet taka korporacja jak mercedes może wypuścić wadliwą serię... Nie żywie urazy, bo nie o to chodzi też mi było ciężko w to uwieżyć:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.