Skocz do zawartości
IGNORED

Sony XA-3es czy XA-20ES

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

Temat CD Sony z serii ES był wałkowany na forum wiele razy - pokusiłem się jednak na stworzenie nowego tematu. Mam możliwość zakupu obu wspomnianych CD. Tylko nie wiem na którego się zdecydować?

CD ma grać ze wzmacniaczem MF A2 i kolumnami AA Pheobe II. Kable głośnikowe Nordost. A może kupić w miare ładnego SONY CDP XE 700 i wstawić Dac-a A. Stelmacha?

Proszę o radę - bo nie wiem co mam robić - a muszę już coś kupić.

https://www.audiostereo.pl/topic/24839-sony-xa-3es-czy-xa-20es/

Ile z czystym sumieniem można zapłacić za XA3 - gość chce 1100 zł. Szczerze mówiąc podoba mi się ta szuflada w XA20es. Do Cd i tak zamierzam wstawić Daca, więc te 400 zł chyba nie warto dopłacać do XA3. A w XA20 jaki siedzi laser?

Również polecam trójkę. Jest to ostatni cedek Sony bez obecnych naleciałości mechaniczno-cyfrowych. Swego czasu bardzo popularny jako partner dla LC Audio. Natomiast 20-tki, 30-tki i 50-tki to maszyny cyfrowe. Miałem jedną po przeróznych przeróbkach i ćwiczyłem z DACami. Nawet sam transport jest zasmiecony naleciałościami jakich nie akceptowałem. Nie wierzę wię by jakiekolwiek wstawianie czegoś do srodka unanalogowiłoby barwę, bo do niej miałem pretensje. Susza jak na sacharze, wyszczuplenie, brak wypełnienia i nasycenia. Plusy, precyzja, szybkość i budowanie sceny.

Hm, chyba jednak skuszę się na tą 3. Tylko nie wiem czy nie schodzę na psy. W tej chwili mam MF E-624 (jest super - ale w miarę jedzenia apetyt rośnie) i chciałbym wspiąć sią o klasę wyżej. Może jednak wstawienie Daca w tą 3 pozwoli to osiągnąć.

20-tka ma perfekcyjną niby i niezawodną mechanikę ale brak duszy:) Trójka ma duszyczkę oj ma. Będzie muzykalnie a nie sterylnie. Sterylne napędy dobre są do komputera:)

3-kę ma jeden z moich kolegów. Wsawił cały tor Lc audio i jest bardzo zadowolony.

Jak się zdenerwuję to może porwę się na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i chyba powinienem być wówczas zadowolony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

DAC pana Andrzeja zrobiony jest na 24-bitowych Crystalach. Jest swietny ale do pewnej kwoty. Cena wykonania konstrukcji waha sie w okolicach 600zl. Crystale maja swoje wady i zalety - jak kazdy DAC. Uwazam ze bardziej oplaca sie zainwestowac w dobre CD na DAC'u lepszym od CS. Mozna kupic jakiegos taniutkiego Sony czy Denona za psie pieniadze i zainwestowac w Stelmacha - to tez jest wyjscie. Lepiej jednak kupic uzywane CD w cenie powyzej 1000zl zrobione np na 20-bitowym BB PCM 63 PK czy nawet PCM 56 58 czy 1702. Jego upgrade moze przyniesc swietne rezultaty - lepsze niz Stelmach ktory tez ma swoje ograniczenia. Przyklad? Akai CD 73 Reference Master po upgrade adamhiend'a czy Denon DCD 2700 po upgrade Piotrka608 (tu cena byla nizsza niz 1000zl). Porownywalem ja sam i porownywal psg. Ja porownywalem Sony CDP 991 ze Stelmachem i firmowe Akai CD 93. Krotko: nie wyobrazam sobie jak CD 93 gra po upgrade... Mialo tylko wymienione kondy w zasilaczu i w torze audio.

Hmmmm. Mialem wczesniej CDka na 2 x BB PCM 1702 i jakos nie wyobrazam sobie teraz powrotu ze Stelmacha do teamtego CDka. Przepasc jakosci!

Nie twierdze ze Stelmach DAC jest najlepszy i koniec i ze sie swiat na nim konczy, ale uwazam ze troche go niedoceniasz. Poczytaj sobie uwaznie watek o porownaniach Sony/Stelmach DAC z cala paleta przeroznych CDkow w KAiM. Tak naprawde dopiero NOS DAC na napedzie Lektora mogl podobac sie bardziej...choc i tak byly rozne zdania.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ok kazdy z nas ma swoje racje i swoje doswiadczenia. Przetwornik to nie wszystko. Liczy sie zasilanie opampy zegar stabilizacja itp. Sa odtwarzacze ktore maja to rozwiazane duzo lepiej niz DAC Stelmacha. A co do PCM 1702 - coz jest Pioneer PDS 06 ktory wlasciwie nie gra mimo ze topowy model od 1997 roku i jest Krell KAV 250 ktory gra... Podobnie jest z kazdym innym DAC'iem. Opinie czytalem ale nie sa dla mnie miarodajne. Dlaczego? Nie bylo mnie na odsluchu... Szkoda ze nie wiesz jak gra CD Audio-Technica po upgrade adamhiend'a na pojedynczym(!) PCM 54 P z 1984 roku... Nie bylem na porownaniu z Wadia od ktorej ponoc zagrala lepiej ale wiem ze na odsluchach w Krakowie bije wszystko rowno... Podobnie Akai CD 73 Reference Master nalezacy do psg ktorego kiedys mial Avatar. Swietne CD. Wniosek? Pan Andrzej jest fachowcem i nikt mu tego nie odbierze ale zalezy z jakim cdekiem mamy do czynienia. Z jakiej polki i jak wykonanym. Na jakim przetworniku. Czasem bywa tak ze bardziej oplaca sie upgrade w oparciu o potencjal odtwarzacza niz wstawianie przetwornika Stelmacha. Np majac Pioneera PD 9300 nigdy nie decydowalbym sie na upgrade w oparciu o Stelmacha podobnie PD 75 PD 93 i PD 95. Nad PD 8500 9700 i PDS 901 musialbym sie zastanowic a wszystko co ponizej pod Stelmacha. Uwazam ze ktos kto zdecydowal sie na upgrade PD 75 u Stelmacha zrobil blad bo nie do konca znal potencjal odtwarzacza. Sam mam na razie Akai CD 79 (PCM 63PK, separowane bloki, dwa trafa) i nawet nie mysle o Stelmachu. Dlaczego? Liczy sie konstrukcja a tu Akai ma duzo do powiedzenia. Po prostu gra. A PCM 63 P z limitowanej serii K sa sporo lepsze od CS 4390.

Co do Twojego odsluchu: nalezaloby porownac owego cdeka po upgrade bo przerobka jest wlasnie DAC Stelmacha i wtedy mozna dac rzetelna odpowiedz a nie goly cdek kontra Stelmach. To troszke nie fair. Jesli uda sie mi sie sciagnac na odsluch Stelmacha z nosicielem to porownamy na pewno chetnie do owego CD AudioTechnica. Pozdrawiam.

Opierasz sie wylacznie na samej kostce przetwornika D/A. Stelmach na odsluchach w klubie rozniosl CDki gruntownie upgradeowane na wynoszonym pod niebiosa TDA 1541A! I to nie gole, a mocno grzebniete! I opinie ta znam z wlasnych odsluchow i porownan, a nie zaslyszana od innych.....

Ja wcale nie twierdze ze kostka nie ma wplywu - mozliwe ze aplikacja Stelmacha na innym konwerterze dalaby lepsze skutki, ale ta na tej daje wystarczajaco dobre, zeby lykac inne aplikacje czesto lepszych kostek. I wcale nie twierdze ze moze nie byc lepiej zamiast DACa Stelmacha zrobic upgrade innego zrodla - chetnie poznam takowy, ktory w podobnej cenie po tuningu zagra lepiej i wtedy go wymienie-szczerze. Problem w tym ze jak dotad taki poznalem tylko jeden, choc porownywalem sporo...

Piszesz o porownywaniu innych tuningowanych CDkow np. przez Piotrka608 kontra DAC Stelmach, ale jesli ma sie CDka ktory laczy obie te cechy - DAC Stelmacha po tuningu przez Piotrka608, to juz inna bajka....

Odnosze wrazenie ze malo porownywales Stelmacha z czymkolwiek... Albo jakas jego wyjatkowo slaba aplikacje.

rafko>

discomaniac ma niesamowity dar rozpoznawania dobrych cedeków. Potrafi ich grę rozpoznać na podstawie zdjęć i dzieli się tą wiedzą z forumowiczami. Np. orzekł kiedyś że robiony kiedyś przez Kustagona cedek puchatka nie jest wart swojej ceny na podstawie aukcji allegro;-)

Chłopak wie co mówi.

Odtwarzaczom techno-Sony (współczesne CD tej marki) i Audiomeca nic by nie wniosła. Co by nie gadać i co by nie pisać piętno techno dzwięku zawsze w nich pozostanie. Przykładem niech będą opisy brzmienia w wątku NOS a Stelmach. Chyba że? Komuś chodzi o taką szkołę zimno suchej barwy. I jeszcze jedno. Zapewne jest wiele osób, które nie słyszały dobrego o analogowej barwie odtwarzacza cd. W moim mniemaniu dobry cd. ma grać jak patefon a nie jak napęd z komputera. Wtedy to zaczyna sie jazda na całego i pełnia przyjemności. Życzę miłego słuchania:).

Wielu poleca na forum Stelmacha, ale należy też pamiętać o konstrukcji Petera Daniela NOS-dac którą praktycznie każdy może sobie sam poskładać. Tutaj jednak nikt jednoznacznie nie odważy się stwierdzić który jest lepszy, to już kwestia gustu, tak myślę. Można jak piszę discomaniak kupić tanio player który ma zdecydowanie większy potencjał niż stelmach czy NOS-Petera, przykład? Np. Denon DCD2700 (4xPCM1702, niegdyś Pana Piotra -Piotrek608-) u którego przeszedł kilka modyfikacji, obecnie mój, bylem z nim w Krakowie i padły przy nim takie zestawienia jak Theta Basic + Teac VRDS10, lampowy przetwornik adamhiend-a + VRDS, Akai CD79 discomaniaka, jedynie Audiotechnika adamhienda była lepsza, dostałem kilka wskazówek od byłego właściciela i wpakowałem w odtwarzacz już troche kasy, niedługo skończę i przy najbliższej okazji postawię go ponownie obok audiotechniki i myślę że tym razem wynik będzie inny. Nie trudno się domyślić że wkładając trochę serca (i oszczędności) w dobry player można uzyskać raczej niezłe efekty a (z całym szacunkiem dla Pana Andrzeja) wkładanie gotowego, uniwersalnego produktu do wszystkich urządzeń to trochę droga na skróty, która w dodatku niekoniecznie jest najlepszym wyjściem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Walery nie wprowadzaj zametu. Znow szukasz zaczepki? Sorry nie przyjmuje.

Dla niewtajemniczonych: uznalem jedynie ze bez wzgledu na to jaki upgrade zostal zrobiony cena powyzej 3000zl (tyle pierwotnie chcial puchatek czyli ok 2000zl wiecej niz egzemplarz fabryczny Marantza CD 80) jest sporo za wysoka bo np najdrozsza opcja upgrade w firmie Neel kosztuje max 1000zl. Trzeba tez pamietac ze to wiekowe CD. NIE NAPISALEM ANI SLOWA O BRZMIENIU!!! Zainteresowanych odsylam do odpowiednego watku. A do wpisow Walerego radze miec dystans.

rafko: to co slyszalem wystarczy mi aby mowic to co mowie - pamietam zreszta co Piotrek608 mial do powiedzenia o przetworniku Stelmacha jeszcze zanim go posluchalem. Moze zmienil zdanie ale delikatnie mowiac nie bylo najlepsze. Wlasnie odebralem maila od pana Andrzeja z propozycja odsluchu jego DAC'a w moim wlasnym systemie. Cenie jego robote i profesjonalne podejscie jednak nadal pozostaje przy swoim. Recenzja porownawcza z nietuningowanym Akai CD 79 podziele sie w tym watku i w dziale opinie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Grzesiek (opteron) oczywiscie zgadzam sie z Toba. Pamietaj jednak ze moje Akai i Teac VRDS Wojtka2 byly nietuningowane wiec nie sa to egzemplarze do porownan. Zdecyduje sie na upgrade to pogadamy. Na razie to nie cd jest najgorsze w moim systemie. Wreszcie znalazlem wzmak ktory zostaje na dluzej a teraz czekam na McGyvera ktory ma do mnie przyjechac w celu upgrade kolumn (ida dla ojca) a sam zamawiam ale nie moge sie zdecydowac gdzie. Na razie slucham konstrukcji DIY przy ktorych pozostane. Pozdrawiam serdecznie.

Walery, rafko - nie najeżdżajcie tak na disco.

A co do wątpliwości autora postu, to chyba najlepiej spróbować posłuchać w swoim systemie trójki i posłuchać jakiegoś tańszego i mniej solidnego sonego ze Stelmachem - jeżeli się obracamy już w obrębie SONY cdp-xa3es lub inny niższy sony ze Stelmachem; wtedy będzie odpowiedź, z którego odtwarzacza dzwięk autorowi będzie się bardziej podobał i bardziej mu przypadnie do gustu. Zarówno zwolennicy Stelmacha (np. Walery, rafko), jak i solidniejszych playerów z teoretycznie lepszym przetwornikiem i w ogóle lepszą konstrukcją (disco), ja powiedzmy że tak okrakiem siedzę:), mają rację i nie ma co się przerzucać argumentami o wyższości jednych nad drugimi, bo to czy bardziej nam pasuje dzwięk z cedeka ze Stelmachem, czy z Pioneera PD-93 to przede wszystkim kewstia gustu, upodobań i preferencji, a te wiadomo są indywidualne. Poza tym oczywiście dochodzą kwestie związane z tym, że Stelmach nie do każdego cedeka się nadaje, że lepszy konstrukcyjnie player jest z reguły droższy niż taki pod Stelmacha, że istotną sprawą jest nie tylko rodzaj przetwornika, ale też sposób jego aplikacji w danym modelu, itd, itd. Wszyscy wiedzą, o czym mówie.

Pozdrawiam zwolenników tak jednych i drugich. trochę żałuję, że byłem na odsłuchach w Warszawie i Krakowie, ale ze Szczecina to trochę za dużo problemu, no chyba żeby były w przyszłości w trakcie weekendu:)

"Co by nie gadać i co by nie pisać piętno techno dzwięku zawsze w nich pozostanie"

Prawda, ze trudno się tego pozbyć, ale jednak mozna. Mnie udało się to osiagnąć po paru ;-) przeróbkach - LClock (+OS-CON) +Zapfilter, filtr Schaffnera na zasilaniu, zmienione niektóre diody prostownicze, kondensatory Panasonic FC w zasilaniu (również transportu) BG-Std zamiast Silmiców za reg. nap. i w końcu BG-N przy DACach. Ta ostatnia przeróbka bardzo korzystnie wpłynęła na przejrzystość i naturalność brzmienia.

;-)

disco, oczywiście zgadzam się z Tobą, porównywanie (dosłowne) mojego playera i reszty nietuningowanej nie jest fair, ale podałem to jako punkt odniesienia, chodzi o to że nieobecni na spotkaniu, nie wiedzą na jakim poziomie grała przykładowo ta audiotechnika.

No to tyle, pozdrawiam :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Marek-> jakiego soniaka masz na myśli?

3-kę po takim tuningu znam i faktycznie brzmi dobrze. Natomiast z serii 20, 30, 50 nie spotkałem zrobionej tak by satysfakcjonowała. Pozostaje jeszcze kwestia ceny cd+tunig i cd. za taką samą kasę:):)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.