Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktos testował Sony TA-F 690ES ??????

adamiak

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie bo jestem od niedawna posiadaczem wzmacniacza Sony TA-F 690 ES oraz Sony TA-FB 920QS. Prosilbym o porade ktory z tych wzmacniaczy jest lepszy?? 690ES jest z okresu 1993r. a 920QS z 2000roku. Zdaje sobie sprawe ze dzieli te dwa wzmaciacze okres siedmiu lat roznicy i wcale mnie nie zdziwi jezeli okaze sie ze ten w lasie QS jest juz lepszy od ESPIRITA chociazby z powodu szybkiej postepujacej technologi.Bo gdyby byly dwa z jednego okresu sprawa bylaby jasna. Prosze tez o opienie tych wzmacniaczy .

https://www.audiostereo.pl/topic/24857-czy-ktos-testowa%C5%82-sony-ta-f-690es/

690 ES wazy okolo 12kg a 920QS okolo 10kg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11382-100005631 1170286657_thumb.jpg

post-11382-100005632 1170286656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wez srubokrecik zrob fotki w srodku zobacz jakie maja potencjometry....kondki radiatorki ktoren bardziej sie grzeje ..690 jest dosc mocno w klasie A powinien brzmiec delikatniej i bardziej "w tył"

Wiem ze QS to taka podpierducha ale wiadomo technologia idzie do przodu teraz we wszystkich wzmacniaczach sony robia juz podwoje mono wiec moze faktycznie seperacja kanalow jest skoteczniejsza niz w starszych espirytach a co za tym idzie jest moze dzwiek stereo bardziej przestrzenny. Ja sie zabardzo na tym nie znam wiec szukam fachowej porady.

miałem model w domu chyba 700 albo 720QS i to niczym mnie na nogi nie powaliło...cd sony cdp-x930QS jest niezły....no mozna wziazc pod uwage starzenie sie nowszy to jednak nowszy...ale nie w takich młodych espritach badałem kondki i nadal normalnie trzymały pojemnosc..

zauwazylem ze bardziej sie grzeje 920QS i gra on bardziej ostrzej tz wiecej srednich i wysokich zas 690 ES bardziej stonowane ma srednie i wysokie , natomiast mam caly czas wrazenie ze dzwiek jest bardziej przestrzenny w tym QS sie .Jak dam czadu w ES to jakos zaczyna sie robic ten dziek bardziej halasliwy tz wszysko sie zaczyna mieszac . urzywam B&W 602 na stojakach

Nic pozostaje ci słuchac słuchac i słuchac i wybrac ten który najkorzystniej wypada brzmieniowo i najbardziej ci pasuje zawsze mozna pewne rzeczy skorygowac kabelkami..doborem cedeka etc.

B.W nie sa zbyt trudnym obciazeniem mozesz ewentualnie lekko poeksperymentowac z ich ustawieniem..nie powinno sie nic zlewac.

Mam TA-FB920QS od roku, gra w systemie "rezerwowym" w pracy. Dla mnie to jest takie bezpieczne granie, coś jak seks w prezerwatywie - niby wszystko OK, ale bez entuzjazmu :-) Konstrukcyjnie nie można mu niczego zarzucić, podzespoły są porządne. Porównywałem go z innym Sony TA-F511, też kawał sprzętu, wypadł nieco lepiej, jednak już z końcówką mocy Aurex przegrał właściwie pod każdym względem, mimo iż Aurex liczy sobie ćwierć wieku. Rożnica była najwyraźniejsza w dynamice i chyba tego najbardziej mi w QS-ie brakuje. Nawet się zastanawiam, czy nie warto byłoby wymienić mu mosfetów.

Z drugiej strony uważam, że wart był tych 450 zł, jakie za niego zapłaciłem.

zwolennik łagodności

• 1 miesiąc później...

A zna ktos 830ES?? Bo na necie zero informacji o nim. Jak to sie ma do 808ES? Pytam z ciekawosci bo mi jeden sprzedawca twierdzi ze gra lepiej od 808ES z racji konstruckji dual mono i wiekszej pojemnosci kondkow etc etc....Slyszal ktos??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.