Skocz do zawartości
IGNORED

najlepsze old kolumny

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Bylo w historii swiata kilka dobrych glosnikow i warto sie wzorcowac na nich.

Ja na ta liste proponuje

Marantz 250 monitoring system

uzasadnienie - taka mam. A tak naprawde to za nieslychana wrecz rozdzielczosc i detalicznosc na srednicy i doskonaly bas bez dudnienia. Ta prosta i tania kolumna nawet po 20 latach bije na glowe wiekszosc wspolczesnego hi-end nawet za niebotyczne pieniadze. Jej wada jest zbytnia dokladnosc i detalicznosc co powoduje ze wymaga nadzwyczajnie dobrego wzmacniacza gdyz slabiaki strasznie trzeszcza od thd.

Ciekawia mnie wasze typy? ale nie z foto bo to czesto bywa zludne a ze znajomosci sprzetu np. przez uzywanie na codzien.

https://www.audiostereo.pl/topic/24796-najlepsze-old-kolumny/

te stare quady znam co do reszty nie choc duzo naczytalem sie o ns. Co do JBL to sporo z tej tech. zostalo nawet w nowszych kolumnach a szczegolnie te pofaldowane membrany basowcow a cos wiec na ich temat?

Gold monitor kiedys mialem te stara wersje i te nowsze tez zlote ale z gumowym zawieszeniem. Bardzo ciekawe glosniki ale......... no wlasnie. Zbyt koloryzuja jak na moj sluch. Probowalem je troche ozywic dodajac dodatkowa kopulke na wysokich ale ostatecznie poszly w obce rece. Wec co do tych goldow bym sie nie zgodzil, ze sa taki kamiennomilowe. Elektrostaty tak ns nie znam. A jbl to wiadomo usa technika.

Jm Lab PS 5-1.

Jeszcze niedawno zarzekałem się, że nigdy więcej nie kupię fabrycznych kolumn. Kiedy je usłyszałem miesiąc temu... Kupiłem i od tamtej pory wiem co znaczy "Nigdy nie mów nigdy"...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Jm Lab PS 5.1 bardzo fajne kolumienki ale wymagajace dla reszty sprzetu, spędziłem przed nimi sporo czasu potrafią fajnie zagrać. Muszą jednak być wygrzane przynajmniej kilkanaście godzin, bo polikevlar połączony z tioxidem, świeży prosto z kartonika niemiłosiernie ostro gra.

Pozdrawiam Romek

Harry, 27 Lut 2006, 19:46

Moje egzemplarze mają kilka (naście?) dobrych latek za sobą (choć stan super idealny) i przypuszczam, że zdążyły już się wygrzać u poprzedniego właściciela co nie zmienia faktu, że z piecem jaki akurat ostatnio miałem nie dało się wytrzymać zbyt długo w pomieszczeniu z grającym sprzętem. Był to (również leciwy) Pioneer A-717 Mk II. Wcześniej grał z kolumnami DIY na Scan Speakach (góra D-2905/9700) i było super, ale po wymianie kolumn na PS-y pojawił się jazgot nie do zniesienia. Dopiero wzmacniacz lampowy uspokoił plomby w zębach i przy okazji wniósł do brzmienia to coś co sprawia, że słuchając nawet znanych od lat na pamięć płyt zapominam o spaniu, jedzeniu, pracy i o całym bożym świecie. Ostatnie dwa tygodnie przechodziłem ostry atak anginy ropnej i nawet będąc prawie w stanie śmierci klinicznej nikt nie mógł przepędzić mnie do łóżka. Pewnie dlatego pomimo najlepszych antybiotyków trwało to tak długo ;) Te kolumienki to po prostu odlot na maksa. Muszę kończyc bo zaraz idę pod prysznic a następnie cały mokry zrobię parę rundek dookoła bloku. Później lekarz, zwolnienie i... He, he, główka pracuje co?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.